Nyheter

Ut mot Vedums elite-stempling

I fjor gikk hun til krig mot brunsnegler. Denne sommeren vil Kari Elisabeth Kaski (SV) få has på sleipe Sp-politikere som snakker ned byen hennes.

– For alenemammaen på Tøyen føles nok avstanden til regjeringskvartalet ganske stor, påpeker Kari Elisbeth Kaski overfor Dagsavisen.

Førstekandidaten til Oslo SV viser til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum som har blitt en slags politisk talsmann for alle som bor «utafor Ring 3». Kaski mener Senterpartiet, med Vedum i spissen, tidvis har brakt en fordummende tone inn i det politiske ordskiftet som har bidratt til å skape større avstand i Norge.

– Det mener jeg er en svært farlig vei å gå. Spesielt fordi mange i Oslo opplever at pengene ikke strekker til og at de ikke har en jobb å gå til. Da blir det ille at Sp får definere hele Oslos befolkning som en form for elite, sier Kaski.

Delt by

– Ja, eliten bor i Oslo, men Oslo er også en ekstremt delt by. De aller fleste som bor i Oslo er ikke en del av eliten. De har tvert imot like stor avstand til makta som mange som bor i distriktene, sier Kaski, og viser til at arbeidsledigheten i enkelte bydeler som Søndre Nordstrand er omtrent like høy som i Stavanger. Juli-tallene fra Nav som kom denne uka viser at Søndre Nordstrand har en arbeidsledighet på 5.1 mot 4,7 i Rogaland.

– Det gjør at folk som bor der får færre muligheter til å lykkes enn folk som bor andre steder i byen, og andre steder i landet, legger hun til.

Oslo har blitt en noe mer klassedelt by. Barn av sjåfører og renholdere bor generelt sett i andre nabolag enn barn av jurister og næringslivstopper.

Segregeringen ble senest slått fast i boken «Ulikhetenes by» av forsker og sosiolog Jørn Ljunggren, som kom i april.

– Det er dårligere levekår for dem som bor og vokser opp i en del bydeler i Oslo, om det er Gamle Oslo eller Søndre Nordstrand eller Grorud. Det er flere barn som vokser opp i fattigdom der enn i andre deler av byen, og det er høyere ledighet – særlig ungdomsledighet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Arv for boligkjøp

En del av utfordring er et fritt boligmarked, mener Kaski.

– I 8 av 15 bydeler i Oslo må folk ha hjelp fra foreldre eller arv for å komme inn på boligmarkedet.

Da hjelper det ikke at det bygges på Sørenga, mener hun.

– Boligprisveksten har bremset noe ned, og det er bra. Vi mener man ikke bare skal se på prisveksten, men også se på om boligmarkedet har blitt mer rettferdig.

SV har foreslått en rekke radikale boliggrep. Blant annet at staten gjennom Husbanken skal være medeier i en bolig tilsvarende egenkapitalkravet for dem som ikke kommer inn på boligmarked.

– Vi har det mest deregulerte boligmarkedet i Europa. Da er det behov for mer politisk styring. Særlig for å sikre at vi ikke bare får flere boliger, men også flere boliger for folk flest, sier SV-toppen.

Mer fra Dagsavisen