Szechuan i solnedgang

Baderne på Oslos nye favorittstrand har en heftig strandbar å flokke til.

 

4

Hakka-Iza

Sørenga 146, Oslo

Tlf. 400 89 182

Mat               5

Meny            3

Miljø             4

Service         3

Prisnivå        4

– Men hvor er alle sammen, det burde jo vært fullt av folk her? Dette er jo bokstavelig talt 50 meter fra stupetårnet.

Etter noen timer i ettermiddagssola på utstikkeren på Sørenga, begynte sulten å gnage i oss. Men restauranttilbudet på Sørenga frister oss ikke. Byløvene har gjennom det siste året spiste seg gjennom det meste av tilbud i nybyen. Uten å være særlig imponert.

Sørengas etableringer bærer preg av volum, av svære lokaler og enorm utepilskapasitet. Og mat tilpasset massene, her er det mye pizza, burger og taco.

– Det er mange restauratører her ute som kan prise seg lykkelige over denne sommeren, for når september kommer er dette bakevje.

Men litt anonymt bare noen titalls meter overfor plankedekket på pynten, ligger det en tapper asiat, med navnet Hakka-Iza. Den ligger litt i skyggen for de mange stedene som vagler på solsida mot operaen.

Det var på tide å teste ut denne kinesiske restauranten, som var blant de aller første som åpnet her ute.

Det sitter noen gjester på bordene ute, men inne er det ingen. Ingen med badehåndkle rundt livet eller dryppende hestehale. Besøket burde vært bedre, for ute er det magi og myldrende liv. Masse mennesker som nyter av dette unike Oslo-tilbudet med strand i byen, og det er overraskende at ikke flere kombinerer saltvann og sommer med szechuan.

Menyen er kinesisk med enkelte innslag av thai (tom kha gai-suppe) og koreansk. Grunnstammen er dog dim sum. I tillegg tilbys crispy duck og wokket entrecote og and.

Vi kikker på drikkekartet, og registrerer at de har en gullrekke av asiatisk øl å tilby samt en svært anstendig vinmeny. Vi bestiller japansk forrett og tyskættet kinesisk øl: Edamame med himalayasalt og chili, og et par kalde tsing-tao, mens vi kjenner etter hva vi har lyst på til hovedrett. Men valget er enkelt. Hakka-Iza tilbyr nemlig en meny til 550 kroner per person med litt av alt, og med favoritten crispy duck som stjerne i showet. I alt sju serveringer pluss dessert.

Det går ganske tregt å få mat på bordet. Ikke at vi har dårlig tid i sommerkvelden, men vi tenker vårt om servicekapasiteten hvis stedet hadde vært noe mer befolket. Når maten endelig kommer, kommer den godt, og det er det viktigste. Endivesalat i tamarindsaus (tamarind er en afrikansk frukt, og særs avgjørende ingrediens i HP- og Worchestersaus), som kommer som deleporsjon, samt fire dumplings av scampi og svin, og schechuan dumplings med olje, chili og szechuan-pepper. Salaten med peanøtter er mektig, men knallgod, masse smak og de knasende nøttene gir deilig munnfølelse. Delinga irriterer, og vi ber om å få individuelle porsjoner retsen av måtidet, hvilket vi får.

– Det burde flere gjøre, denne delinga irriterer meg grenseløst. Og må vel snart ta slutt? Jeg har ikke møtt noen som liker det andre enn regnskapsførere på restaurantene.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Maten provoserer ikke, den gleder oss voldsomt. Szechuan-dumplingsene er utrolige, heftig krydret med det helt spesielle pepperet som gir en helt særegen fornemmelse i munnen.

Andre runde med tre nye retter er tyngre på labben. Vi gikk fra damp-vorspiel til frityr-fest: Vårruller med kjøtt, scampi-kroketter (frityrstekt scampideig) med chilisyltetøy og koreanske, frityrstekte kyllingklubber.

Vårrullene kunne vært sprøere, og fyllet er tungt. Unison enighet over bordet om at dette var unødig vomfyll i en meny som metter godt. Scampien er også tung med sitt friterte ytre og søte chilisaustilbehør. Men crunchy, og faller i smak hos en av løvene. Koreanske klubber var forglemmelig, men den fermenterte chilien var et hyggelig møte.

Crispy duck? Alltid godt. Også på Sørenga. Og hoi-sin-sausen gjorde susen. Hvis mellomrettene var tunge og litt skuffende, og anda på merket, var desserten en skikkelig opptur. Søtt, salt og syrlig. Saltet kokoskrem, marengs og mango. Overraskende friskt og balansert. Namnam.

Hakka-Iza tilfredsstilte våre behov etter en ettermiddag i sola, og fortjener flere badegjester.

– Skål for Oslo, for en by som kan tilby dette!