Nyheter

Tøyenbadet fikk himmel'n sjøl til tak

Tre år før Vålerenga kirke brant i 1979, stod et annet ikonisk østkantbygg, Tøyebadet, klart. 41 år etter brannen gjorde anleggsmaskinene jobben, slik at også Tøyenbadet fikk himmel'n sjøl til tak.

Bilde 1 av 3

Strofen er hentet fra Trond Ingebretsens sang om Vålerenga kjerke som brant i 1979, og da «fikk himmel'n sjøl til tak».

Tøyenbadet har vært i dårlig forfatning i mange år, og millioner av kroner er blitt brukt til flikking og tetting.

Men nå skal endelig nytt bad bygges, og det gamle er jevnet med jorden.

Les også: Åpnet Holmlia bad etter sju måneders rehabilitering

Buen

Tidligere i uken tok anleggsmaskinene sats, og rev ned den karakteriske buen murbit for murbit. I løpet av et par arbeidsdager var det hele borte.

###

Nå er er Tøyenbadet forvandlet til en haug med betong og armeringsjern. I 2023 skal nye Tøyenbadet være klart. Foto: Mimsy Møller

– Rivning og sanering av området er en lengre prosess som vil foregå fram mot høsten. Totalt rives det rundt 14.500 tonn betong, 350 tonn armeringsjern og 170 tonn øvrig avfall. Bygningsmassen sorteres i ulike fraksjoner og leveres på godkjent mottak. Deler av betongen blir gjenbrukt som fyllmasse senere i prosjektet, blant annet til anleggsvei og til oppfylling og planering av området rundt badet, sier byråd for næring og utvikling, Victoria Marie Evensen (Ap) til Dagsavisen.

Les også: Bruker taket på Tøyenbadet som turområde

– Det er stort fokus på ombruk og materialgjenvinning og vi vil ha en så høy sorteringsgrad som mulig. Dette er viktige grep for å innfri byrådets miljøambisjoner, sier Evensen.

Kultur- og idrettsbygg (KID) startet rivearbeidet i februar med manuell sanering innvendig og rivning av de lavere byggene utvendig og foran den karakteristiske buen.

– Takbuen var den største utfordringen i rivearbeidet og har blitt stående til slutt. Nå er buen så å si revet og vi holder det planlagte tidsskjemaet, sier byråd Evensen.

Les også: Koronakrisen fremskynder Manglerud bad

Også kostnandsmessig er de i rute.

– Prosjekteringsgjennomføringen er i en tidlig fase, men prognosen per nå tilsier at prosjektet er innenfor kostnadsrammen på drøye 1, 4 milliarder kroner, sier byråden.

###

Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen (Ap). Foto: Oslo kommune

Les også: Stovner bad blir ett år forsinket

Fire bassenger

«Anlegget vil bestå av et innendørsbad med fire bassenger samt et stort utendørs badeanlegg med flere bassenger. I tillegg blir det stupetårn og vannsklie både inne og ute, samt en kafeteria, skriver Oslo kommune på sin nettside.»

«Ulike badetemperaturer og store arealer med varierende vanndybder vil gi gode forhold for svømmeopplæring og varierte opplevelser. Utebadet i parken mot sør vil gi gode opplevelser i sommersesongen, og en del av familiebassenget inne forlenges i et utebasseng som vil være helårsåpent.»

«Det kommer også en flerbrukshall tilrettelagt for innendørs ballidrett tilknyttet badet. Denne hallen får en spilleflate på 20x40 meter, tilsvarende en håndballflate», skriver de videre.

Grunnarbeidene planlegges å starte høsten 2020 og en planlagt ferdigstillelse av det nye Tøyenbadet  er i 2023.

– Har koronaen skapt vansker for dette,  eller andre KID-prosjekter?

– Prosjektet startet opp som planlagt og følger framdriftsplanen. Det er tidlig i byggeprosjektet og for tidlig å si noe om koronasitasjonen vil påvirke prosjektet over tid. Det er aktivitet på alle byggeplassene våre, men på enkelte prosjekter har det vært noe redusert bemanning som følge av koronasituasjonen. Det er ennå for tidlig å si noe om konsekvensene dette eventuelt får. Alle våre foretak er opptatt av smittevern på byggeplassene og følger anbefalingene fra Folkehelseinstituttet og Byggenæringens Landsforening, sier Evensen.

Les også: Her kan du svømme når Tøyenbadet og Bøler bad stenges

– Er det ikke litt vemodig å se et landemerke på Oslo øst, som det Tøyenbadet, er forsvinne spiker for spiker?

– Det er selvsagt vemodig å se ett av byens kjente landemerker og ikoniske bygg forsvinne. Samtidig vil det nye badeanlegget på Tøyen bidra til økt bassengkapasitet og bedre kvalitet i svømmeopplæringen for Oslos elever. Den nye flerbrukshallen gir et godt idrettstilbud for skolene på Tøyen, og økt hallkapasitet for lokalbefolkningen og idrettsforeninger. Totalt fire bassenger innendørs og et stort utendørs badeanlegg vil gjøre Tøyenbadet til Oslos største badeanlegg når det står ferdig i 2023, sier Victoria Marie Evensen.

Midlertidig bad

Oslo kommune satser hardt på nye svømmeanlegg i Oslo. Faktik må man helt tilbake til 1983 sist byen fikk et nytt bad, da Holmlia bad stod klart. Et bad som ble totalrehabilitert tidligere i år.

Foruten Holmlia bad, har flere andre bad blitt rehabilitert, og i sommer starter rehabiliteringen av Bøler bad. Og så sent som denne uken vedtok bystyret å bygge nytt bad på Manglerud.

Nytt bad blir det også på Stovner.

Men byggingen av nytt bad på Tøyen foregår, skal det settes opp et midlertidig svømmeanlegg på Økern.

– Vi tar sikte på å ferdigstillelse det midlertidige badet på Økern i løpet av høst/vinter 2020. I denne mellomfasen vil det merkes at Oslo kommune stenger byens største bad, det kan vi ikke unngå når vi skal bygge noe som blir enda bedre enn det vi hadde. For det blir et fantastisk anlegg når Tøyenbadet åpner i 2023, avslutter Evensen.

Mer fra Dagsavisen