Nyheter

Vålerengas nøkterne 2018-målsetning

Vålerenga budsjetterer med 6.-plass og 4. runde i cupen neste år. – Hva, ikke bedre, Erik Espeseth?

VALLE (Dagsavisen): – Ja, det høres sikkert kjedelig ut. Men jeg skal forklare hvorfor, sier VIF-sjef Erik Espeseth når vi møter ham for å få overblikket over klubben som rammes inn av forventninger, ros og ris.

Vinne hver kamp

For spør du det sportslige apparatet i Vålerenga, er det enkle svaret å vinne hver fotballkamp. Og gjør man det, blir man også mester. Og prestasjonsforbedring og videreutvikling i alle ledd ligger i bunnen for den sportslige planen som nå legges.

Men som ansvarlig for økonomien, må Espeseth tenke annerledes. Og er forberedt på å få kritikk om at dette målet er for defensivt.

– Å budsjettere med medalje anser jeg som en for stor grad av risikosport. For det er ofte slik at hvis du legger inn penger i budsjettet har de en tendens til å bli brukt opp. Vi skal ikke bruke penger vi ikke med rimelig stor grad av trygghet har kontroll på. Og vi har ingen medalje i boks, vi ble nummer åtte i år, sier Erik Espeseth.

Og legger til at budsjettmålet i cupen er 4. runde til tross for semifinale i år. Men blir man bedre enn nummer seks i serien, og kommer laget lenger i cupen, blir det regnskapsmessig bonus.

– Vi er fortsatt avhengig av tilskudd fra Tor Olav Trøim for å gå i balanse. Men det langsiktige målet er å klare normal drift sjøl. Og da må vi opptre ansvarlig, sier han.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Ingen fast sum

– Får dere en fast sum for året, eller ringer du ham annenhver uke for å si at dere trenger mer?

– Vi driver med det jeg kaller rammestyring. Vi har allerede fastlagt de seks styremøtene neste år med faste temaer. Økonomi er ett av dem. Vi har lagt en strategi som vi styrer etter og da er det ikke nødvendig å møtes annenhver uke. Hele driften her skal være ansvarlig. Nødvendig kapitaltilførsel signerer han ut ved budsjettvedtak, sier han.

– Det er ikke bare vi som er opptatt av at ikke klubben roter seg bort økonomisk, det samme gjelder også Klanen, supportere for øvrig, samarbeidspartnere og alle andre som står Vålerenga nær. Som i 2017 legger vi opp et budsjett som balanserer med et lite overskudd neste år, legger han til.

Les også: Her er Vålerengas treningskamper i vinter

Ikke store spillersalg

Og forklarer hva som er forskjellen fra 2017 til 2018:

– Største forskjellen i kommende års budsjett vs. årets budsjett er at vi neste år erstatter årets store spillersalg med blant annet Berge og Zahid, med sterk vekst i markedsinntekter for 2018.

For rundt klubben skjer det mye. I 2016 hadde VIF inntekter fra bedriftsmarkedet på 28-29 millioner kroner. I år blir summen rundt 36 millioner. I 2018 budsjetteres det med over 53 millioner, nær en dobling på to år. Antall partnere blir flere enn noensinne.

Årets beste arrangør

– Eventuelt videresalg av Sander Berge eller Ghayas Zahid er det heller ikke budsjettert med. Også det blir eventuelt bonus. Igjen: Vi bruker ikke penger vi ikke med rimelig stor grad av trygghet vet kommer inn, sier Espeseth på sitt beskjedne kontor på Intility Arena, der VIF allerede har fått drahjelp.

Klubben ble kåret til årets beste arrangør i 2017 og har som mål å levere «Norges beste stadionopplevelse».

– Og den andre store forskjellen fra i fjor er at vi ikke skal flytte. Jeg kan ikke få fullrost den innsatsen de ansatte har gjort dette året.

– Publikum?

– Vi tror vi får en effekt av eget stadion gjennom hele året. Vi budsjetterer med 10.500 i publikumssnitt. Vi havnet på 9.700 i år, sier han.

Han begrunner det med prosjektene «Engaland» som skal inkludere hele byen og det faktum at salget av sesongkort går veldig bra. Og viktig: VIF selger flere sesongkort nå til yngre publikummere. Det er viktig.

– Å få opp publikumstallene er den store utfordringen for hele norsk fotball, og vi var i 2017 en av få klubber med vekst.

Les også: Opp med 1.200 tilskuere

Kravstore Oslo

For han personlig har det første året vært krevende.

– Hva er den største forskjellen fra Strømsgodset?

– Forventningene og kravene fra omgivelsene. Når det går bra, er det ofte en selvfølge. Når vi selger stadionnavnet, er reaksjonen at det skulle jo bare mangle. Fikk dere ikke mer? Dette er stor forskjell fra både Drammen og Trondheim. Alt er mye større her. Og man kan ikke øve på å være øverste leder i Vålerenga. En litt drøy sammenlikning kan jo være at man heller ikke kan øve på å ta en avgjørende straffe på San Siro – du må være der! Jeg er nå oppe i 98 døgn på Scandic Helsfyr (Espeseth bor i Tønsberg), sier han.

– Viktig å understreke at dette absolutt ikke er en klage, det er en erkjennelse av at jeg har en krevende, men samtidig en av landets mest spennende jobber!

Les også: Velsigner stadionavtalen

Oppsettet i neste uke

– Jeg fikk en kalender fra døtrene mine med påminnelse om at det finnes et liv hjemme og. Men alt ser veldig mye lysere ut nå enn for halvannet år siden, understreker han. Og i stor grad takket være mange flinke folk i organisasjonen, og kontinuitet i styret og på eiersiden.

I neste uke kommer serieoppsettet for 2018. Det blir kjøreboka for veldig mange for 2018.

Og den håper han skal starte bedre enn den forrige. Han innrømmer at presset på klubben i vår var veldig stort.

– Jeg håper på litt mer flyt på sport når sesongen sparkes igang igjen. Vi var veldig uheldige i seriestarten med mange skader på nøkkelspillere. En god start vil gi en veldig boost, sier Espeseth, som overlater til den nye sportssjefen Jørgen Ingebrigtsen å sy sammen spillerstallen. Men det langsiktige målet er at den skal bestå av 24 mann.

– Det sportslige apparatet med Ronny Deila og Jørgen Ingebrigtsen, som kjenner hverandre fra samarbeidet i Godset, og speidersjef Lars Tjærnås med hele sitt kontaktnett, blir en veldig bra dynamikk, tror han.

Ingebrigtsen jobber nå med å sy sammen resten av støtteapparatet sammen med Deila.

Om snaut tre måneder er sesongen i gang. Hvem som starter for VIF? Det kan skje mye med spillerstallen de kommende ukene. Selv om det formelt er ferie for mange i VIF nå, er det ikke det i praksis. For spillerlogistikk får man aldri ferie fra.

Aperopet: 2017 vil bli husket for det året Vålerenga endelig kom hjem.

VIF-plasseringer

Dette er Vålerengas tabellplassering og poengfangst de siste ti årene:

2017: 8 - 39

2016: 10 - 38

2015: 7 - 49

2014: 6 - 42

2013: 11 - 36

2012: 8 - 41

2011: 7 - 47

2010: 2 - 61

2009: 7 - 40

2008: 10 -30 (14 lag).

* Siste seriegull kom i 2005.

Mer fra Dagsavisen