Annonse
Kjemper om samme plass: Trine Dønhaug, Kari Elisabeth Kaski og Ingvild Reymert.

Tre kjemper om topplass i Oslo SV

Det er tre kvinner som kjemper om SVs eneste sikre plass til Stortinget i 2017. Partisekretær Kari Kaski seiler opp som favoritt.

Annonse
Oslo

 

SV har vedtatt at de skal få flere kvinner inn på sikker plass på Stortinget, og i Oslo SV er jakten på en kvinnelig listetopp i gang. Neste mandag skal valgkomiteen avgi sin første innstilling, og etter det Dagsavisen forstår, står kampen mellom tre kvinner:

* Kari Elisabeth Kaski (29), partisekretær i SV.

* Ingvild Reymert (32), forsker og nestleder i Oslo SV.

* Trine Dønhaug (60), vara til Oslo bystyre.

Alle tre ble direkte kalt inn til 2.-gangsintervju med nominasjonskomiteen som følge av at mange har foreslått dem.

Les også: SVs nye stjerne

Kan bli partileder

SVs førsteplass i Oslo er ikke bare en tilnærmet sikker stortingsplass – den som innehar plassen kan også bli en av få stortingsrepresentanter for SV den neste perioden.

Går valget riktig dårlig, er en lederdiskusjon i SV uunngåelig. Dermed må også Oslo-representanten kunne være en mulig kandidat som partileder.

– Vi har oppfattet signalet fra partiet om at man ønsker en kvinne på topp. Men det er unntaket at det bare er én fra Oslo SV på Stortinget, så vi satser på at to representanter fra Oslo får sikker plass. Nominasjonskomiteens mål er å lage det beste laget. Vi må gjøre et bedre valg enn sist, og være med på å heve landsgjennomsnittet for SV, sier leder av valgkomiteen, Åsmund Strand Johansen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Motstand

Dagsavisen har snakket med en rekke kilder i Oslo SV. Etter det Dagsavisen forstår, seiler Kaski opp som favoritt blant de tre. Men hennes kandidatur møter også motstand:

Noen mener Kaski burde holde seg til å være partisekretær, mens andre mener hun ikke har røtter i Oslo-partiet.

– Jeg skal i møte med valgkomiteen i ettermiddag. Det er hyggelig at jeg er nevnt til 1.-plassen, sa Kaski til Dagsavisen tirsdag.

Reymert er et kjent navn i Oslo-politikken, men det trekkes fram at hun ikke har like mye rikspolitisk erfaring som Kaski.

– Jeg gleder meg til å snakke med Oslo SVs nominasjonskomité i kveld, og er glad for at mange SVere og lokallag har spilt meg inn, skrev Reymert i en SMS til Dagsavisen i går.

Dønhaug regnes som en outsider som er spilt inn av flere lokallag. Enkelte mener det vitner om et ønske fra grasrota om at Oslo-lista bør ha lokale Oslo-politikere på topp, og ikke bare ta nasjonale hensyn. Kilder sier imidlertid til Dagsavisen at den rådende tanken i partiet, er at Oslo-kandidaten må være en som kan ta nasjonalt ansvar.

Les også: Kaski-konkurrent

Lansert på Facebook

SV har tradisjon for at det er annenhver kvinne og mann på stortingslista. Det ikke noe ønske om å fravike fra dette forut for neste års valg, får Dagsavisen opplyst.

Flere SV-menn har allerede brukt sosiale medier for å annonsere sine egne kandidaturer:

Tor Egil Braadland, tidligere sekretariatsleder for SV på Stortinget, har skrevet på Facebook at han stiller til kandidat blant de ni øverste plassene.

Arild Ellingsen, rådgiver i LO, kjemper om en plass blant de 10 øverste på listen, og har lansert egen blogg om veien mot toppen. Tarjei Helland, forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus, skriver også på Facebook at han er motivert for å kjempe om en plass «høyt oppe på lista». Tidligere statssekretær i UD og nåværende direktør i Flyktninghjelpen, Arvinn Gadgil, har ikke lansert seg selv, men kilder sier han er en høyaktuell kandidat til en plass høyt oppe på listen.

Nominasjonskomiteens endelige innstilling skal være klar 21. oktober, og nominasjonsmøtet, hvor Oslo SV bestemmer seg, er 1. desember.

Les også: Gamle SV-travere rømmer i flokk

Annonse