Nyheter

Tidlig opp for å jobbe

Fire dager i uka er det jobb å få ved Kirken Bymisjons «Lønn som fortjent» – gjennom loddtrekning.

Bilde 1 av 4

– 8, Reidar. 21, Marianne. 18, Tommy. Det var de som fikk jobb i dag, sier Martin Skei som trekker ut dagens siste jobber.

– Faen!

Steinar reiser seg og går mot vasken med kaffekoppen. Det ble ingen jobb i dag.

Vi er på Kirken Bymisjons «Lønn som fortjent» (LSF) i Oslo. Rett ved Børsen faktisk.

Fire dager i uka er det jobb å få. De aller fleste oppdragene er rydding av gater og plukking av søppel. Disse jobbene trekkes blant de oppmøte. Akkurat som på bingo.

– Da ble det ingen penger i dag. det er kjipt å ikke få jobb, slår Steinar fast.

For det er ikke nok jobber til alle som møter opp.

Lønn som fortjent har 224 jobber per uke og det er mellom femti og seksti som møter opp for å jobbe, fire ganger i uka. Her får de lønn etter endt dag, som er fire timer. Jobbene fordeles hver morgen ti over halv ni. Allerede før åtte er det kø utenfor.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Plikt

I fjor vedtok Stortinget at kommunene plikter å stille vilkår om aktivitet ved tildeling av sosialhjelp. Formålet er å styrke stønadsmottakernes muligheter til å komme i arbeid og bli selvforsørget. Det er strid omkring dette.

Leder av Kirkens Bymisjons arbeidstilbud, Eli Svardal, mener aktivitetsplikt ikke nødvendigvis er veien å gå.

– Jeg tenker at det ikke har så mye for seg med plikt og krav. Det vil være lurere å legge opp til en modell som vi har. Det er en reell jobb, de får lønn på toppen av sosialhjelpen, og det er frivillig å møte opp.

– De blir altså ikke trukket i stønad for en arbeidsinnsats. Dette gjør igjen at motivasjonen øker, legger hun til.

Byråd for eldre og sosiale tjenester i Oslo, Øystein Eriksen Søreide (H), forteller at aktivitetsplikt er noe som blir lovpålagt norske kommuner fra årsskiftet.

– Da blir normalen at det skal stilles vilkår om aktivitetsplikt, med mindre det er tungtveiende grunner som taler mot, sier han.

I Oslo har bydelene allerede praktisert aktivitetsplikt ved sosialhjelp.

– Det er sånn at om noen nekter å oppfylle en aktivitetsplikt, så har man muligheten til å avkorte utbetalingen. Men man skal absolutt ha midler til nødvendig livsopphold og bolig. Det er uomtvistelig, og det kan man ikke ta fra folk. Det skal uansett foretas en individuell vurdering. Vi har fått et overblikk, og det er rundt 50 prosent som har vilkår om aktivitet tilknyttet utbetaling av sosialhjelp, sier Eriksen Søreide.

Oslo utbetaler omtrent én milliard i året i sosialhjelp.

Hos LSF har de et annet syn enn strenge vilkår.

– Det som er bra hos oss er fraværet av plikt om oppmøte. De vi jobber med er jo folk som mange andre kan se på som sterkt hjelpetrengende. Jeg mener og tror at alle kan noe. Men det er klart fraværet av krav og plikt hos oss kan gjøre at disse folkene kommer seg på jobb, sier Svardal.

Ifølge Svardal vil de fleste hos LSF ikke klare en fast fulltidsjobb.

– Men de klarer fire timer per dag, én til fire dager i uka. Mange hos oss er jo folk som ikke engang faller mellom to stoler – det er ikke noen stoler igjen. De fleste som jobber hos oss, har ikke mulighet til å stå i ordinær jobb, sier Svardal.

Jobb

Tilbake hos LSF fordeles arbeidsslagene.

– Frank, du tar med deg «Henrik» til Norsk Gjenvinning. «Jonas», du får ta med deg «Per», sier Martin Skei der han fordeler dagens jobber.

Men hva synes de som jobber her?

– Hadde Nav styrt her, hadde de nok klart å innføre tvang på ett eller annet vis, sier Odd som jobber på verksted.

Det er to verksteder i regi av LSF. Ett for kvinner der de lager glassengler og ett tapetverksted der de ansatte binder inn bøker.

– Hos oss er det ganske strengt, men å plutselig pålegge sosialklienter tvang og true med å fjerne stønaden om du ikke jobber, er ikke veien å gå. Det må være et differensiert tilbud. De som går på sosialstønad går der fordi de trenger den, sier Svardal.

Glassengler

«Kristina» har vært hos LSF i ett år og jobber nå med å lage glassengler. Målet er å lage åtte om dagen.

– Jeg må være konsentrert, sier hun.

De som jobber ved LSF har i stor grad en lang ruskarriere.

– Utfører du jobben, så får du lønn. Utfører du ikke jobben blir du sendt hjem og får ikke lønn, men dette skjer svært sjeldent, påpeker Svardal.

Mer fra Dagsavisen