Nyheter

Truer med å skrinlegge Spektrum-tårnet

Eierne av Oslo Spektrum advarer: Milliardutbyggingen kan stå i fare hvis de ikke får bygge et 117 meter høyt kontorbygg som en del av satsingen.

Eierne av Oslo Spektrum, Stiftelsen Norges Varemesse, har storstilte planer for Oslo sentrums storstue.

De vil utvide arenaen til også å omfatte kongressenter, åpning og aktiviteter på gateplan, og ikke minst 1000 nye kontorplasser i et høyhus på 117 meter, like høyt som dagens Oslo Plaza.

LES MER OM SAKEN HER: Vil gjøre Oslo Spektrum 90 meter høyt. Plan og bygg anbefaler ny skyskraper rett ved siden av Plaza.

Før sommeren foreslo Plan- og bygningsetaten tre alternativer:

* Enten tårnet på 117 meter.

* Et noe lavere tårn på 90 meter.

* Eller et kongressenter som ikke er særlig høyt i det hele tatt.

Etaten anbefalte alternativet på 90 meter. Denne uka fulgte bydel Gamle Oslo, der Spektrum ligger, etter og ga sin støtte til alternativet på 90 meter.

Kan vrakes

Problemet? Det er slettes ikke sikkert at det blir noe av dersom utbyggeren ikke får bygge 117 meter. Da blir det rett og slett for små inntekter til å betjene gjelda, mener utbyggerne.

– Vårt forslag med 117 meter gjør at gjelda blir håndterbar. Alternativet med 90 meter gjør det ikke. Dette er noe vi har vært ærlige om hele veien og derfor er jeg optimistisk med tanke på behandlingen i bystyret, sier administrerende direktør i Stiftelsen Norges Varemesse, Gunn Helen Hagen, til Dagsavisen.

LES OGSÅ: På Lilleborg har det blitt kokt såpe siden 1850. Nå rives siste rest, for her skal det bli skole

Saken vil sannsynligvis komme til behandling i bystyret i løpet av høsten. Det er de som får det siste ordet i spørsmålet om hvor høyt Spektrum-tårnet skal bli.

– Vi er ikke en vanlig utbygger, men er en stiftelse. Vi skal ikke tjene penger på Spektrumkvarteret, men ønsker å legge til rette for musikk, kultur, næringsliv og arbeidsplasser. Samtidig tror jeg alle skjønner at vi ikke kan bygge Spektrumkvarteret hvis vi sitter igjen med så mye gjeld at det ikke blir mulig å drifte bygget. Det blir ikke godt byliv av en scene som ikke lar seg drifte, sier Hagen.

Bydel Gamle Oslo

Tidligere denne uka vedtok bydelsutvalget (BU) i Gamle Oslo at de ønsker seg 90-metersalternativet. Det er ikke bydelen som har siste ord, men bystyret lytter ofte til hva bydelene mener. BU-leder Teodor Bruu (MDG) er uenig med det hans eget utvalg har vedtatt. Han ønsker å gi Norges Varemesse grønt lys for å bygge 117 meter.

– Vi har fått inntrykk av at man risikerer at prosjektet ikke blir noe av dersom de ikke får bygge 117 meter. Det er de øverste etasjene som skal finansiere mye av det som skjer nærmere bakken. I tillegg er dette en stiftelse uten et profittmotiv, noe jeg har stor tillit til, sier han.

BU-lederen mener det nye Spektrum-prosjektet vil gi et enormt løft til en allerede belastet del av byen.

– Dette er et område som er ganske mørkt og preget av stor gjennomtrekk. Å få gjort området mer åpent og menneskevennlig tjener strøket veldig på. Og skal man bygge høyt, så må det være her, hvor det allerede ligger flere høye bygg. Da kan man like gjerne bygge 117 meter som 90, sier Bruu.

Optimistisk

Hagen i Norges Varemesse sier at når Plan- og bygningsetaten går inn for 90 meter er det et sterkt signal til politikerne i bystyret om at bygget skal bygges.

– At dette nå er fulgt opp av Bydelsutvalget er helt fantastisk. Det er helt unikt at Plan- og bygningsetaten og bydelsutvalgene går så sterkt inn for et høyhus. Nå er byen nærmere en ny scene med plass til musikk, underholdning og konferanse, sier hun.

Mer fra Dagsavisen