Sykepleiere vil vrake Aker

Norges sykepleierforbund sier nei til Aker som lokalsykehus for Groruddalen. – Man må lure på om tomtevalget er det beste for Oslo.

– Vårt standpunkt er at vi ønsker to sykehus i Oslo, som også er det vedtatte målbildet. Styret ved OUS har bestemt at det skal bygges nytt på Gaustad og Aker, men vi ønsker å beholde Ullevål i stedet for Aker, sier konserntillitsvalgt i Helse Sør Øst, Kirsten Brubakk til Dagsavisen.

Ansatterepresentant i Helse Sør-Øst, Kirsten Brubakk. Foto: Terje Karlsen

 

Les også: Opprør mot sykehusdirektøren

Mot tre stemmer

Torsdag vedtok styret Helse Sør-Øst, mot tre stemmer å bygge nytt sykehus på Gaustad i stdet for Ullevål,og gjenåpne Aker som lokalsykehus.

Alt til en foreløpig prislapp på over 32 milliarder kroner.

Forslaget til ansattvalgt i styret, Kirsten Brubakk, om å satse på Ullevål på bekostning av Aker, fikk ikke oppslutning fra noen andre i styret.

– NSF står ved to sykehus for OUS, men man må lure på om tomtevalget på Aker er det beste for Oslo, eller basert på politiske løfter, sa Brubakk på styremøtet torsdag.

– Det har foregått en kamp for å beholde både Gaustad, Ullevål og Aker over lang tid i Oslo. Det bekymrer oss fordi det allerede er stor mangel på sykepleiere og helsefagarbeidere. Vi ønsker ikke å spre denne kompetansen over for mange sykehus, men samle tilbud for å gi best mulige tjenester til befolkningen. Allerede i dag stoppes operasjoner på grunn av mangel av operasjonssykepleiere, og mangelen er økende i hele landet. Det kan vi ikke utsette pasientene for, hverken i Oslo eller andre steder, sier hun.

Les også: Ullevål sykehus vedtatt nedlagt

Brubakk sier videre at NSF ikke er så opptatt av plassering av sykehusene.

– Dette handler mer om pasientbehandling enn lokalisering av sykehusene, men av moderne og fleksible sykehusbygg som understøtter god pasientbehandling. Det tror vi er lettere å få til på Ullevål-tomten enn på Aker, sier hun.

Kjemper for hver seng

– Det ble tatt en beslutning som fikk et utfall vi ikke hadde håpet på. Uansett skal vi jobbe knallhardt for at våre pasienter skal få det beste tilbudet og føle trygghet uansett hvor vi er. Vi skal kjempe for hver seng, sier hun.

Onsdag gikk samtlige foretaks- og hovedtillitsvalgte ved Norsk Sykepleierforbund OUS, sammen med alle de andre organisasjonene, ut med et åpent brev hvor de advarer mot utbygging på Aker.

– Vi støtter den beskrivelsen de har av dårlige prosesser, og vi har brakt det inn i styrerommet, sier Brubakk.

Men uansett er det politikerne som har siste ord.

Les også: Demente Sissel sendt hjem fra Ullevål sykehus i tøfler, pysj og full bleie

Høyres byrådslederkandidat og gruppeleder i bystyret, Eirik Lae Solberg er klar på at Aker skal bygges og utvides.

– Vi kan ikke gå tilbake til start og begynne med en ny prosess rundt sykehusene. Aker bør bygges og utvides og bli et sykehus for hele Groruddalen. Oslo trenger nye moderne lokalsykehus. Det de tillitsvalgte for sykepleierne ønsker vil skape store forsinkelser for et nytt lokalsykehus, som i seg selv er uakseptabelt, sier Solberg til Dagsavisen.

Les også: Samlet inn 600 underskrifter for Ullevål sykehus

– For det andre risikerer de å sette hele sykehustilbudet i Groruddalen i spill. Vi vet ikke utfallet av en eventuell ny prosess, men det vi er sikre på er at Oslos innbyggere vil tape på en sånn omkamp. Det reagerer jeg kraftig på. Nå må vi gjøre det vi kan for at planene på Aker blir realisert, sier han videre.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!