Landslagsspiller i gatefotball, Andre Olsen.

Var rusavhengig i 30 år - nå spiller han VM i gatefotball

André Olsen spiller på Norges landslag i Homeless World Cup. For bare få siden ville det vært utenkelig.

Denne uka arrangeres VM i gatefotball på Rådhusplassen i Oslo med 70 lag og 700 deltakere fra hele verden. Fotballfesten åpnet i går varer fram til 5. september, hver dag fra formiddag til kveld. (Se hele programmet her!)

- Jeg bestemte meg i 2015 for at jeg skulle jobbe for å komme i bedre form. Så var jeg ikke med i VM i fjor, men kjørte hardt et år til. Og nå er jeg her, sier landslagsspiller André Olsen.

Begynte med rus som 10-åring

Fotballspilleren kom ut fra behandling for bare to år siden, i 2015. Nå har han vært nykter i tre og et halvt år. For noen år siden kunne han ikke sett for seg å komme med på landslaget til Norge i 2017.

– Aldri i livet. Jeg har hatt er hardt liv, og begynte med rus da jeg var 10-11 år. Men jeg har klart å jobbe meg gjennom mye dritt, sier han.

– Gatefotballen er alt. Der har jeg livet mitt i dag.

Mer enn bare fotball

I dag jobber Olsen hos Frelsesarmeen, som er arrangør, og er over halvveis i utdanningen for miljøarbeidere innen rus på Folkeuniversitetet. Han bruker ikke tid på å sørge fortiden.

– Det har blitt som det har blitt og i dag er jeg som jeg er. Hadde det ikke vært sånn ville jeg ikke vært akkurat her i dag, så jeg er fornøyd jeg, sier han.

– Det er mer en bare fotball dette. Det handler om de menneskene som er rundt deg. Hvordan de klarer å bevege seg framover i livet. Det er det jeg brenner for, sier Olsen.

Nå er han å finne på plakater i hele Oslo med påskriften «Norge kan vinne over Brasil i VM-finale». Han syns det er kult å være en figur og en representant for gatefotballen.

– Jeg håper mange rusmisbrukere som har kommet seg videre blir med på et lag om de har lyst til det. Sliter du, så hjelper vi deg på veien. Det spiller ingen rolle så lenge du har det bra, sier han.

Raymond Johansen møtte byrådsleder André Olsen og tirsdag.
Raymond Johansen møtte byrådsleder André Olsen og tirsdag. Foto: Emilie Gamst

Blir rørt

Han er evig ydmyk i møte med spillere fra andre land.

– Jeg blir rørt av å møtte spillere som kommer opp hit. Det gløder av dem, de føler seg så velkomne. Jeg møtte noen fra Indonesia i går som ville prate og ta bilde. Jeg så det glinse i øynene deres, og tenkte «wow, gjør JEG så mye med mennesker liksom?». Jeg fikk en liten tåre i øynene. Det er fantastisk altså, sier han.

Selv er han opptatt av at de andre lagene skal trives i norske forhold.

– Jeg skal gjøre mitt beste for at folk har det bra her. Jeg bekymrer meg jævlig når jeg ser de kommer hit i for lite klær og sånn, sier han.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Åpnet mot Brasil

Tirsdag var det duket for storstilt åpning med gateparade og kamper med H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit i publikum. Det norske herrelandlaget spilte sin åpningskamp mot ingen ringere en Brasil, som ikke overraskende er ansett for å være et av de aller beste lagene. Kampen endte 6-3 til Brasil.

Dette er første gang mesterskapet arrangeres i Norge og første gang Rådhusplassen bruker til et idrettsarrangement. Byrådet støtter arrangementet med 8 millioner kroner. Byrådsleder og fotballentusiast Raymond Johansen (Ap) var selv til stede på åpningen og er beæret over å få bidra.

– Dette er en mulighet til å ta del i en fantastisk flott opplevelse, for folk som sliter i hverdagen, sier han om mesterskapet.

Han trekker fram forskjellen på spillere i Norge og andre land.

– I Norge er det å være hjemløs ofte knyttet til en del andre utfordringer med psykisk helse og rus. For andre som kommer hit er det å være hjemløs gjerne knyttet til fattigdom, sier Johansen.