Nyheter

Trosser skolens OD-forbud

Elevene som ikke får lov til å arrangere Operasjon Dagsverk vil nå trosse forbudet, og samle inn penger til seksualopplysning i Sør-Amerika likevel.

– Vi har lest gjennom brevet fra rektor mange ganger. Det er viktig at det blir gjort ordentlig og respektfult, men vi mener at vi kan bruke egen fritid til å donere pengene vi har samlet inn, så lenge vi gjør det utenfor skolens område og uten skolens navn, sier Ravn, Vår og Gina, elever med St. Sunniva skole i Oslo.

Seksualopplysning

Hvert år arrangeres Operasjon Dagsverk (OD) i regi av Elevorganisasjonen, der elever fra hele landet jobber for å samle inn penger til et veldedig formål. Årets OD, som går av stabelen i dag, retter seg mot ungdom i Argentina, Chile og Peru, og deres rett til å ha kontroll over egen kropp og seksualitet.

Men på den katolske skolen St. Sunniva sa skolestyret denne uka nei til at elevene får bruke en skoledag på å samle inn penger til OD. De mener at prosjektet om seksualopplysning i Sør-Amerika strider mot katolske verdier. I stedet får elevene en dag til å samle inn penger til den katolske organisasjonen Caritas.

– Prosjektet ble avvist fordi det slik det har utviklet seg, ikke er forenelig med det skolen og den katolske kirke står for, sier styreleder Bjørn O. Øiulfstad til NTB.

Det vil ikke flere elever finne seg i, og vil uansett jobbe til inntekt for OD.

– Det er frivillig for arbeidsgiverne hvem de vil gi penger til. OD vil formulere et skriv som vi kan gi til arbeidsgiveren, og så kan vi donere pengene til OD uten å gjøre det gjennom St. Sunniva, sier Gina.

Elevene får full støtte og litt til fra leder i Elevorganisasjonen, Kristoffer Hansen.

– Sånn som jeg har forstått det så har elevene fått beskjed om at dersom de bruker dagen til å tjene penger til et alternativt prosjekt, vil de ikke få fravær. Men om de tjener penger til OD, vil de få fravær for det. Det vitner om en fullstendig manglende dømmekraft fra skolens side, og en dårlig avgjørelse. Dersom elevene velger å gjøre det de selv mener er riktig, så støtter jeg det, sier Hansen.

LES OGSÅ: Et kors å bære

Kort varsel

Hansen reagerer særlig på at den private skolens styre tok avgjørelsen om å avlyse årets OD uten å ta med elevene, lærerne eller foreldrene på råd. Flere lærere og foreldreutvalget har reagert på avlysningen.

Vår, som sitter i Elevrådet, sier at elevene reagerer særlig på at dagen ble avlyst på så kort varsel.

– Vi bestemte ganske seint at vi skulle ha OD, fordi skolen visste at dette kunne være kontroversielt for skolen, og vi hadde en lang debatt om vi skulle delta i OD, sier hun.

Samtidig sier elevene at de forstår at de tross alt går på en katolsk skole.

– Vi har stor respekt for alle som synes ODs tema i år er vanskelig. Og da vår deltagelse ble avlyst, var det noen elever som ble glade. Det forstår vi. Men når vi har ringt rundt og skaffet oss jobber på det premisset at pengene skal gå til OD, som mange synes har en viktig sak, og skolen allerede hadde sagt ja til at vi kunne være med, så er det veldig overraskende at styret kunne avlyse på så kort varsel, sier Ravn.

– Vi reagerer også på at styrelederen sier til NRK at en av grunnene til at de avlyste OD var at et av temaene var at ungdom skal ha rett til å eie egen kropp. Hvem mener han da skal eie min kropp? spør Vår.

Dagsavisen har ikke fått kontakt med styreleder Bjørn Øiulfstad.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Mer fra Dagsavisen