Varaordføreren i Oslo, Khamshajiny Gunaratnam, vil ha røykerom for heroin. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

– Stoppet av Høie

– Oslo kommune hadde røykerom for heroin klart i fjor, men det ble stoppet av helseminister Bent Høie (H), sier varaordfører Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (Ap).

I Dagsavisen i forrige uke gikk Aina Stenersen i Oslo Frp ut og sa at de ønsker flere sprøyterom, og at de også ønsker å tillate heroinrøyking der.

Hun får støtte av varaordfører i Oslo, Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam, som også er medlem av helse- og sosialkomiteen i bystyret.

LES INNLEGG PÅ NYEMENINGER.NO: Rusfeltet må granskes

Får støtte

– Oslo Frp har vært forkjemper for sprøyterom i Oslo, og støtter dette tiltaket. Vi vil også at man skal kunne røyke heroin der, sa førstevara til Oslo bystyre, Aina Stenersen, til Dagsavisen.

– Men Aina Stenersen burde tatt en telefon til egen regjering, og lagt press på helseministeren. Helseminister Bent Høie stoppet et forsøksprosjekt for heroinrøyking i fjor. Oslo kommune hadde alt klart, men vi kom aldri i gang. Høie burde være mer opptatt av å redde menneskeliv, enn å være moralpoliti, sier hun.

LES OGSÅ: Snur om heroin

På lag

– Men det er bra å se at Oslo Frp er på lag med Oslo kommune her. Da Jonas Gahr Støre (Ap) var helseminister, gikk han inn for røykerom, sier varaordføreren.

Høie sa i Politisk kvarter på NRK P2 i fjor nei fordi han mente at røykerom vil være med på å skape et fristed for bruk av narkotika uten overdoserisiko.

– Norge er det landet i Norden med flest overdosedødsfall. Rusmisbrukere må kunne få hjelp, uten at det er krav om rusfrihet. Men at rusfrihet skal være et mål, sier Khamshajiny Gunaratnam, til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Søker rusallianse med Ap

Sprøyterom

I dag finnes det kun ett sprøyterom i Norge, i Oslo.

– Det er mindre skadelig å røyke heroin, enn å sette sprøyter. Det gir mindre fare for overdose, det reduserer også faren for infeksjoner, blodsmitte, blodpropp og ødelagte årer, sier Khamshajiny Gunaratnam, som håper at røykrom snart kan bli en realitet.

For deg med for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!