Trine Skei Grande og Jonas Gahr Støre hilste høflig på hverandre i valgkampen. I flere storbyer kan det se ut til at Ap og Venstre går i allianse sammen. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

Venstres makt går gjennom Ap

I de største byene i Norge har Venstre mulighet til å ta makta. Men bare hvis de bryter med borgerlig side og samarbeider med Arbeiderpartiet.

Mens KrF og Arbeiderpartiet åpenlyst har flørtet, har Venstre-leder Trine Skei Grande brukt krefter og avisoverskrifter på å gå til angrep på Ap og Jonas Gahr Støre. Mens politiske kommentatorere nærmest tar det for gitt at KrF vil bryte med borgerlig blokk og henvende seg til Ap før stortingsvalget i 2017, står Venstre støtt på borgerlig side.

Etter årets kommunevalg tar imidlertid et litt annet bilde form: Venstres vei til makta går igjennom samarbeid med Arbeiderpartiet. I Trondheim er avtalen allerede signert, i Bergen pågår sonderingssamtaler mellom Ap og Venstre og i Oslo ligger muligheten åpen.

I Drammen søker Ap et bredt flertall, som inkluderer å ta Venstre fra borgerlig side, men det er ikke avklart hva Venstre svarer på frieriet. I Odda kommune har Ap gjenerobret makta og søker samarbeid med Venstre og Sp.

Og på fylkesnivå har Ap, Venstre, Sp og KrF gått sammen i Rogaland om å fjerne Høyre og Frp fra makta.

LES OGSÅ: Overlater rådhuset til Raymond

– Vil påvirke

For fire år siden fikk Venstres Jon Gunnes en overraskende telefon fra Ap-ordfører Rita Ottervik, som lurte på om også Venstre kunne tenke seg å samarbeide i Trondheim. Gunnes takket nei. Partiet var ikke modent. Nå på onsdag presenterte Ottervik den nye politiske alliansen i Trondheim. Denne gangen var Venstre med.

– I 12 år har ikke Venstre vært med å bestemme over ei eneste krone i Trondheim, nå vil vi være med å påvirke budsjettene, er Gunnes forklaring på snuoperasjonen vekk fra borgerlig side.

Ifølge Adresseavisa står ikke Venstre særlig høyt i kurs hos de andre borgerlige partiene om dagen.

– De synes det er synd og dårlig gjort, men sånn er det i politikken, svarer han.

Gunnes bekrefter at det ikke her helt fritt for Ap-skepsis i eget parti:

– Det er mange som føler Ap er maktarrogante, men det har aldri jeg opplevd i Trondheim. Jeg synes Ottervik har vært raus, men bestemt, og jeg har alltid hatt et godt samarbeid med Ap, sier han.

Les kommentar av Irene Halvorsen: En avgrunn av mistillt

Sidebytte

I sommer inngikk Venstres Erlend Horn en intensjonsavtale med Høyre og Frp i Bergen om å samarbeide etter valget. Etter valget har imidlertid Horn vært i sonderingssamtaler med valgets store vinner i Bergen, Harald Schjelderup (Ap). Ap og KrF er enig om at de skal danne byråd - spørsmålet er bare med hvem.

Ap og KrF trenger bare ett parti til for å få flertall. Både MDG, SV og Venstre er på tilbudssiden.

– Jeg vil ikke utelukke noen andre partier fra et samarbeid, men jeg mener det mest styringsdyktige byrådet består av Ap, KrF og Venstre, sier Horn.

Linjeskiftet i Bergen er for mange noe overraskende, særlig siden Venstre gikk hardt ut om Ap i valgkampen. Sammen med Høyre presenterte de b.la. en «skrekkliste» over hva som ville skje om Ap fikk makta i Bergen.

– Hvorfor bytte side nå?

– Vi gikk til valg på et annet alternativ, men sa også at dersom det ikke fikk flertall, ville vi samarbeide med Ap. Jeg er skrudd sammen sånn at Venstre bør samarbeide til begge sider, men vi skal være ærlige med velgerne om hva vi foretrekker, sier han.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Frister ikke Oslo

l Oslo har verken rød eller blå side flertall. Ap, SV, Rødt og MDG gir et flertall, men valget har også åpnet opp for et annet, nemlig Ap, Venstre, KrF og MDG.

I går helte førstekandidat Guri Melby kaldt vann i årene på dem som ville foretrekke et Ap mot sentrum.

– Vi var veldig tydelige i valgkampen på at vi gikk til valg på et byråd med Høyre, Venstre og KrF. Da kan vi ikke tre, fire dager senere si noe helt annet. Men det betyr ikke at vi ikke kan samarbeide i enkeltsaker, sier Melby til NTB.

Venstre i Oslo har hos noen fått kallenavnet «Oslogjengen» og regnes for å være det fylkeslaget i Venstre som er mest Ap-skeptiske. Også her brukes ordet «maktarrogant» om Ap.

– Når Raymond Johansen i valgkampen kom med skattegarantien sin som avlyste valgløftene til alle de andre partiene, får man ikke veldig lyst til å sette seg ned ved deres bord. Høyre i Oslo har aldri oppført seg sånn, forklarer leder av Oslo Venstre, Espen Ophaug.

LES OGSÅ: 14 ganger så mange MDG-ere

Avviser tendens mot 2017

Både Gunnes i Trondheim og Horn i Bergen mener man må være forsiktige med å lese deres samarbeid med Ap inn i en nasjonal kontekst og som en del av et sideskifte mot 2017.

– Trine Skei Grande ble informert om at jeg ville gå denne veien, og hun hadde ingen problemer med det. Men jeg tror ikke man skal konkludere med noe mer enn at Venstre og Ap er enig i et begrensa geografisk område, sier Gunnes.

– Jeg ser på Venstre som et sentrumsparti som tilhører borgerlig side, men som kan samarbeide med venstresiden. I Bergen er det mulig å samarbeide begge veier, og Trine sier at vi lokalt står fritt til å velge samarbeidskonstallasjon, sier Horn.

LES KOMMENTAR: «SVs frykt for Ap»