Nyheter

Vestlandsraddisen

Vår tids store utfordring er at dagens politikere ikke løser de viktige problemene, sier Andreas Sjalg Unneland, leder i Sosialistisk Ungdom.

Hvem: Andreas Sjalg Unneland (24)

Hva: Nyvalgt leder i Sosialistisk Ungdom

Først og fremst, gratulerer som ny leder av Sosialistisk Ungdom! Hvordan har tida etter valget vært?
– Det har vært hektisk. Rett etter landsmøtet dro jeg og nyvalgt faglig leder på tur til Møre og Romsdal. Da var det fullt opplegg med fagbevegelsen i to dager, der vi så aluminiumsverket i Sunndal og besøkte oljenæringen. De siste dagene har det handlet om å komme inn i rollen på kontoret i Oslo og gå gjennom vedtakene fra Landsmøtet og sørge for at de blir fulgt så tidlig som mulig.

Hva er viktig for deg å få gjennomslag for framover?
– Vår tids store utfordring er at dagens politikere ikke løser de viktige problemene. Vi er på full fart mot en klimakatastrofe, vi har en reklamebransje som presser urealistiske skjønnhetsidealer på unge og vi ser fremveksten av et klassesamfunn, der du er helt avhengig av foreldrenes lommebok for å skaffe deg bolig. Vi har fått et samfunn der det å arve penger har blitt viktigere enn å jobbe. Norges rikeste mann er ett år eldre enn meg, og Norges kvinne er ett år yngre enn meg. Det vil jeg ta et oppgjør med.

Hvilken politisk sak betyr mest for deg personlig?
– Hmm … Det som i hvert fall fikk meg politisk interessert var klima- og miljøproblemet. Jeg er svært opptatt av å hindre dumping av gruveanfall i Førdefjorden og Repparfjorden og ta et oppgjør med oljenæringen, som er vår største utslippskilde.

Er nordmenn miljøsvin?
– Norge ligger helt på forbrukstoppen i verden. Forbruket vårt er ikke bærekraftig. Hvis hele verdens befolkning hadde levd som oss så måtte vi hatt tre jordkloder. Svin er kanskje ikke ordet jeg hadde brukt, men det er helt klart at vi ikke tar miljøproblemet innover oss.

Du er fra Fjell kommune i Hordaland, der du har vært en av tidenes yngste kommunestyrerepresentanter. Hvordan var det?
– Da jeg ble valgt var jeg vel tjue år. Når man sitter i lokaldemokratiet og er en av få mennesker som faktisk har gått på skole i dette årtusenet, så merker man at skillet er ganske stort på hvilke referanser og opplevelser man har på saker. Jeg løftet en del viktige ungdomssaker opp og fram, og jeg følte nok et mer presserende behov for å løse klimakrisen enn mange andre i salen. Jeg tror folk satte pris på en tydelig ungdomsstemme.

Hvilken annen politisk erfaring har du?
– Jeg har vært leder i studentlaget til både SU og SV i Bergen, og så har jeg vært med å stifte Venstrealliansen i Bergen, som er et samarbeid mellom Rødt, SV og den kule siden i Ap.

Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Oi, jeg tror kanskje det må bli «Sveve over vatna» av Ragnar Hovland fra 70-tallet som handler om å være student i Bergen. Den var veldig morsom, men hadde også noen større refleksjoner om overgangsfasen man er i som ung voksen. Boka tok opp hele studenttilværelsen, men også det radikale venstremiljøet i Bergen.

Føler du deg radikal?
– Ja. Jeg ønsker jo et fundamentalt annet samfunn enn det vi lever i. Vi overproduserer mat, klimaproblemene blir bare større, det vokser opp barn i fattige familier i verdens rikeste land og det er en stor global urettferdighet der mer og mer rikdom samles på få hender. Det synes jeg er jævlig provoserende.

Hva gjør deg lykkelig? 
– Når man kan arbeide for det man tror på. Det at jeg har fått lov til å arbeide med politikk ser jeg på som et utrolig privilegium og jeg føler meg veldig takknemlig. Og så klart film og ikke minst musikk. Alt fra Bjørn Eidsvåg til Dimmu Borgir.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Jeg har jo blitt leder av et ungdomsparti som går veldig mye i demonstrasjonstog!

Har dere mye å være sinna for?
– Ja! Vi har mye å kjempe for. Spørsmålet burde nesten være hva jeg ikke hadde vært villig til å ha gått i demonstrasjonstog mot.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Bjørn Eidsvåg. Han lager først og fremst god musikk, men tar også opp både de små og store spørsmålene i livet. Han er reflektert og har endret mening mye i løpet av livet, og det synes jeg det står stor respekt av.

Følg Dagsavisen på

og

!

Mer fra Dagsavisen