Nyheter

Varaordfører Kamzy Gunaratnam vant kampvoteringen, blir Oslo Aps nye andrekandidat

Det ble en lang og spennende nominasjonskamp mellom varaordfører Kamzy Gunaratnam og vararepresentant Zaineb Al-Samarai. Til slutt var det Gunaratnam som gikk seirende ut, og hun blir nå Oslo Aps nye andrekandidat og vil ende opp på Stortinget etter valget neste høst.

Bilde 1 av 2

Kamzy Gunaratnam fikk 137 av 261 avgitte stemmer ved Oslo Aps nominasjonsmøte. Hun vant dermed kampvoteringen om andreplassen på stortingsvalglista over Zaineb Al-Samarai som fikk 119 stemmer.

Gunaratnam blir med det andrekandidat bak partileder Jonas Gahr Støre og ny stortingsrepresentant for Oslo Ap etter neste valg. 

– Jeg er så ubeskrivelig takknemlig for at dere mener jeg - nettopp jeg - er verdig til å representere dere på Stortinget neste år. Valgkampen begynner nå, skriver Gunaratnam på sin Facebookside.

Gunaratnam er 32 år gammel og er i dag Oslos varaordfører. Hun kom til Norge fra Sri Lanka som 3-åring, og er vokst opp i Groruddalen. Under debatten ble Grorrudals-perspektivet særlig trukket fram av mange av delegatene.

LES OGSÅ: Tillitsvalgt lege reagerer mot sykehusdirektøren i Oslo: – Dobbeltkommunikasjon (+)

Det var på forhånd varslet at taperen av kampvoteringen ville bli henvist til sjuendeplassen på lista. Da resultatet var klart ga Al-Samarai beskjed at hun trekker seg fra sjuendeplassen for å gi plass til ungdomskandidat Agnes Viljugrein.

Flere kampvoteringer

Nominasjonskomitéen ønsket på sin side at Jon Reidar Øyan fra Homonettverket skulle ta sjuendeplassen. Under kampvoteringen mellom Viljugrein og Øyan trakk førstnevnte det lengste strået. 150 stemmer gikk til Viljugrein, mens 103 stemmer gikk til Øyan.

Ungdomskandidat Agnes Viljugrein ble dermed valgt til sjuendeplassen, og kan med litt flaks ende opp som fast møtende vara på Stortinget etter neste valg.

Øyan var i utgangspunktet tiltenkt 8. plassen, men det ble stilt et benkeforslag om at den faglige kandidaten Farukh Qureshi skulle få den plassen. Det ble nok en kampvotering, der Øyan til slutt vant med 10 stemmers margin - 130 mot 120 stemmer. Øyan blir dermed 8. kandidaten på lista. Qureshi fikk 10. plassen på lista.

Også på 9. plassen ble det kampvotering. Nominasjonskomitéen foreslo Hanna Gitmark på den plassen, men det kom et benkeforslag om Fatima Ali Madar. Under avstemmingen fikk Gitmark Hanna Gitmark 149 stemmer mot Ali Madars 68 stemmer. Gitmark endte dermed opp på 9. plassen.

Oppgjør med korrupsjonsanklager

I utgangspunktet var det Al-Samarai som hadde flertallet av nominasjonskomitéen i ryggen, mens et mindretall ønsket Gunaratnam.

Komitéleder Tellevik Dahl tok i sin tale et knallhardt oppgjør med valgkampen som er ført av enkelte kandidater, uten at hun nevte navn. Etter at komitéen kom med en delt innstilling har det tidvis vært ført en svært tøff debatt innad i Oslo Ap.

– En del av tingene som ble postet i sosiale medier hadde ikke tålt testene dagens unge må ta om nettvett. En fremtrede tillitsvalgt i et nasjonalt organ anklagde komiteen for å være korrupt. Jeg ringte en del av dem som gikk for langt i karakteristikkene og konfronterte dem. Og jeg er glad for at ordbruken roet seg en del etter dette, sa Tellevik Dahl.

LES OGSÅ: Delt innstilling i Oslo Ap – to kvinner kjemper om andreplassen

Kampvotering

Innspillene som har kommet fra partilagene i Oslo Ap viser at Al-Samarai var mest populær blant de voksne lokallagene i Oslo Ap, mens Gunaratnam er den suverent mest populære blant AUF. AUF er den absolutt største blokken av delegater på nominasjonsmøtet, og Gunaratnam hadde også mange voksenlag i ryggen.

LES OGSÅ: Lederen i Oslo Ap: Trekker seg fra kampen om sikker stortingsplass (+)

– Vi har helt fra starten av hatt en klar og tydelig støtte til Kamzy på andreplassen. Hun har vært leder av AUF i Oslo og sittet i sentralstyret. Hun er alltid imøtekommende når det kommer til å løfte fram unge stemmer. Da er det ikke rart at hun er blitt en tydelig favoritt blant ungdommen, har leder i AUF i Oslo, Varin Hiwa, tidligere uttalt til Dagsavisen.

Nominasjonsmøtet foregikk digitalt og stemmeavgivningen var anonym. Ifølge leder av fullmaktskomitéen Helge Stoltenberg var det 269 registrerte delegater på møtet med stemmerett, hvorav 49 var fra AUF.

Resten av lista

Partileder Jonas Gahr Støre er selvskreven på førsteplassen på lista. Stortingsrepresentant Espen Barth Eide ble valgt tredjeplass, mens mangeårig LO-topp Trine Lise Sundnes ble valgt som nummer fire.

LES OGSÅ: Knalltøff kamp om sikker stortingsplass (+)

Lederen for Oslo Ap, Frode Jacobsen, ble valgt på femteplass, som regnes som en usikker plass. Siri Gåsemyr Staalesen, som sitter på Stortinget i dag, ble nummer seks på lista.

Arbeiderpartiet fikk inn fem stortingsrepresentanter ved valget i 2017, men dagens målinger viser at det kun er de fire øverste plassene som er helt sikre. Men dersom Arbeiderpartiet skulle vinne regjeringsmakt etter valget vil Jonas Gahr Støre sannsynligvis bli statsminister, og femteplassen vil rykke inn som fast møtende vara. Det er også en mulighet for at flere av Oslo Aps representanter kan bli statsråder, og da vil enda flere fra lista rykke inn på Stortinget.

Mer fra Dagsavisen