Nyheter

Verneombud etter fryktrapport: – Godt å få ryggdekning

Hovedverneombud i Plan- og bygningsetaten Renate Grantsdottir er lettet over å ha fått bekreftet at arbeidsmiljøet ikke har vært fullt forsvarlig, og ser frem til ny ledelse.

Av: Hennika Lillo-Stenberg

I går ble det klart at så mange som 19 prosent av de ansatte i Plan- og bygningsetaten (PBE) oppga at de opplevde å ha blitt utsatt for trakassering eller annen utilbørlig opptreden de siste fem årene.

Etter at hovedverneombud Renate Grantsdottir ene og alene varslet Arbeidstilsynet, sørget byråd Hanna Marcussen for å hyre inn konsulentfirmaet Deloitte for å granske arbeidsmiljøet i etaten.

– Deloitte ser det samme som jeg har sett. Det er jo selvfølgelig skremmende, men det føles godt at rapporten er ute og at jeg har fått støtte for mine bekymringer. Nå begynner en ny spennende tid der vi skal forsøke å finne ut hvordan arbeidsmiljøet kan fungere igjen.

Renate Grantsdottir

Hovedverneombud Renate Grantsdottir. Foto: Privat

Fryktkulturen i PBE ble først kjent i fjor da Grantsdottir sendte inn et varsel om gjengjeldelse og trakassering av ansatte i etaten. Ifølge NRK ble ansatte skjelt ut på møter, og det ble vist til eksempler der enkelte ble trakassert på bakgrunn av politisk tilhørighet og hva slags klær de gikk i.

I rapporten kom det frem at 23 prosent av respondentene mente ansatte i etaten ikke kunne trygt varsle om kritikkverdigeforhold, uten frykt for represalier.

Hva tenker du om at så mange ikke tør å varsle?

–  Det er jo dessverre tøft å stikke seg frem og stå i mot strømmen. Vi vet jo fra både forskning og fra andre som har varslet at det er tøft å stå i det, men jeg tok på meg den rollen da jeg sa ja til å bli hovedverneombud, før visste noe om etaten i det hele tatt. Når man har den rollen så må man si ifra når man ser ting som ikke stemmer, og nå har jeg fått støtte for mine bekymringer.

Grantsdottir beskriver den siste tiden frem til rapporten kom ut som et vakuum.

– Det har vært uenigheter mellom meg som hovedverneombud og etatsdirektøren i forhold til hvor skoen trykker, og nå har vi noe håndfast å jobbe med. Nå kan vi lukke det kapittelet og se fremover med ny konstituert etatsleder. Det gleder vi oss til.

Hun legger til at hun kjenner seg igjen i det som kommer frem i rapporten, men understreker at det er viktig å merke seg at trakasseringen de ansatte har opplevd ikke bare skjer innad på huset.

– Syns du det burde ha kommet bedre frem i rapporten?

– Jeg syns Deloitte svarte godt på det. Arbeidsmiljøloven skiller ikke mellom ekstern og intern trakassering, og det er arbeidsgiverens ansvar og beskytte medarbeiderene for både intern og ekstern trakassering. Men det er greit for medarbeiderne og lederne i etaten at det kommer fram at det ikke bare er intern, det er også ekstern trakassering.

– Hva tenker du om de tiltakene som Deloitte foreslår?

– De gjenspeiler at vi har forskjellige utfordringer i forskjellige deler av organisasjonen. Jeg liker at de ikke presenterer en fiks-ferdig løsning.

Grantsdottir er veldig positiv til den nye konstituerte etatsdirektøren Torge Railo.

– Hva burde være de viktigste egenskapene ved den nye konstituerte etatsdirektøren Torge Railo rolle fremover?

– Det er å tørre å snakke om ting. Å tørre å adresse utfordringer men likevel se fremover. Jeg har et godt inntrykk av Torge og jeg må si at han overrasker positivt. Hans interesse for ledelse som fag og evnen til å lytte vil bli viktige egenskaper i tiden fremover.

Mer fra Dagsavisen