En skolebuss med 29 barn veltet tirsdag morgen i Revetal utenfor Tønsberg i Vestfold. Sju er sendt til lege for sjekk og to til sykehus, men ingen er alvorlig skadd. FOTO: PEDER GJERSØE/NTB SCANPIX

Svært glatte veier i og rundt Oslo

Svært glatte veier skapte fullstendig kaos på veiene på Østlandet tirsdag morgen. Biler skled av kjørebanen, vogntog sperret E6 i Skedsmo, og en skolebuss veltet i Vestfold. Politiet ba folk om å la bilen stå.

Derfor ble det så glatt. Se hvorfor underkjøt regn oppstår i interaktiv grafikk nederst i saken

Av Ole Henrik Tveten

Politi og Vegtrafikksentralen melder om svært glatte veier flere steder på Østlandet tirsdag morgen. Flere av politidistriktene på Østlandet og så langt sør og vest som Telemark, melder om glatt føre og ber folk kjøre forsiktig tirsdag.

– La bilen stå og ta toget i dag, oppfordret operasjonsleder Ronny Årstein i Romerike politidistrikt, melder NRK.

Kongsvingerbanen ble stengt mellom Lillestrøm og Fetsund, ifølge NRK. NSB jobber med å skaffe alternativ transport, men mange busser på Romerike er innstilt på grunn av det glatte føret.

Ifølge Ruter er rundt 30 bussruter merket med «midlertidig stans».

– Det er farlig å kjøre, sier kommunikasjonssjef i Ruter, Sofie Brun.

E6 stengt

Over store deler av Østlandet var det så glatt at det var vanskelig å holde seg på beina. Ved Oslo legevakt kan de fortelle at det har vært fullt hele dagen.

Grete Kvåli Frelund, sekretær ved Oslo skadelegevakt, forteller til VG at korridorene er fulle av mennesker, og at mange ansatte er sene, nettopp på grunn av det glatte føret.

Utfordrende har det også vært å holde kjøretøyene på veien. Det har vært flere utforkjøringer og kollisjoner rundt om i de glatte politidistriktene, men det er foreløpig ikke meldt om alvorlige ulykker.

I Vestfold veltet en skolebuss med 29 barn tirsdag morgen i Revetal utenfor Tønsberg. Sju personer ble sendt til lege for sjekk og to til sykehus, men ingen er alvorlig skadd.

De øvrige barna som befant seg på bussen, ble plassert i en ny buss, og politiet bekrefter at alle kommer seg til skolen tirsdag.

Bil i vannet

Ved Berger på Romerike ble E6 stengt like etter klokken 5 fordi et vogntog sperret veien. Veien ble åpnet i begge retninger fire timer senere.

Politiet i Asker og Bærum kunne fortelle at folk enkelte steder satte fra seg bilene og gikk. I Akershus skled en personbil av veien og havnet i sjøen, innerst i Sandviksbukta. Føreren var alene og kom seg uskadd ut av bilen før den havnet i sjøen.

Like før klokken 10 kjørte et vogntog inn i et hus ved Skedsmokorset.

En melkebil kjørte av veien og skled inn i et bygg tilhørende Åskollen skole i Drammen. Melkebilen sperret nedkjøringen til skolen, men ingen personer ble skadd, opplyser Søndre Buskerud politidistrikt.

– Ta det med ro

Meteorologisk institutt varsler at «lokalt frysende regn gir glatte forhold i morgentimene».

– Det har kommet nedbør som regn de siste timene, men bakken er veldig kald. Regnet har da frosset, og det gir is flere steder, sier vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan til Dagbladet.

Han forteller at temperaturen er ventet å stige slik at kjøreforholdene blir bedre, men hvor lang tid dette tar er usikkert. Det vil dessuten være store lokale variasjoner. (NTB)