Anette Solli, fylkesordfører i Akershus for Høyre, tør ikke garantere at det blir en løsning i de betente forhandlingene om Oslopakke 3.

– Uproblematisk innblanding

Byrådet i Oslo reagerer kraftig på at samferdsels­ministeren er på banen i sluttspurten av E18-forhandlingene. – Helt uproblematisk, svarer Akershus’ Anette Solli (H).

 

– Jeg kan slå fast at det er uaktuelt å forhandle bort E18, sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) til VG.

Utspillet kommer to dager etter at det ble kjent at Oslo, anført av Arbeiderpartiet, har lagt på bordet en skisse til løsning i de steile Oslopakke 3-forhandlingene som innebærer å skrote en sentral del av E18-planene, nemlig første del av E18 fra Lysaker i Oslo til Ramstadsletta i Bærum.

I tirsdagens forhandlingsmøte skal det også ha blitt luftet et forslag om at Solvik-Olsen kunne møte forhandlingsutvalget.

Det får det rødgrønne byrådet i Oslo til å steile:

«Jeg er sjokkert over at samferdselsministeren blander seg direkte inn i interne forhandlinger som pågår mellom partene om Oslopakke 3» sier Raymond Johansen til VG.

Fylkesordfører i Akershus, Anette Solli (H), stusser over kritikken.

– Jeg har ikke stor forståelse for det. Hvis dette var et nytt prosjekt vi jobbet med på egen hånd, hadde det kanskje vært lettere å få sympati med det Johansen sier, men slik er det ikke, sier hun og utdyper:

– Det er ikke sånn at E18 bare er Oslo og Akershus sitt ansvar, det er også statens. Det er Solvik-Olsen som følger opp stortingsvedtakene, og at han vil si noe om hva han oppfatter som statens rolle er helt legitimt og ikke vanskelig å håndtere, sier hun til Dagsavisen.

Les også: Seige E18-forhandlinger

Kjenner igjen oppførsel

– Dersom Solvik-Olsen var uenig med deg, ville du da hatt et annet syn på hans innblanding?

– Jeg har ikke vært enig med alle samferdselsministere som har vært med når vi har jobbet med E18-prosjektet, men jeg har forståelse for rollen deres. Solvik-Olsen er ikke den første samferdselsministeren som forholder seg til Oslopakke 3. Jeg kjenner igjen hvordan en statsråd med dette ansvaret agerer i Oslopakke 3-forhandlingene, sier hun.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Forhandlinger

E18-forhandlingene skulle etter planen avsluttes tirsdag denne uka, men partene er langt fra enige, og det er beramma flere møter neste uke.

Solli i Akershus vil ikke kommentere forhandlingene, men på spørsmål om hva hun synes om kompromissforslaget fra Ap, svarer hun slik:

– Det er ikke i tråd med Stortingets vedtak. Stortinget har vedtatt at man skal bygge ut parsell 1, det vil si veien fra Lysaker til Ramstadsletta og har allerede brukt 100 millioner kroner på å innløse tomter. Så det går med noen millioner kroner om vi ikke gjennomfører dette, sier hun.

– Tror du dere finner en felles løsning?

– Jeg tør ikke garantere at vi får til det. Jeg er glad noen er optimister, men det er en krevende jobb foran oss, sier Solli.

Les Dagsavisens lederartikkel: Politikerne må dra i nødbremsen. E18 er ikke et «miljøprosjekt»