Nyheter

Veronika fikk studiedrømmen oppfylt

Opptak til høyere utdanning er offentliggjort. Veronika Christensen (23) er en av 98.000 søkere som kan juble.

På denne tida av året blir tusenvis av studiedrømmer oppfylt og knust.

Årets hovedopptak til høyere utdanning har blitt publisert på Samordna opptak sine nettsider, og 98.000 søkere har fått tilbud om studieplass. Veronika Christensen (23) er en av disse- til hennes store glede og lettelse. Hun har nemlig fått legedrømmen oppfylt.

Fantastisk følelse

– Det føles helt ubeskrivelig å endelig å ha kommet inn! Jeg er veldig glad, sier hun.

Det er en åpenbart storfornøyd og stolt ung jente vi møter smilende utenfor Det Medisinske Fakultet. Hun har god grunn til å være stolt; medisinstudiet i Oslo er det studiet med høyest poenggrense i landet.

– Det er fantastisk å endelig ha klart det jeg har drømt om og jobbet mot de siste årene.

Legedrømmen ble tent for to år siden da hun gikk et årstudium i grunnmedisin.

– Jeg synes fagene var spennende, og jeg visste at jeg ville ha et yrke hvor jeg kunne jobbe med mennesker og gjøre en forskjell. At det var lege jeg ville bli var noe jeg ikke hadde sett for meg tidligere.

Lang vei

Veronika jobbet målrettet mot den skyhøye karaktergrensa. Hun har tatt opp til sammen hele 14 videregående fag.

– Jeg manglet både realfagene og karaktersnittet til å komme inn, så veien til medisinstudiet virket ganske lang.

Hun gikk ett år på Bjørknes privatskole og tok opp fag; et valg hun er veldig glad for i dag.

– Undervisningen var eksamensrettet og lærerne var veldig flinke og motiverende.

Det siste året har hun studert klinisk ernæring samtidig som hun tok opp de resterende fagene hun manglet for å få høyt nok snitt. Det siste året har dermed vært preget av mye hardt arbeid, for å både prestere godt på eksamenene på universitetet, i tillegg til privatisteksamenene.

– Det har vært veldig krevende å både følge et fulltidsstudie i tillegg til å ha flere privatisteksamener å gjennomføre, forteller hun.

Det har vært en tung reise til der hun er nå, med lange dager med lesing.

– Da jeg gikk på Bjørknes kunne jeg sitte opp til 8 timer hver dag etter skolen å lese, og i eksamensperiodene var det enda mer. Det var jo helt nødvendig å kunne alt i alle fagene slik at jeg var sikret en toppkarakter. Det å få en 5 istedenfor 6 i et fag ville jo bety at jeg ikke kom inn.

– Har du noensinne vurdert å gi opp på medisindrømmen?

– Nei, dette var noe jeg virkelig ville og jeg visste jeg kom til å klare det hvis jeg jobbet hardt nok.

– Unødvendig høyt snitt

All den harde jobbingen var heldigvis verdt det, og hun har nådd den magiske karaktergrensa på 67,2, og er klar for å innta forelesningssalen som medisinstudent i januar.

– Jeg tenker at snittet er unødvendig høyt. Det å ha toppkarakterer i for eksempel geografi og gym er ikke nødvendigvis avgjørende for å bli en god lege. Det har jo vært snakk om å endre opptakskriteriene, og at man kan ta en opptaksprøve i tillegg til intervju. Da er det ikke bare er de med toppkarakterer som kommer inn, men de mest egnede og motiverte.

Søkerrekord

Totalt var det mer enn 140.000 søkere til 1.309 studier ved 27 statlige universiteter og høyskoler i år, og flere søkere enn noen gang før er kvalifisert og har fått tilbud, ifølge NTB.

– Dette er bra både for studentene og resten av samfunnet. Kunnskap, utdanning og forskning er helt avgjørende for å takle utfordringene vi står overfor og for å kvalifisere til et stadig mer omskiftelig og krevende arbeidsmarked, sier kunnskapsminister Iselin Nybø (V).

UiO har søkerrekord i år med nesten 20 000 førstevalgssøkere og kampen om plassene spisser seg nå til på stadig flere studier. I år, som i fjor, er UiOs profesjonsstudium i medisin det mest populære studiet i landet, med poenggrense på 68.5. Profesjonsstudiene i medisin, odontologi og psykologi har i en årrekke vært blant de mest populære studiene i landet. Dette er studier hvor det har vært skjev kjønnsbalanse og kvinneandelen er svært høy. I år får litt flere menn enn i fjor tilbud om plass på disse studiene. Medisin har størst økning, hvor 20 flere menn blir tilbudt plass i år, sammenlignet med i fjor.

Søknadsvekst til IKT

IKT-studier har hatt en økning på hele 17,5 prosent. 9.606 får tilbud om plass i teknologifagene i år mot 8.882 i fjor.

– Det er gledelig at flere nå får plass på IKT- og teknologistudiene. Det viser at regjeringen og utdanningsinstitusjonene har lyttet til Tekna og ser at vi trenger flere med slik kompetanse. Samtidig er det klart at kapasiteten på IKT-fagene må økes ytterligere, sier president Lise Lyngsnes Randeberg i Teknisk-naturfaglig forening (Tekna) i en kommentar.

Hun mener det spesielt er viktig med mer kunnskap innenfor sikkerhet og sårbarhet.

Lærerutdanning populært

Også lærerutdanningene går fram. I alt er det gitt 4.201 tilbud om studieplass ved grunnskolelærerutdanningene i år, en økning på 14 prosent fra i fjor. Det er Utdanningsforbundet svært fornøyd med.

– Det er veldig bra at flere vil bli lærer. Jeg tror flere ser at læreryrket er viktig og at det både er et spennende og krevende yrke, sier leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet. Han håper trenden med dårlige søkertall er snudd og peker på at skolen trenger mange lærere framover.

Mer fra Dagsavisen