Tom Nordlie nesten midt i Torshovgata, der Skeids base var lenge. FOTO: REIDAR SOLLIE

Tom Nordlie mener Skeid skal være nest best i Oslo

Tom Nordlie ble enige med Skeid sist natt og leder sin første trening torsdag. – Den avgåtte treneren skulle jeg gjerne hatt med i teamet mitt, sa Nordlie da han ble presentert på Soria Moria tirsdag kveld.

Hvem fikk lokket Tom Nordlie til Skeid?

Svaret er trenerlegenden i Oslofotballen, Stig Mathisen. Han tok kontakt med Nordlie i fjor høst. De var begge nesten like overrasket da de sto på scenen på en restaurant i det klassiske Sorie Moria-bygget på Torshov, midt i det klassiske Skeidland.

Oppstyret rundt den avgåtte treneren Ørjan Valla, som mener han ble dolket i ryggen av Skeid-styret, ble selvsagt et tema. Men Tom Nordlie kunne ikke si stort om det.

– Det er alltid en forutsetning for meg at avtaler med tidligere trenere er avklart. Jeg kjenner ikke Valla, og har aldri snakket med ham, men han fikk tilbud om å bli med i teamet videre, sier Nordlie.

Stig Mathisen utdyper: - Det er synd Ørjan Valla ikke ville bli med videre, dette kunne bli en lærerik prosess for en ung og svært lovende trener, sa han.

Les også: Trenerkaos i Skeid, Valla føler seg dolket i ryggen

Mathisen som sparringspartner

Det betyr at Stig Mathisen antagelig blir mer involvert videre, det ønsker i hvert fall Tom Nordlie.

På direkte spørsmål fra Dagsavisen innrømmer Stig Mathisen at det antagelig blir løsningen. Men han har egentlig ikke tid.

– Jeg skal i hvert fall komme og se på treningene, gliser han.

– Skal Skeid trenes av deltidsarbeidere?

– Jeg er ansatt i en deltidsjobb, men i hue kan det jo bli på heltid. Alle vet hvordan dette er. For meg er Skeid en sovende bjørn som skulle vært byens nest beste klubb. Det blir den ikke på noen år, målet i år er å holde plassen, altså bli blant de sju beste. Jeg sjekket at Dagsavisen har tippet dem på åttende, sa Nordlie i kjent stil fra scenen.

Ettersom han også er engasjert som fotballkommentator i NRK på deltid, og skal kommentere 12 av EM-kampene i Frankrike i sommer, inkludert finalen, mister han fem Skeid-kamper i den måneden. Men han debuterer mot Alta i Finnmarkshallen førstkommende helg.

– Det passer bra, for der har jeg aldri tapt, sier Nordlie til oss når vi går ut for å ta bilde av ham utenfor det klassiske Soria-bygget.

Men laguttaket overlater han til Stig Mathisen. Først må Nordlie bli kjent med spillerne.

– Hvor lang kontrakt har du?

– Nå ser vi an denne sesongen her hvordan dette utvikler seg. Blir det 3. divisjon neste år, tror jeg Tom Nordlie blir uønsket i Skeid, sier han og legger til:

– For første gang på 25 år har jeg brukt en standarskontrakt fra Trenerforeningen. Jeg tjener en tredjedel av hva jeg hadde i Avaldsnes, så får dere regne sjøl, sier han.

Navnet trekker

Styreleder i Skeid, Erling Geir Iversen, sa prosessen med Nordlie har pågått lenge, men skjøt fart de siste dagene.

– Hvordan finansierer dere ham, han er jo neppe gratis?

– Da Stig Mathisen spilte inn Nordlie som mulighet i fjor høst, jobbet vi videre med saken. Og det er ingen tvil om at det er lettere å få samarbeidspartnere når vi har et navn å vise til, sier Iversen.

– Jeg kommer ikke hit på grunn av penga, men har savnet å være på feltet og trene et lag. Jeg var nær på en avtale med Strømmen, som strandet da både leder og styreleder trakk seg. Her får jeg muligheten til å utvikle unge spillere i kanskje lendets beste talentkultur. Jeg gleder meg,sier Nordlie.

Og legger til:

– Husk at Erling Geir Iversen er revisor. Han sløser ikke med penga. Dessuten har Skeid et imponerende støtteapparat med ildsjeler. Jeg elsker den miksen av profesjonalitet og frivillige. Vi skal trvies på jobbb sammen. Jeg har vært i klubber der jeg har måttet gjøre alt sjøl. Her er det orden. Jeg har bare bedt om 30 matchballer på trening. Arve Tellefsen øver ikke på gitar før neste filolinkonsert, sier Nordlie.

Samarbeidet med Stig Mathisen er viktig for ham.

– Alle vet hva Stig er god for. Ja, vi får morsomme diskusjoner om spillestil. Men i fotball blir man aldri utlært, faglige diskusjoner og uenighet skal brukes positivt til å bringe oss videre.

Tom Nordlie har vært fotballtrener i 29 sesonger. Han vet hva han går til.

– Det trenes og brukes nesten like mye tid i 2. divisjon som i de to øverste divisjonene. Forskjellen er at her har spillerne jobb og studier ved siden av. Men torsdag kan vi trene på formiddagen for da er det fridag (Kristi Himmelfartsdag).

Spillerne er spente

Bakerst i salen på Soria sto noen av spillerne og fulgte med på det som ble sagt. De beklager måten Ørjan Valla ble avskjediget på. Valla har hatt aldersbestemte lag i Skeid lenge og var populær blant spillerne.

– Vi fikk vite dette via facebook mandag, og det var overraskende. Jeg vet ikke hvem som skal trene oss i morgen, sier Jens Rongved til Dagsavisen.

– Hva er reaksjonen på den nye treneren?

– Et spennende navn i hvert fall.

PS. Skeid fikk sitt første serietap sist søndag da de tapte 1-2 for avdelingsfavoritt Tromsdalen på overtid.