Vålerengas 2. lag vant thrilleråpning

(Vålerenga 2 - Egersund 1-0). VIF2's keeper Marcus Sandberg kunne blitt syndebukk, men ble helten da hjemmelaget tok tre poeng i en thriller av en 2. divisjonskamp søndag kveld.

Av Per Erik Moen

VALLE (Dagsavisen): Marcus Sandberg var kampens gigant, og hadde holdt VIF2 i ledelsen med mange flotte redninger. På overtid var han i feltet, motstanderen gikk i bakken, og dommeren pekte på straffemerket. Sandberg reddet !

– Ooooh, det var deilig, sa Marcus Sandberg til Dagsavisen minutter etter kampslutt. Han ble hyllet som en cupfinalehelt av medspillere og trener Gard Johan Holme.

– Forklar situasjonen, som altså kom på overtid, Sandberg?

– Motstanderen kommer inni feltet, jeg kommer ut, og jeg er først på ballen. Det er avgjørende. At jeg så er inni ham etter at jeg først var på ballen, skal ikke ha noe å si. Men, dommeren er ung, og han skal slippe å få en skyllebøtte fra meg, sier den svenske målvakten.

– Han slipper vel det fordi du reddet straffa?

– Hehe, kanskje det.

– Beskriv hva du tenkte mellom avgjørelsen og utførelsen?

– At denne skal jeg ta. Først ble jeg sint over dommerens avgjørelse, men en keeper kan ikke være sint i en straffesituasjon. Jeg roet meg kjapt ned.

– Sjanset du på et hjørne?

–  Jeg har mine metoder som keeper.

– Fortell?

– Nei, det er min hemmelighet. Men jeg gjorde noen, kall det triks i forhold til skytteren før straffen, gliser Marcus Sandberg.

Bubacarr Sumareh var den ulykksalige skytter for gjestene.

Trener Gard Johan Holme sier at Sandberg ikke bare reddet straffen, hans opptreden i løpet av kampen var det som gjorde at vi vant, sa treneren til Dagsavisen etter kampslutt.

Kampen

Kampen startet på et noe pussig vis. Først ble VIF-fansen noe overrumplet av at det rett før kampen dukket opp omlag 30 høylytte Egersund-supportere. Som til alt overmål plasserte seg på radene nedenfor de stolte Klansgutta.

"Bønda" fikk selvsagt klar beskjed om å trekke videre bortover på tribunen. Det måtte flere oppfordringer til før de tilreisende plasserte seg 5-10 meter lenger unna.

Standarden på tribunen var satt. Og trenden fortsatte utpå banen. Gjestene var ikke tydelig affisert av at de var på hovedstadbesøk, og Vålerenga var som en hvilket som helst annen motstander også ute på banen.

I de første 25 minuttene, var ballen klar mest på VIFs banehalvdel. Egersunds spillere var kjappe, de var tekniske, de hadde oversikt, og de evnet ikke bare å slå kortpasninger, nei, de varierte sågar med presise langpasninger. Når det er tempo i spillere og ball samtidig, er det vrient å forsvare seg.

Sandbergs lange hånd

Da var det godt for hjemmelaget at keeper Marcus Sandberg og forsvarsfireren foran ham var på jobb.

Egersunds Mathias Kvåle Perttamo vant en hodeduell i feltet etter 11 minutter. Hans hodestøt gikk i fin bue retning tverrliggerens underside, og kun en lang hånd fra keeper Sandberg førte til at ballen endret retning og såvidt passerte over tverrliggeren.

På den påfølgende corneren, styrer samme Egersund-spiller nesten ballen inn nede ved stolpen, men samme keeper Sandberg er like våken, og fanger ballen med hendene.

To topp-prestasjoner av begge spillerne.

VIF2 i ledelsen

Etter 15 minutter sørget en meget god venstreback Oliver Valaker Edvardsen for at VIF igjen avverget en stor sjanse for gjestene. Egersund kommer i toppfart to mot en. Jaktinstingtet til VIF-spilleren kombinert med 100 prosents innsats, sørget for at han vant duellen. Med påfølgende høy applaus fra tribunen og keeper Sandberg.

Klisjeen mot spillets gang tas ibruk for å beskrive det faktum at VIF2 tok ledelsen etter 29 minutter. Abdisalam Ibrahim fikk stå umarkert inne i feltet, og da pasningen fra Magnus Grødem var perfekt, så klemte Ibrahim ballen i hjørnet, til høyre for keeper Nicolai Larsen Berg.

Vertene spilte seg mer og mer inn i kampen det siste kvarteret, og Magnus Grødem burde doblet ledelsen tre minutter før pause. Han ble spilt gjennom, kom alene mot keeper, og dundret ballen tilside for stolpen og i nettveggen.

1-0 til pause, og ingen Ultras-liknende atmosfære mellom de to lags supportere som var samlet kanskje litt for nær hverandre. Selv på dette nivået. Ytterste høyre-supporter fra Egersund var tre meter fra ytterste vestre-supporter i Klanen.

Sandberg igjen

Kun tre minutter var spilt av 2. omgang da VIF-keeper Sandberg igjen viste stor klasse. Egersunds Kenneth Grande kom alene mot mål fra skrått hold etter fint kombinasjonsspill. Den svenske keeperen timet utrusningen perfekt, og da skuddet ble avfyrt, sto det en vegg mellom skuddfoten og nettmaskene.

Idet klokka passerte 60 minutter, gikk VIFs Felix Myhre i bakken inne i feltet. Det så ut som straffespark, men dommer Adrian B. Gjendemsø sto utmerket plassert en meter bak hendelsen, og vinket spillet videre.

VIF2 styrte mer og mer mot slutten av kampen. Åtte av lagets spillere er da også i A-lagsstallen, og viste seg bedre trent og med seigere kondisjon enn gjestene.

Men selv VIF-spillerne hang mer i tauene etterhvert, og tempo, presisjon og underholdningsverdi dalte tilsvarende mot slutten.

Etter 81 minutters spill får Egersunds Sanai Bojadzic stå helt umarkert ved femmeteren, nikken er mer enn brukbar, men stussen ikke fullt så hard at ikke en meget opplagt svenske keeper rekker ned og avverger.

"Vi har keeper, vi har keeper, vi har keeper", kom det fra Klansgjengen.

Ett minutt før slutt var gjestene nær utlikning. Innlegget til Bubacarr Sumareh var perfekt, hans volley nesten det samme, men ballen snek seg tilside for stolpen. Ved den var keeper Sandberg, så ballen hadde sannsynligvis aldri funnet veien inn, uansett.

På overtid rykker så keeper Marcus Sandberg ut i feltet, gjestenes Roger Ekeland går i bakken, og dommer blåser straffe til gjestene. Skulle ikke Sandberg bli dagens helt likevel...?

Joda, så til de grader !

263 tilskuere var tilstede på serieåpningen på Intility arena.

2. divisjon avdeling 2 søndag:

Vålerenga 2 - Egersund 1-0 (1-0)

Intility arena: 263 tilskuere.

Mål: 1-0 Abdisalam Ibrahim (29).

Dommer: Adrian Gjendemsjø, Tertnes.

VIFs lag: Marcus Sandberg - Leo Corne, Joao Meira, Ivan Näsberg, Oliver Edvardsen - Abdisalam Ibrahim (Ulrik Mathisen 80), Felix Horn Myhre, Ernest Agyiri (Harald Martin Hauso 46) - Magnus Grødem, Peter Michael, Kevin Ogudugu (Sander Werni 79).

Øvrige resultater søndag: Bryne – Fløy 1-1, Vard Haugesund – Brattvåg 1-2.

Spilt lørdag: KFUM Oslo – Vidar 3-0, Nardo – Arendal 0-0, Stjørdals-Blink – Hødd 0-3, Kjelsås – Skeid 0-0.