Nyheter

Trues med mistillit: – Merkelig å antyde at vi har forsøkt å skjule noe

Fredag skal byrådet og Lan Marie Berg stilles til veggs for brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo kommune. Berg avviser at hun skal ha holdt informasjon om lovbrudd skjult for bystyret.

– Jeg ser fram til høringen og til å fortelle bystyret hvordan jeg har tatt grep for å få fram fakta, og ikke minst, å ta tak i problemene, sier Oslos byråd for miljø- og samferdsel Lan Marie Berg (MDG) til Dagsavisen.

Siden i fjor har det blitt rullett opp en lang rekke saker om brudd på arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven i Oslo kommune. Fredag skal flere byråder og etatsdirektører grilles av opposisjonen i en åpen høring om problemene. 

Til sammen har internrevisjonen i Oslo kommune avdekket 260.000 mulige brudd på arbeidsmiljøloven. I all hovedsak er det snakk om for mye overtid, for kort hviletid mellom vakter og for mye søndagsarbeid.

LES OGSÅ: Skal grilles om lovbrudd: Dette må Lan Marie Berg svare på (+)

Opprydningen

Hele kommunen skal under lupen, men de første sakene som ble rullet opp skjedde i Lan Marie Bergs etater. Det er dermed knyttet mest spenning til den delen av høringen der hun skal forklare hva som har skjedd, hvordan det kunne skje og hvordan hun har ryddet opp i problemene. De siste årene har NRK funnet omtrent 15.000 brudd på arbeidstidsbestemmelsene i hennes etater.

LES OGSÅ: 85 prosent av lovbruddene i Oslo kommune kan likevel ha vært lovlige (+)

I fjor kom konsulentselskapet PWC med en rapport om tilstanden i Bergs etater, særlig der alt startet: I den nå sammenslåtte Energigjenvinningsetaten (EGE). Rapporten tok for seg både brudd på arbeidsmiljøloven, brudd på anskaffelsesregelverket og mulige ulovlige ansettelser.

– Forhold vedrørende ansettelser og anskaffelser i tidligere Energigjenvinningsetaten er ordnet opp i. Og etter hardt arbeid i etatene har bruddene på arbeidstidsbestemmelsene har gått kraftig ned i min sektor, sier Berg.

Informasjonsplikt

I tillegg til saken i seg selv, altså bruddene på arbeidsmiljøloven, er et sentralt tema i høringen om Berg har overholdt informasjonsplikten ovenfor bystyret. Bystyret er det politiske Oslos øverste organ, på samme måte som Stortinget er for resten av landet, og har krav på å bli orientert om saker fra byrådet.

I Dagsavisen onsdag kom flere av opposisjonspartiene, med Høyre i spissen, med en lang rekke spørsmål de mener fortsatt er ubesvart. De peker blant annet på at Berg skal ha visst om omfattende brudd på arbeidsmiljøloven i EGE lenge før bystyret ble orientert.

LES OGSÅ: Lan Marie Berg ble truet med mistillit – nå foreligger opprydningsrapporten (+)

Det mener Berg er feil.

– Med all oppmerksomheten denne saken har fått, synes jeg det er merkelig av Høyre og Venstre å antyde at vi har forsøkt å skjule noe. Tvert imot. Jeg har selv iverksatt en ekstern undersøkelse av min egen etat på bakgrunn av varsler, noe jeg også informerte bystyret om før media fattet interesse for saken. Jeg har også siden løpende holdt bystyret orientert om oppfølging av arbeidstidsbestemmelsene og undersøkelsen av Energigjenvinningsetaten, sier hun.

Flere brudd

Berg har trusler om et mistillitsforslag hengende over seg i forkant av høringen. Men det er langt fra bare Berg som skal i ilden på fredag. Flere rødgrønne byråder må svare for kommunens praksis, og tidligere finansbyråd for Høyre, Eirik Lae Solberg, skal også svare på spørsmål.

LES OGSÅ: De blir kastet ut av kommunale leiligheter. Og de er ikke alene. Så mange kastes ut hvert år (+)

Gruppeleder i MDG, Sirin Stav, peker på at problemene i EGE er noe det rødgrønne byrådet arvet fra det gamle byrådet, og at det nå i stor grad er ryddet opp.

– Det finnes ikke gode offentlige tall på antall brudd fra da de borgelige styrte, og en kan følgelig bare lure på hvor mange avtalebrudd de selv sto ansvarlige for. De få tilfellene hvor det foreligger tall, som i Vann- og avløpsetaten, gir grunn til å tro at antall brudd var høyere under Høyre-styret, sier hun.

Mer fra Dagsavisen