Skatt: Eiendomsskatten i Oslo må borettslag selv fordele på enheter. FOTO: Håkon Mosvold Larsen/NTB SCANPIX

Usikkerhet om hvordan eiendomsskatt vil innkreves for borettslag

Skattekravet skal nemlig sendes til borettslaget, som så fordeler regningen på de ulike seksjonene innad i borettslaget. Deretter er det opp til borettslagene å avgjøre hvem som skal og ikke skal betale.

Det rødgrønne byrådet gikk blant annet til valg på å innføre en moderat eiendomsskatt i Oslo. Som det står på Oslo kommunes hjemmesider:

«Bystyret vedtok 16.12.15 å innføre eiendomsskatt i Oslo. Innføring av eiendomsskatt skal gi Oslo kommune økte inntekter som byrådet mener er nødvendig for å styrke velferdstilbudet på prioriterte områder».

Oslo Høyre: – Oslo er for dyr for eiendomsskatt

Borettslagsutfordringer

Det er noen utfordringer med implementeringen av den nye eiendomsskatten. Særlig gjelder dette for alle som er bosatt i borettslag. Skattekravet skal nemlig sendes til borettslaget, som så fordeler regningen på de ulike seksjonene innad i borettslaget. Deretter er det opp til borettslagene å avgjøre hvem som skal og ikke skal betale.

Har du en bolig som i utgangspunktet utløser eiendomsskatt får du regning i posten, men slik er det altså ikke for borettslagene.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Vil løse seg

I Oslo bolig- og sparelag (Obos) tror de at utfordringen med borettslag vil løse seg greit.

– Borettslaget må jo betale regningen. Med mindre vi får beskjed av kommunen, så må vi fordele den, sier Forvaltningsdirektør Morten Aagenæs i Obos.

Om kommunen sender riktig verdi til borettslagene vil så de med mindre boliger slippe eiendomsskatt, mens de dyrere vil måtte betale. Boliger under fire millioner skal fritas for eiendomsskatt, men på grunn av innfløkte regler er denne summen i praksis rundt fem millioner.

– Hvis ikke de dataene kommer fra kommunen, må borettslaget fordele eiendomsskatten på seksjonene, sier Aagenæs.

Dette er Obos' nye superprosjekt: Skal bygge 3.000 nye boliger

Tallene kommer i juni

Hos byrådet får Dagsavisen opplyst at det jobbes med å løse dette og at det vil bli klart i tide til implementeringen av eiendomsskatten. Verdien skal beregnes ut fra hver enkelt enhet, så sendes denne summen til borettslaget. Tallene skal sendes ut i løpet av juni.

– Slik synliggjøres det hvor mye eiendomsskatt den enkelte andel utløser, sier byrådssekretær Vegar Andersen (Ap) til Dagsavisen.

Dette må være klart innen de neste par ukene, om det de skal skrives ut og sendes til borettslagene i juni.

– Jeg vil også minne om at vi innfører eiendomsskatt forholdsvis raskt i Norges største kommune, sier Andersen.

Det har også vært nødvendig med en avklaring rundt taushetsplikten på opplysningene fra Skatteetaten på den enkelte andel i borettslag, men det er avklart at denne informasjonen kan deles.

Les også: Nå kommer varselet om eiendomsskatt

Høyt bunnfradrag

Som magasinet Hus & Bolig har skrevet tidligere oppstår problemene fordi Oslo har et relativt høyt bunnfradrag for boliger. Dermed vil det være flere enheter i borettslag som rett og slett ikke skal belastes med eiendomsskatt.

Det kan sågar være slik at de på toppen slipper billigere unna.

Finansbyråd Robert Steen vokter Oslos pengebinge: - Jeg snakket ikke med pappa på 10 år