Teknisk trøbbel hos Fjellinjen: Ingen tall fra de nye bomstasjonene

Ingen aner hvor mange som har passert de nye Oslo-bommene.

Søndag 1. juni fikk Oslo 53 nye bomstasjoner. Hensikten er at flere av byens bilturer skal koste penger for bilistene, både for å få oss til å kjøre mindre og for å få inn mer penger.

Men på grunn av tekniske problemer hos Fjellinjen vet vi ikke om de nye bommene har gitt hverken færre turer eller flere penger i kassa.

«På grunn av innføring av nye bomstasjoner og takster er passeringer i Oslo etter 1. juni foreløpig ikke tilgjengelig».

LES OGSÅ: Mange har de nye bomstasjonene i vrangstrupen. Arne B. Øystese har fått en midt i fleisen

Det er beskjeden på Fjellinjens websider, om du skulle prøve å logge deg inn for å sjekke hvor mye de nye bommene har kostet deg.

Så selv om selskapet har en bomkalkulator hvor du kan beregne hvor mye hver enkelt tur skal koste, kan du ikke gå inn og sjekke hvor mye det faktisk har kostet deg. Og vi får heller ikke ut statistikk, som kan fortelle noe om hvor mye trafikken har gått opp eller ned, eller hvor mye folk har betalt.

– I utgangspunktet skulle tallene være klare mandag denne uka. Men den store datamengden er en utfordring. Nå jobber vi med å kvalitetssikre dem.

Det forteller Håkon Nordahl, kommunikasjonssjef i Fjellinjen til Dagsavisen. Han bekrefter at det er tekniske problemer som fører til utsettelsen.

– Vanligvis går det fortløpende at passeringene blir synlige. Men i forbindelse med innføringen av de nye stasjonene, den endringen der har gjort at vi har noen utfordringer med å få de på plass, sier han.

– Når får dere orden på det?

– Jeg kan ikke si noe sikkert, men vi jobber med å få det ut så fort som mulig. Det er ikke flere uker, men vi kan ikke si noe sikkert, sier Nordahl.

LES OGSÅ: – Dette ser jo helt håpløst ut, sier statssekretær Tommy Skjervold (Frp): – Jeg vil tro at Statens vegvesen ser det selv

Han kan heller ikke si noe om trafikken har gått opp eller ned. 

– I og med at endringen er så stor og det er så mange passeringer, så kommer vi ikke til å komme med tall på det før i slutten av juni, sier han.

Men ikke bli for optimistisk: Selskapet presiserer at alle passeringer er registrert, og du kommer til å få faktura som vanlig.

– Ja, passeringene registreres selv om de ikke synes på «Min side», sier Nordahl.

PS: Veldig foreløpige tall fra Statens Vegvesen antyder en ørliten nedgang i trafikken etter at de nye bommene kom på plass. Men de faktiske dataene, de må vi altså vente på.