Vannet flommet i Kværnerdalen onsdag. FOTO: OSLO BRANN OG REDNINGSETAT

Stor fare for flom på store deler av Østlandet

Det kraftige regnværet fører til flom og oversvømmelser mange steder på Østlandet også torsdag. NVE advarer om fortsatt stor flomfare i hele ti fylker fredag.

 

Av Linus Røvik Hauge og Steinar Schjetne

– Det ventes fortsatt høy vannføring i flere vassdrag på grunn av store nedbørsmengder de siste dagene. Det er hovedsakelig store vassdrag og innsjøer som ventes å ha flomvannføring, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat.

Torsdag formiddag sendte NVE ut et oppdatert flomvarsel for både torsdag og fredag. Flomfaren ligger på oransje nivå, det vil si stor flomfare, resten av torsdagen i Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Oppland, Oslo og Akershus, men går ned til gult nivå fredag.

Østfold, Hedmark og Vest-Agder har flomvarsel på gult nivå begge dagene.

Oransje aktsomhetsnivå innebærer at vannføringen kan medføre omfattende oversvømmelser og skader på utsatte steder, slik vi har sett mange steder i Sør-Norge siden natt til onsdag. Ved gult nivå kan det være fare for lokale oversvømmelser og også erosjonsskader på grunn av raskt økende vannføring.

Ras stenger vei og bane

Torsdag fikk vannmengdene store følger for både veier og tog i Hallingdal. Riksvei 7 ble umiddelbart stengt etter et ras mellom Ørgenvika og Gulsvik, like etter stedet der nye og gamle riksvei 7 møtes nord for Sokna og Noresund.

Det opp mot 60 meter brede jordraset dro med seg store deler av riksveien ut i Krøderen.

Også Bergensbanen ble rammet da store deler av jernbanefyllingen forsvant, og etterlot togskinnene hengende i løse lufta.

– Cirka 30 meter av jernbanefyllingen har glidd ut. Det er også skade på det elektriske anlegget. Cirka 2000 kubikkmeter masse må tilføres, opplyste Jernbaneverket.

I løpet av natten gikk det også et ras i et boligområde på Rjukan, melder NRK. Ingen skal være skadd og ingen er evakuert fra hjemmene sine. Husene ser ut til å ha unngått raset.

160 millimeter regn

Det var kystområdene i Østfold og Vestfold det gikk hardest ut over onsdag. Her ble det målt 30-50 millimeter regn i 24-timersperioden. OBS-varselet til Meteorologisk institutt viser at regnet kan flytte seg noe sørvestover i løpet av torsdag.

Likevel var det målestasjonen på Postmyr i Drangedal som var enkeltpunktet med den muligens tvilsomme æren av å ha målt landets største nedbørsmengder onsdag.

– Det fortsetter å regne. Nå har jeg målt 160 millimeter på halvannet døgn, fortalte Odd Øigarden, som måler nedbøren for Meteorologisk institutt, til NRK.

Postmyr ligger øverst i Tørdal i Drangedal. Neste målestasjon på listen ligger i Stokke i Vestfold. Der kom det 104,4 millimeter nedbør fra tirsdag morgen til onsdag morgen. (NTB)

LES OGSÅ: Her flommer det over