Nyheter

Sykepleierne reagerer på Oslos plan om bruk av frivillige til koronatesting

Som del av planen for å kunne teste så mye som fem prosent av Oslos befolkning i uka, har Oslo lagt opp til bruk av blant andre frivillige. Det er leder i Sykepleierforbundet, Lill Sverresdatter Larsen, kritisk til.

Det var 1. september at Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og helsebyråd Robert Steen (Ap) la fram planen for hvordan Oslo skal kunne teste så mye som fem prosent av befolkningen hver uke. For å få til dette trengs mye personale, og kommunen er pålagt å skjerme ansatte som jobber for barn og unge.

Som Dagsavisen tidligere har omtalt, har kommunen plan om å frigjøre så mye helsepersonell som mulig, slik at den omfattende testingen ikke rammer helsetjenestene for hardt. Og det er her bruken av frivillige kommer inn.

Bekymret

I forrige uke skrev Dagsavisen om at Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd reagerer på denne formen for bemanning av teststasjonene. De mener bruken av frivillige bidrar til å undergrave lønnsarbeid, og de er bekymret for utviklingen med tanke på fagbevegelsens rolle.

Les bakgrunn for saken her: Helsearbeidere kritiserer Oslos hasteavtaler (+)

Helsebyråd Robert Steen har understreket overfor Dagsavisen at både Fagforbundet og Sykepleierforbundet er innforstått med bruken av frivillige. Men leder i Sykepleierforbundet, Lill Sverresdatter Larsen, forteller at de likevel er kritiske.

– Arbeid med å teste befolkningen må være offentlig, lønnet arbeid og ikke basert på frivilling innsats. Vi i NSF er opptatt av at testingen skal være kvalitetssikret, og derfor må oppgaven utføres av helsepersonell.  Frivillige skal ikke brukes til å drifte de ulike testsentrene, sier hun til Dagsavisen.

Forbundet sier ikke eksplisitt nei til all bruk av frivillige, så lenge teststasjonene driftes av fagpersoner.

– Det aller viktigste er at dette er kvalitetssikret faglig og at det følger de samme faglige retningslinjene over alt hvor testene gjennomføres. Det er derfor det er så viktig for oss at det ledes av sykepleiere.

Larsen understreker at trygghet og lik kvalitet er et offentlig ansvar.

– Og da er det heller ikke noen god idé at det skal brukes frivillige i stedet for lønnede medarbeidere, sier forbundslederen.

Hun mener det finnes andre løsninger enn bruk av frivillige.

– For å få tak i helsepersonell som kan utføre testing kan man bruke de som allerede har meldt seg gjennom registreringen som ble gjort tidligere i pandemien, øke stillingsprosent til helsepersonell som går i deltidsstillinger, vurdere interkommunale testsentre, samt se på mulighet til å omdisponere ressurser i kommunen. Dersom det skal gjøres en omdisponering blir det viktig at man ikke rammer sårbare grupper og lovpålagte oppgaver, eksempelvis for barn og unge slik vi har sett tidligere med tanke på omdisponerte helsesykepleiere, sier hun.

Leste du denne? Byrådet snudde tvert om: Nå får ikke Midtstuen ny tennisbane (+)

Sykdomsvinter

Dagsavisen har spurt byråd Robert Steen om hva han tenker om bruken av frivillige, og om han ser det som problematisk at de brukes i funksjoner som til vanlig er lønnet. Han svarer dette:

– Pandemien er en ekstraordinær situasjon som setter stort press på de som jobber i helsetjenesten. Vi ønsker å bruke helsepersonellet i Oslo der de trengs mest, nemlig i møte med pasienter for eksempel i eldreomsorgen, legevakt, i skolehelsetjenesten eller psykisk helsevern, sier han.

Vinteren vil gi mer forkjølelse og influensa. Det gir både økt pågang på  helsetjenester samtidig som smittevernet vil gjøre at flere ansatte må holde seg hjemme, påpeker Steen.

– Vi må så langt som mulig la sykepleiere og annet helsepersonell gjøre de vanlige jobbene sine – de er viktige for at folk skal få et godt helse- og omsorgstilbud under pandemien. Vi vil ikke basere oss på frivillige, men vi er glade for at frivillige har fått opplæring og stilt opp der det har vært stor pågang. Samtidig fortsetter vi byrådets arbeid med å få flere stillinger fra deltid og over til heltid, sier han.

Oslo 20200811. 
Helsebyråd Robert Steen under en pressekonferanse i Oslo Rådhus om koronasituasjonen i Oslo.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Helsebyråd i Oslo, Robert Steen (Ap). Foto: Vidar Ruud/NTB SCANPIX

Vil ha egne

Steen understreker imidlertid at planen er å løse testingen med egne medarbeidere på lang sikt.

– Det kan være aktuelt å bruke frivillige hvis vi igjen får en ekstraordinær situasjon hvor vi må teste mer enn 5 % av befolkningen, sier han.

 – Fagforbundet har uttalt tidligere at de er bekymret for fagbevegelsens rolle under koronapandemien, da unntakssituasjonen setter «normale spilleregler» til side. Er dette en bekymring byråden deler?

– Jeg er alltid opptatt av at fagbevegelsen skal involveres, og det er særlig viktig i unntakssituasjoner. Det er derfor lett å dele en bekymring for at raske prosesser kan gi mindre involvering: Vi må være enda mer på ballen for å sørge for det fagligpolitiske samarbeidet i denne tiden. Jeg opplever at vi har hatt et godt samarbeid med både Sykepleierforbundet, Fagforbundet og andre forbund i Oslo både før og under pandemien. Det er bra at det kommer opp forslag til hvordan det kan bli enda bedre, avslutter Steen.

Mer fra Dagsavisen