Mandag skal rapporten om sammenhengen mellom bearbeidet kjøtt og kreftfare offentliggjøres, ifølge britiske medier. FOTO: NTB SCANPIX

Vær forsiktig med burgeren!

Bearbeidet kjøtt er like kreftfarlig som røyking, hevder lekkasjer fra ny WHO-rapport.

Mandag skal Verdens helseorganisasjon (WHO) offentliggjøre en rapport om forholdet mellom bearbeidet kjøtt og kreftfare. Rapporten er utarbeidet av International Agency for Research on Cancer (IARC), og innholdet skal ifølge britiske medier være knusende.

Bearbeidet kjøtt vil nå havne på WHOs liste over kreftframkallende stoffer, ifølge lekkasjen. Der står fra før tobakk, asbest, arsenikk og alkohol.

Advarselen vil i så fall ramme kjøttprodukter som hamburgere, pølser og bacon.

LES OGSÅ: Ryker røyken?

Reell fare

Kirsten Haugland er avdelingssjef i forsknings- og forebyggingsavdelingen i Kreftforeningen. Hun minner om at rapporten ikke er offentliggjort ennå, men at kreftfaren likevel er reell.

– Det er godt dokumentert at bearbeidet kjøtt er en risikofaktor for kreft, sier hun.

Haugland slår fast at det er viktig for matvarebransjen å tilby forbrukeren gode alternativer og gjøre det enkelt å spise sunnere.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dårlige spisevaner

Knut-Inge Klepp er områdedirektør i Folkehelseinstituttet (FHI). Han er overrasket over at WHOs rapport er så hardtslående, men mener spisevanene til nordmenn er problematiske.

Klepp forteller at vi ikke når det anbefalte inntaket av grønnsaker, frukt og grove kornprodukter og legger til at vi på den andre siden spiser for mye rødt kjøtt også.

– Det er en stor utfordring, sier han.

LES OGSÅ: Økt kreftfare for brannmenn

Venter på rapport

– Vi kan ikke forholde oss til oppslag eller lekkasjer i britiske medier, sier Dag Henning Reksnes, direktør i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Han mener det er vanskelig å uttale seg før rapporten blir offentliggjort, men avslår at den norske kjøttbransjen vil havne i trøbbel med den nye kreftvurderingen.

– Kjøttbransjen forholder seg fortløpende til norske helsemyndigheter og deres kostholdsråd, sier Reksnes.