Martin Johnsrud Sundby kysset snøen rett etter sin første seier på hjemmebane. FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT/NTB SCANPIX

Sundby etter seieren på femmila i Kollen: – Endelig

Etter fire pallplasser kunne Martin Johnsrud Sundby endelig passere målstreken først i Holmenkollen. – Det er dette jeg har jobbet og trent for, sa lørdagens femmilsvinner.

 

Av Steinar Bjerkmann og Stian Grythaugen

HOLMENKOLLEN: I tåkehavet sto det lenge mellom Sundby og Niklas Dyrhaug, før den suverene verdenscuplederen feide all tvil til side og vant 18,8 sekunder foran lagkameraten.

– Endelig, endelig klarte jeg å vinne dette løpet. Jeg er så glad. Dette er min hjemmebane, sa Sundby til FIS etter seieren.

– Du skjønner aldri det før du er på oppløpet. Du tenker bare 200 meter om gangen, kom deg opp neste bakke og rundt neste sving. Når du er på oppløpet, skjønner du at det går, sa Sundby etter at det hadde roet seg.

– Dette jeg har trent for

Oslo-gutten hadde bestemt seg fra start og kjørte knallhardt fra første stavtak. Det skapte problemer for de fleste tidlig i løpet. Allerede etter elleve kilometer var det kun åtte løpere i tetgruppen – og den ble stadig mindre.

– Jeg håpet bare at de andre ikke likte farten. Jeg ville sjokkere dem og prøvde å gå fra start. Det var vanskelig å være i tet fra start, men det gikk, sa Sundby.

Etter den store triumfen i mildværet i Kollen gikk han fra det ene intervjuet til det andre. Alle ville ha en bit av langrennsløperen som etter fire pallplasser kunne ta steget helt til topps.

– Det er dette jeg har trent for. Den er den følelsen jeg er på jakt etter på trening. Det er kanskje de 200 siste meterne som betyr mest for meg, det er da følelsene kommer. Det er der jeg får igjen for alt, sa Røa-gutten til NTB.

Blir tobarnsfar

Han er oppvokst bare noen stavtak unna en av verdens mest kjente hoppanlegg. Det var vanskelig å forklare hvilke følelser som kom da han ble jublet inn til den første seieren i Holmenkollen.

– Det er en lettelse og eufori, du har klart det. Det må nesten oppleves, sa Sundby.

Oppturene kommer tett denne sesongen. Etter triumfen i Tour de Ski, lørdagens seier på hjemmebane og det som ser ut til å bli en overlegen sammenlagtseier i verdenscupen, blir Sundby pappa for annen gang i april.

– Jeg har aldri vært 32. Jeg er 31 år nå. Det fungerer ganske greit. Jeg blir tobarnsfar og vet ikke hvordan det funker. Hjelp meg å finne en tobarnsfar som går fort på ski. Det er ingen, og det bekymrer meg. Jeg får prøve å bryte den barrieren også. Der må jeg legge en rå plan. Vi vet aldri hvordan det blir, sa Sundby om familieforøkelsen da han også ble spurt om alderen etter hvert kan bli en hindring for å ta ytterligere steg i langrennsløypa.

Han hadde for øvrig en hilsen til kona da han ble intervjuet av NRK etter seieren:

– Det er nesten rørende. Det er helt sprøtt. Det tok fem år da. Jeg har noen nestenseirer og det har ikke gått helt min vei. Jeg har ikke vært noe hyggelig å bo med den siste uka. Det har vært mye nerver og jeg har fokusert på dette løpet, så jeg må nesten beklage til kona, sa Sundby til NRK.

Monument

Verdenscuplederen sammenlignet seieren med å vinne et av de største endagsrittene på sykkel.

– Det som betyr noe for meg, er at jeg klarte å vinne. Jeg har vært så nær, men å være nær i Kollen betyr ikke en dritt. Det er litt som en sykkelklassiker. Det er seieren som teller. Får du det monumentet, har du det i samlingen. Det betyr mye. Annen- og tredjeplasser i Kollen samler ingen på, sa Sundby.

Han skrev Kollen-historie. For første gang er en løper på pallen fem år på rad. Sundby ble treer både i fjor og for fem år siden. Det er også blitt to tredjeplasser, men den store drømmen om seier ble først oppfylt i helgen.

LES OGSÅ: Martins egen skihistorie

Vil trene med Sundby

Ved 15 kilometer hang kun Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth og Maksim Vylegzjanin på verdenscuplederen. Kvartetten holdt følge lenge, men etter 35 kilometer var det kun Dyrhaug som fulgte da Sundby på nytt skrudde opp tempoet. Trønderen holdt Tour de Ski-vinnerens rygg i seks nye kilometer, men da sa Sundby takk for følget og rykket ifra Dyrhaug. Han passerte målstreken i ensom majestet i folkehavet på hjemmebane.

– Jeg er veldig fornøyd med løpet. Det var så brutalt som jeg har hørt ei femmil kan bli. Martin satt ei fart som var ubehagelig for alle. På sisterunden var jeg ikke sterk nok, sa Dyrhaug.

Han vurderer å trene mer sammen med Sundby.

– Kommer folk til og lurer på hvordan jeg gjør det, eller vil spare trening, er det noe av det morsomste jeg vet om. Da legger jeg alle mine kort på bordet. Da kan folk suge til seg. Det er ikke sikkert alt fungerer for alle, men det er viktig å lære av hverandre. Den dagen du tror du er utlært, er du ferdig i langrenn, sa Sundby.

Northug: Som vi fryktet

Petter Northug bøyde seg i støvet for Sundby etter femmila i Kollen. Northug var en av de store favorittene etter sprintseieren i Drammen på onsdag, men klarte ikke å henge med på farten til landsmannen. Han  måtte gi tapt allerede etter en drøy runde.

Foran VM-sesongen skal det gjøres en jobb for å tette luka til verdens i øyeblikket beste langrennsløper.

– Det ble ei tøff femmil, og det ble akkurat som vi fryktet med høy fart fra start. Jeg tror mange av outsiderne og vinnerkandidatene grein på nesen allerede på annenrunden, og mange av oss fant da en plass i den store gruppa bak teten, sa Northug til NTB.

– Det smalt

Han var ikke det minste overrasket over at Johnsrud Sundby tråkket gasspedalen nesten til bunns allerede ut fra start.

– Det smalt, og det var ingen tvil om at Martin ønsket det. Det har vært hans våpen i hele år i fellesstarter, og i dag lyktes han med det samme igjen, sa Northug.

Medaljegrossisten fra Mosvika delte villig ut verbale blomster til mannen som omsider fikk sin etterlengtede femmilsseier i Kollen.

– Det er enormt imponerende og ikke minst fortjent det Martin gjorde her. Han innfrir og viser at han har beholdt formen fra før Tour de Ski. Vi bak må bare heve oss, for akkurat nå er han en liga over oss, sa Northug.

På spørsmål om Johnsrud Sundby er i ferd med å sette en ny standard for hvordan fellesstarter kan løses, svarte han:

– Så lenge Martin er på start, tror jeg dette blir malen framover.

Sterk avslutning

VM-kongen fra Falun understreker samtidig at han ikke har noen planer om å tenke revolusjonerende nytt i jakten på Johnsrud Sundby.

– Nye impulser er alltid viktig, men når jeg går inn i en mesterskapssesong, kommer jeg til å gjøre akkurat det samme som foran tidligere mesterskapssesonger. Jeg har en mal som er nesten dagsdetaljert med hensyn til hva jeg skal gjøre, og jeg kommer aldri til å vike fra den, sa Northug.

30-åringen vant spurten om sjetteplassen på lørdagens femmil, men var tre minutter bak Sundby. (NTB)

Resultater:

Verdenscup langrenn lørdag, 50 km klassisk fellesstart:

1) Martin Johnsrud Sundby, Norge 2.08.41,9, 2) Niklas Dyrhaug, Norge 0.18,8 min. bak, 3) Maxim Vylegzjanin, Russland 1.05,4, 4) Didrik Tønseth, Norge 1.36,3, 5) Sergej Turysjev, Russland 2.35,8, 6) Petter Northug, Norge 3.00,8, 7) Francesco De Fabiani, Italia 3.01,6, 8) Andrej Larkov, Russland 3.01,9 9) Aleksandr Legkov, Russland 3.02,0, 10) Sjur Røthe, Norge 3.02,1.

Øvrige norske: 11) Simen Hegstad Krüger 3.03,2, 13) Hans Christer Holund 3.05,0, 15) Daniel Myrmæl Helgestad 3.22,3, 18) Johan Hoel 4.40,4, 19) Eirik Brandsdal 5.48,1, 21) Espen Udjus Frorud 5.53,1, 25) Vebjørn Turtveit 7.01,3, 28) Daniel Stock 7.43,8, 36) Chrisander Skjønberg Holth 9.13,0, 38) Per Kristian Nygård 9.37,2, 42) Sindre Sætre Hammerlund 13.20,0, 44) Eirik Sverdrup Augdal 14.00,0, 47) Nils Magnus Bøen Grave 15.47,6, 48) Gaute Kvaale 17.35,4.

Verdenscupen:

1) Jonsrud Sundby 1687 poeng, 2) Finn Haagen Krogh, Norge 967, 3) Northug 945, 4) Sergej Ustjugov, Russland 730, 5) Dyrhaug 723, 6) Røthe 650, 7) Tønseth 623, 8) Maurice Manificat, Frankrike 560, 9) Aleksej Poltoranin 531, 10) De Fabiani 508.

Øvrige norske (blant topp 30): 12) Holund 456, 15 Emil Iversen 348, 19) Anders Gløersen 228, 22) Eirik Brandsdal 209, 25) Sondre Turvoll Fossli 204.

Distansecupen:

1) Johnsrud Sundby 967, 2) Dyrhaug 494, 3) Røthe 436, 4) Manificat 435, 5) Tønseth 370, 6) Legkov 348, 7) Northug 337, 8) Holund 334, 9) Krogh 325, 10) Ustjugov 302.