Tidligere Veireno-sjef nektet straffskyld etter søppelkaoset i Oslo

Johnny Enger, tidligere leder i avfallsselskapet Veireno, nektet straffskyld for grove brudd på arbeidsmiljøloven da rettssaken startet i Follo tingrett

 

Enger er tiltalt for ti grove brudd på arbeidsmiljøloven i Vestfold fra oktober 2015 til november 2015 og i Oslo fra oktober 2016 til januar 2017.

Påtalemyndigheten mener det i seks av tilfellene er skjerpende at praksisen fortsatte fra Vestfold til Oslo, og at det har vært alvorlig fare for liv og helse. Arbeidstilsynet avdekket blant annet at ansatte hadde jobbet opptil 88 timer i uken.

Les også: Tidligere Veireno-sjef tok ut 8,7 millioner i utbytte tross konkurs

Hvis det er særlig skjerpende omstendigheter, risikerer den tiltalte tre års fengsel.

– I denne saken har påtalemyndigheten reist en tiltale. Det betyr jo at vi mener saken ikke kan avgjøres med en bot, sier politiadvokat Daniel Sollie til NRK.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Forsvareren til Enger og VT-gruppen, advokat Christian Lundin, har sagt til NRK at Jonny Enger kommer til å erkjenne at den overtiden som er beskrevet i tiltalebeslutningen stemmer.

– Men han erkjenner ikke straffskyld, fordi han mener det er en rekke omstendigheter utenfor hans kontroll som førte til at overtidsarbeidet skjedde, sier Lundin.

Det ble store problemer med søppelhenting i Oslo da Veireno tok over ansvaret i oktober 2016. Kommunen mottok over 30.000 klager fra byens innbyggere, og mange steder hopet søpla seg opp.

I februar i fjor ble det kjent at renovasjonsselskapet Veireno har brutt arbeidsmiljøloven over 2.000 ganger fordi de ansatte jobbet for lange dager og ikke fikk nok hvile. Enger slo selskapet konkurs 22. februar i år. Oslo kommune hadde da hevet kontrakten. Kort tid senere ble selskapet anmeldt av Arbeidstilsynet.

Rettssaken er berammet fra tirsdag til fredag.

Bakgrunn: Bye-bye Jonny, bye-bye! (kommentar)

(NTB)