Skuespiller Michael Fassbender som spiller Harry Hole under innspillingen av filmen Snømannen på en trikk i Bjørvika i Oslo. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX

Tapte mot «Snømannen»

«Snømannen» får 40,5 millioner kroner. Matt Damon-filmen «Downsizing» får 4,5. Dermed står de to norske produksjonene som søkte støtte igjen med ingenting.

– Her har man rokket ved forutsetningen om at insentivordningen skulle bli en ikke-diskriminerende ordning. Dette truer interessen til norsk filmbransje, og særlig norsk TV-bransje.

Det sier Torbjørn Urfjell, direktør i Virke Produsentforeningen.

Han er skuffet over det Norsk filminstitutt kunne offentliggjøre onsdag ettermiddag. Filmatiseringen av Jo Nesbøs «Snømannen» vil få 40,5 millioner kroner fra insentivordningen, mens filmen «Downsizing» med Matt Damon i hovedrollen vil få 4,5 millioner kroner.

LES OGSÅ: «Snømannen» kan ta rubbel og bit

Lokkemat

Insentivordningen for filmproduksjon ble først foreslått i regjeringens stortingsmelding om film, og i statsbudsjettet for 2016 ble det satt av 45 millioner kroner i potten. Ordningen går ut på at filmproduksjoner som velger å bruke Norge som innspillingsland kan få refundert 25 prosent av sine kostnader i landet. Målet har vært å lokke flere internasjonale, og norske produksjoner til å filme i Norge, noe som har vært vanskelig før, grunnet høye kostnader i landet. Dette har også blitt synlig gjennom at stadig flere norske produksjoner har valgt å filme i utlandet, noe som har bidratt til å svekke norsk filmmiljø, mener bransjeorganisasjoner.

Filmbransjen har stort sett reagert positivt på at ordningen ble innført fra og med i år, men de ønsket seg egentlig en automatisk refusjonsordning, og ikke en rammestyrt ordning, som nå er under Kulturdepartementet. Årsaken er nettopp det at en begrenset pott gir et signal om at det kan være vanskelig å få støtte til å filme i Norge, og dermed vil ikke ordningen fungere som den lokkematen man har håpet. Dessuten har det vært argumentert med at 45 millioner kroner er lite i filmsammenheng, særlig med tanke på at «Snømannen» alene søkte om tilnærmet hele potten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– For halv fart

Det var totalt fire produksjoner som søkte om støtte på totalt 96 millioner kroner. De som ikke får noe som helst er de norske TV-dramaproduksjonene «Okkupert II» og «Skuespilleren». At «Snømannen» og «Downsizing» nå er de eneste som får nyte godt av potten vil skape reaksjoner, mener Urfjell.

– Vi er i den ulykksalige situasjonen av insentivordningen starter for halv fart. Veien videre nå må være å flytte ordningen over til en refusjonsbasert ordning som ikke er under Kulturdepartementet, sier han. Insentivalliansen, som består av Virke, Norsk Industri, Norsk Filmforbund og LO skal møtes i neste uke, forteller han. De har tett dialog med Kulturdepartementet.

– Det kunne vært konstruktivt å foreslå at Næringsdepartementet går inn med ytterligere penger til ordningen, inntil man får på plass en refusjonsbasert ordning, sier Urfjell.

LES OGSÅ: Vil ha flere snømenn til Oslo

Markedspotensial

– Vi har utarbeidet en evalueringsmetode som vi mener vil kunne fungere godt over flere år og tildelingsrunder, og som vil kunne ta høyde for at både norske og utenlandske produksjoner av internasjonalt format vil kunne oppnå tilskudd. I denne første søknadsrunden var det høy kvalitet på søknadene, men The Snowman skilte seg fra de andre først og fremst basert på produksjonens internasjonale markedspotensial og størrelsen og kvaliteten på budsjettandelen i Norge, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør Lansering i Norsk filminstitutt i pressemeldingen som ble sendt ut onsdag.

Må justere

Sigmund Elias Holm fra Vestnorsk filmkommisjon, som jobber med å få utenlandske produksjoner til Norge, mener regjeringen nå må justere potten til insentivordningen, dersom ordningen skal kunne fungere.

– Stortingskomiteen anmodet regjeringen i desember om at rammen måtte vurdertes økt i revidert statsbudsjett. Nå er allerede tida kommet for å gi et klart signal om dette. Et filmprosjekt som «Downsizing» må få garantier om 25 prosent refusjon, og stille i kø i påvente av en økning av potten, sier han.

Revidert statsbudsjett legges fram i mai.

LES OGSÅ: Han blir Harry Hole