Nyheter

Tina Bru kan ikke love fullskala CO2-rensing på Klemetsrud

Da olje og energiminister Tina Bru (H) besøkte Fortums Oslo Varmes energigjenvinningsanlegg på Klemetsrud mandag, kunne hun ikke love fullskala CO2-håndering.

Da olje og energiminister Tina Bru (H) besøkte Fortum Oslo Varmes energigjenvinningsanlegg på Klemetsrud mandag, kunne hun ikke love fullskala CO2-håndering.

På Klemetsrud har Fortum Oslo Varme gjennomført et pilotprosjekt for karbonfangst (CO2), og piloten viser at de kan fange over 90 prosent av all CO2 som kommer ut av pipene fra avfallsforbrenningsanlegget.

Les også: Nå starter den politiske dragkampen om karbonfangst

22.000 biler

Oslo kommune har uttalt at de skal være en nullutslippsby innen 2030. Og for å få dette til er de avhengig av et fullskalarenseanlegg på Klemetsrud.

– Får vi klarsignal fra regjeringen kan vi ha anlegget oppe å gå høsten 2024, sier CCS-direktør Jannicke Gerner Bjerkås til Dagsavisen.

– Oslo kommune har vært tydelige på at om de skal nå sine mål, er de avhengige av et fullskalarenseanlegg her, sier Gerner Bjerkås.

Les også: Her skal de fange CO2

Røyken som kommer ut av skorsteinen etter forbrenningen inneholder vanndamp, og en god del CO2. Røykgassen renses i dag for dioksiner, tungmetaller, NOx og SOx.

Røyken som kommer ut av pipa er renset lokalt for skadelige gasser. CO2-gassen som kommer ut er ikke skadelig for mennesker, men er en klimagass.

På Klemetsrud ønsker de å fange 400.000 tonn i året, eller tilsvarende utslippene fra 200.000 biler.

20 prosent av Oslos C02-uslipp kommer fra anlegget på Klemetsrud.


Hvert år håndterer søppelforbrenningsanlegget på Klementsrud 400.000 tonn restavfall. Noe som gir 400.000 tonn CO2. Foto: Tom Vestreng

Første besøk

Tina Bru har fått sine første store prosjekter på bordet, og har de siste ukene besøkt Norcems sementfabrikk i Brevik og Fortum Oslo Varmes energigjenvinningsanlegg på Klemetsrud.

Les også: EU støtter norsk karbonfangst

Begge stedene er aktuelle for fullskala CO2-fangst.

– Ambisjonen  er at dette kommer opp i høstens budsjett,  sier hun til Dagsavisen.

Det planlegges i første omgang at CO2 skal fanges fra Norcems sementfabrikk i Brevik og/eller fra Fortum Oslo Varmes energigjenvinningsanlegg på Klemetsrud.

Les også: Karbonfangst er unødvendig

Deretter skal CO2 transporteres med skip til et landanlegg i Øygarden kommune før den vil gå i en rørledning til et lager som ligger circa 3.000 meter under havbunnen i Nordsjøen.

For den nye olje- og energiministeren ble det et spennende møte med framtida.

– Jeg har fulgt dette prosjektet fra Stortinget siden starten for seks år siden. De to første reisene jeg har hatt som minister har gått til disse to anleggene. Og det er kjempespennende å se det med egne øyne, sier Tina Bru.

Kvalitetssikres

Statsråden er opptatt av begge prosjektene kvalitetssikres på en god måte før en beslutning tas.

– Dette er kompliserte prosjekter, og det er snakk om veldig mye penger. Derfor må vi være sikre på hva vi gjør. En ting er selve fangsten, men det dreier seg også om transport og lagring. I dag er Equinor i ferd med å bore en brønn i Nordsjøen for å å bekrefte at lageret er egnet, sier Bru.

Bru forstår godt at Oslo er opptatt av å få anlegget til Klemetsrud.

– Både Norge og Oslo har høye klimaambisjoner, og jeg skjønner at Oslo er opptatt av dette, sier Tina Bru.

– Er det mulig å få fullskala fangstanlegg begge steder?

– Det er det for tidlig å konkludere med, sier statsråden.

Historisk mulighet

I Oslo er det byrådsavdeling for næring og eierskap som håndterer Fortums prosjekt.

–  Dette er en historisk mulighet. Fortums prosjekt med karbonfangst på Klemetsrud er avgjørende for å redusere klimagassutslippene i Oslo. Prosjektet har potensiale til å skape flere nye grønne industriarbeidsplasser og eksportere teknologiske løsninger i stor skala. Et karbonfangstanlegg i Oslo vil bidra til å nå Norges utslippsforpliktelser, men også ha overføringsverdi til avfallsforbrenningsanlegg over hele verden. Bare i Europa er det om lag 450 anlegg som ligner på Klemetsrud, sier byråd Victoria Marie Evensen (Ap) til Dagsavisen.

Hun ønsker at staten skal gå inn og finansiere både anlegget i Brevik og på Klemetsrud.

– Karbonfangst er ikke lønnsomt uten drahjelp fra staten. Jeg mener staten må kjenne sin besøkelsestid og finansiere både Klemetsrud og Norcems sementanlegg i Brevik. Dette er klimatiltak som monner og Norge trenger flere ben å stå på i omstillingen til et lavutslippssamfunn, sier Victoria Marie Evensen, byråd for næring og eierskap.

Mer fra Dagsavisen