Byløvene

Til seters i byen

Herregårdskroen vinner på sjarm og sommerlig lettsinn.

Dagsavisen anmelder

Bilde 1 av 3

5

Herregårdskroen

Frognerparken v/Oslo bymuseum

Tlf 22 43 77 30

Mat             4

Meny          4

Miljø           6

Service       5

Prisnivå      4

– Nå er det sommer. Nå kan den begynne.

Byløvene finner hvilepulsen på Herregårdskroen i Frognerparken, og konstaterer at her er alt som før. Sola steker og gradestokken nærmer seg 30-tallet, alt det grønne har eksplodert og truer utsikten til parkens anlegg og dammer, og servitørene er akkurat så prøvende og elskelige som de pleier å være på forsommeren før jobben sitter i fingrene. Herregårdskroen er en institusjon på Oslos vestkant, akkurat så bortgjemt rundt hjørnet for den ofte mer larmende Frognerparkens Café – som forvirrende nok ligger i Vigelandsparken – at turistene ikke finner fram.

Ut og spise? Les restaurantanmeldelser her

Selv om det fortsatt er mai måned når besøket gjøres, har varmen satt seg i gammelt treverk og støp på den gamle terrassen som siden 1960-tallet har gitt sitteplass til over 250 gjester. Noen av dem har kanskje også sittet her siden da, om man skal ta klientellet på alvor. Et par kjente ansikter med våren bak seg minner oss om at stedet en gang i tida gikk under navnet «Casino-setra», siden det var hit kultur- og politikergjestene fra den ærverdige restauranten i Stortingsgata flyktet når solstrålene ute ga dem dårlig samvittighet nede i den mørke kulturkjelleren som dessverre er historie. På Herregårdskroen kan de fortsatt oppleve jazzkonserter i solveggen, sammen med et bredt sammensatt klientell som i finværet fyller stedet til randen.

– Men makrellen har ikke kommet ennå. Man glemmer at sola har gått seg vill i kalenderen, sier Byløven.

Herregårdskroen er den vestvendte delen av det som i dag er Oslo Bymuseum, gamle Frogner hovedgård, og kan lett ta opp konkurransen om Oslos mest sjarmerende uterestaurant. De siste årene har deler av stedet fått et løft, inkludert menyer og fasiliteter gjestene ikke umiddelbart ser. Bortsett fra sild som smårett, laks i ulike varianter og svineside, er det lite som tyder på at maten gjenspeiler stedets historie og egenart. Quich Lorraine, pizza og Papardelle-pasta med ymse tilbehør får ikke akkurat pulsen til å stige, så her gjelder det å navigere kløktig om man skal unngå standard kromat. Papardelle i vegetarvariant med kremet urtesaus og spinat ble likevel for fristende, og i tillegg til Herregårdskroens kremete fiskesuppe.

– Hvitvinsdampede blåskjell er jo dessuten den definitive sommermaten, blir man enige om over bordet.

Stedet skal generelt ha ros for å ha innlemmet hele fem uttalte vegetarretter på en meny som på ingen måte kan kalles fyldig. Drikkekartet er på samme vis tilpasset stedets sesongbaserte åpningstid. Et titalls viner som alle tilhører «polets populære». Frydenlund 0,4 til 79 kroner er stedets mest populære bestilling om man skal dømme etter servitørbørene, men 230 kroner for fiskesuppe eller blåskjell er mer enn nok.

– Men gode er de, er konklusjonen når blåskjellene er på bordet.

Les også:Strandklubben

Porsjonen er voksen, skjellene friske og fyldige, men hvitvinskraften kunne godt hatt mer futt. Det viser seg at nettopp den vurderingen gjelder det meste som kommer på bordet. Brødet er friskt, men kjedelig på en litt kneippaktig måte. Fiskesuppen er absolutt god, kremet med gode urter og kraft med smak av hav, og den er full av blåskjell, reker med perfekt konsistens og store laksebiter. Men den mangler det lille ekstra som gjør at den etterlater et varig inntrykk, slik de beste fiskesuppene virkelig kan gjøre. Og Papardellen med spinat og urtesaus? Den blir nok bordets vinner, både i konsistens og smak.

– Den er virkelig god, mangler kanskje bare litt salt.

Til dessert faller Byløven i et anfall av lettsinn for stedets spesialitet, «Tilslørte Frognerfruer», en kakevariant av bondepikene med vaniljeis, karamelliserte epler og alskens godt av strøss. Den blir en fin avslutning på et måltid som har en perfekt ramme i kraft av Herregårdskroens uslåelige sjarm, fra et kjøkken som når sant skal sies ligger skyhøyt over snittet hva gjelder sesongbaserte uterestauranter.