Stig Andre Berge er klar for sitt tredje OL. FOTO: MAJA SUSLIN/TT/NTB SCANPIX

Tårene rant da Berge sikret OL-plass

Stig André Berges tunge år fikk en etterlengtet opptur fredag. Tårene rant da Oslo-bryteren sikret deltakelse i sitt tredje strake OL.

Av Steinar Bjerkmann

I vinter døde Berges mor. Nå kan 32-åringen hedre henne med medalje under sommerlekene i Rio de Janeiro.

– Det har vært tøft og utfordrende, men så lenge du har troen på det du driver med, er alt mulig. Du må se deg litt i hvitøyet, og si til deg selv «hva får jeg gjort noe med, og hva får jeg ikke gjort noe med». Jeg har konsentrert meg om det jeg kan gjøre noe med. Bryting er livet mitt, sier en lettet Berge til NTB.

Han tok seg til finalen under det andre OL-kvalifiseringsstevnet i Mongolia fredag. Dermed var forrige helgs nedtur i første kvalrunde glemt.

– Det er dette jeg har jobbet for i fire år. Jeg tok VM-bronse i 2014, hadde jeg tatt den i fjor, ville jeg vært direkte kvalifisert. Jeg har jobbet knallhardt og svettet blod hver eneste dag. Alt jeg gjør er rettet mot OL og karrieren. Det gjelder ikke bare meg, men hele familien. Alt vi gjør er rettet mot min karriere på brytematta. Da er dette en befrielse. Da er det fort gjort at det kommer noen tårer. Man griner når det går dårlig og griner når det går bra, sier Berge.

På vei til finalen i 59-kilosklassen slo den norske bryteren ut georgiske Revas Lashkhi, moldovske Victor Ciobanu og ukrainske Dmitrij Tsymbaljuk.

Ingen OL-turist

Han har ikke lyktes i sine to første OL (Beijing og London). Nå snakker landslagssjef Jimmy Lidberg om medalje i Brasil.

– Jeg er god nok til det, men skal huske på arbeidsoppgavene. Det er lett at du glemmer fokus og ryker fort. Det har jeg gjort to ganger. I Beijing var jeg ikke god nok til medalje, men da jeg var i London for fire år siden tenkte jeg for mye. Jeg er blitt bedre til å holde fokus. Jeg tar en kamp av gangen, deler dem inn i omganger og er sterk kondisjonsmessig. Får jeg kampen inn i mitt bilde, er det ingen som orker henge med, sier Berge selv.

Nå blir det litt ferie før OL-oppkjøringen tar til.

– Jeg reiser hjem og tar litt ferie. Det er noe jeg sjelden gjør. Jeg må lade batteriene litt for ikke å gå tom. Jeg har hatt toppform. Du kan ikke fortsette å trene på toppform, da blir ikke resultatene i august like bra. Jeg skal fete meg opp litt og spise god mat. Om to-tre uker starter oppkjøringen til OL. Jeg skal ikke gå på den samme smellen som før, hvor jeg har trent for mye etter at jeg har kvalifisert meg. Det er lett å bli revet med av OL-bobla, sier Berge til NTB.

Best trent

Landslagssjefen har forventninger til Berge.

– Han reiser ikke til OL som turist bare for å tape sin første kamp. Han er ikke blant de tre største favorittene, men kan slå alle om han har en veldig bra dag, sier Lidberg.

– Det er utrolig at han lyktes med å kvale inn. Det har vært et veldig tøft år for han etter at moren gikk bort. Det rant en del tårer, ikke bare hos han, men hos oss alle. Han har hatt mye stolpe ut, men har hele tiden trodd på planen vi la. Fysisk og taktisk er han bedre enn konkurrentene. Det som ble avgjørende i dag er at han er bedre trent. Mange var trøtte etter forrige helg, sier Lidberg.

OL i Rio de Janeiro arrangeres fra 5. til 21. august. (©NTB)