Sterk økning i vintersyklingen

Stadig flere sykler i Oslo når det er skiføre.

 

I februar i fjor falt det 53,9 millimeter nedbør i Oslo. Nedbørsmengdene økte til 81,1 millimeter i februar i år. Det forhindret likevel ikke en vekst i sykkeltrafikken på hele 28 prosent.

Dette går fram av tall fra i overkant av 30 sykkeltellepunkter, som Dagsavisen har fått fra Bymiljøetaten.

Les også: Seks europeiske sykkelsjefer har testet sykkelbyen Oslo. Dette er dommen

– Har satset stort

Også i desember og i januar var det en betydelig vekst i sykkeltrafikken sammenlignet med de samme månedene for drøyt ett år siden (henholdsvis 10 og 20 prosent).

Så selv om det sies at nordmenn er født med ski på beina, synes det som om disse skiene i økende grad må konkurrere med pedaler.

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), setter veksten i sykkeltrafikken i direkte sammenheng med bedre framkommelighet for syklistene.

– Oslo er i ferd med å bli en skikkelig sykkelby. Vi har satset stort på å bygge ut sykkelveinettet de siste årene, og sykkelveiene i Oslo blir nå brøytet, mens de tidligere ble brukt til snølagring. Jeg sykler selv om vinteren og vet hvor viktig det er at veien er fri for snø, sier Berg.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

120 kilometer

Ifølge Bymiljøetaten var det ikke «høystandard» vinterdrift på en eneste kilometer med kommunal sykkelvei så sent som vinteren 2014-2015. I den påfølgende vinteren økte dette til 58 kilometer, og i vintrene etter det igjen har stadig flere kilometere blitt brøytet jevnlig. Denne vinteren er det 120 kilometer som skal ha vært godt framkommelige for syklistene, selv når det har falt mye hvitt ned fra himmelen.

Les også: Lyst til å bli vintersyklist? Slik gjør du

Utviklingen i sykkeltrafikken de siste fem årene indikerer en klar sammenheng mellom brøyting og sykling. Sykkeltrafikken denne vinteren har vært 58 prosent høyere enn vinteren 2014-2015.

Sammenlignet med vinteren for to år siden har det likevel vært en nedgang.

«Årsaken til det kan være at vinteren for to år siden både var varmere og hadde mye mindre nedbør enn vinteren i år», skriver Bymiljøetaten om dette.

Les også: Bård (38) er en foregangsmann på to hjul (Dagsavisen+)