Nyheter

SV vil ha to fullskala CO2-renseanlegg

Til høsten skal regjeringen bestemme seg for om de skal ha fullskala renseanlegg på enten Klemetsrud eller i Brevik. SV tar en Ole Brumm, og sier «ja takk, begge deler».

– Vi mener regjeringen i løpet av dette året må komme med en finansieringsplan for minst to fullskalaer CO2/CCS-prosjekt (Carbon Capture and Storage) i Norge. Et knyttet til forbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo og et til Norcem fabrikk i Brevik, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) til Dagsavisen.

– Det er viktig at vi kommer i gang med dette. Jeg hørte mitt første foredrag om CO2-fangst allerede i 1989. Så det er på tide, sier Haltbrekken.

Trondheim  20190619.
Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken deltar på støttemarkering for familien Abbasi. Søsknene Yasin, Taibeh, Ehsan og deres mor Atefa Rezaie natt til lørdag 15. juni ble hentet av politiet fra hjemmet på Møllenberg i Trondheim, fraktet videre og ut av landet til Tyrkia. Her fra Tordenskjolds parken onsdag ettermiddag.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Bru på Klemetsrud

I forrige uke besøkt olje og energiminister Tine Bru (H) forbrenningsanlegget på Klemetsrud sør i Oslo.

På Klemetsrud har Fortum Oslo Varme gjennomført et pilotprosjekt for karbonfangst (CO2), og piloten viser at de kan fange over 90 prosent av all CO2 som kommer ut av pipene fra avfallsforbrenningsanlegget.

De er klare til å oppgradere til et fullskalaanlegg så fort regjeringen gir klarsignal.

Les også: Tina Bru kan ikke love fullskala CO2-rensing på Klemetsrud

– Får vi klarsignal fra regjeringen kan vi ha anlegget oppe å gå høsten 2024, sa CCS-direktør Jannicke Gerner Bjerkås til Dagsavisen i forrige uke.

  • Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå ble det sluppet ut 52 millioner tonn CO2 fra norsk territorium i 2018.
  • Det er en nedgang på 0,9 prosent fra året før, og utslippet er det laveste siden 1995.
  • Fra forbrenningsanlegget på Klemetsrud slippes det i dag ut 400.000 tonn CO2,  og energigjenvinningsanlegget står for omtrent 14 prosent av byens fossile CO₂-utslipp.
  • Karbonfangst fra anlegget er gunstig både lokalt og globalt. Med godkjent teknologi kan karbonfangstløsningen spres til Norges rundt 17 avfallsforbrenningsanlegg, og omtrent 450 andre i Europa, står det på Fortum Oslo Varmes nettsider.

Les også: Norge bør satse på karbonfangst på Klemetsrud

Men statsråden kunne ikke love fullskalautbygging på Klemetsrud da Dagsavisen møtte henne forrige uke.

– Dette er kompliserte prosjekter, og det er snakk om veldig mye penger. Derfor må vi være sikre på hva vi gjør. En ting er selve fangsten, men det dreier seg også om transport og lagring. I dag er Equinor i ferd med å bore en brønn i Nordsjøen for å å bekrefte at lageret er egnet, sa Bru.

– Er det mulig å få fullskala fangstanlegg begge steder?

– Det er det for tidlig å konkludere med, sa statsråden til Dagsavisen i forrige uke.

Les også: På Klemetsrud lykkes de med CO2-fangst

Begge deler

–  Her må de komme med ulike måter dette kan finansieres på. En måte som vil bidra er å bruke loven om offentlige anskaffelser. Det offentlige kan stille som krav at sementen de kjøper inn skal være produsert med lave eller ingen utslipp av klimagasser. Det vil bidra til å skape marked for nullutslipps-sement, sier SV-representanten.

– Det offentlige kan også stille krav om nullutslipp fjernvarme og avfallshåndtering, sier han.

Lars Haltbrekken mener at regjeringen må komme opp med en finansieringsplan for to fullskalaanlegg, og ønsker også fullskala rensenanlegg både i Trondheim og Bergen.

– Jeg snakket med Gassnova som har mye av ansvaret for CCS satsingen på vegne av staten før helgen og de sa de hadde sine ting på plass for at staten skal kunne fatte sine investeringsbeslutninger i høst, sier han.

– I tillegg vil CCS på forbrenningsanleggene også redusere biogene utslipp med 2,2 millioner tonn i perioden 2021-2030. Biogene utslipp er utslipp fra forbrenning av biomasse. Utslipp av bio-CO2regnes som null i klimagassregnskapet. Men, også denne CO2-en gir global oppvarming. Fjerning av slike utslipp gjennom fangst og lagring innebærer dermed såkalte negative utslipp. Negative utslipp som følge av lagring av CO2 med biologisk opprinnelse kan i dag ikke rapporteres til FN som utslippsreduksjoner for oppfyllelse av våre forpliktelser etter FNs Klimakonvensjon, sier SV-representanten.

Mer fra Dagsavisen