Trikkeligaen

12 år har gått. Og Kjelsås slår til i cupen. Som vanlig

Tolv år etter sin forrige cupsuksess slår Kjelsås til igjen. Det er som det pleier. Bortsett fra at suksessen i år er større enn noen gang.

Undrenes tid er ikke forbi. Mens Jesus gikk på vannet i sin tid, kan Kjelsås gå til cupfinalen i sin. Nå er det bare ett hinder på veien; Molde. Men på Grefsen stadion, hvor Kjelsås har ett tap på drøye elleve måneder og ca. 16 kamper, kan også Molde få trøbbel med det første laget fra nivå 3 som spiller semifinale i cupen siden Sogndal gjorde det i 1976. De gikk til finalen…

Kjelsås kan kopiere det. Men Molde er favoritt. Akkurat som Stabæk, Jerv, KFUM og Raufoss har vært…

Det skjer på overtid

Ikke bare vinner Kjelsås, de gjør det på en fantastisk måte. Da de slo KFUM i 4. runde, kom begge målene på overtid, i det alle forberedte seg på ekstraomganger. I kvartfinalen utligna Raufoss til 1-1 tre minutter før slutt. Like etter skøyt Kjelsås i stanga. Så, fem minutter på overtid avgjorde hjemmelaget kampen på overtid til 2000 tilskueres høylydte glede.

For første gang i klubbens 110-årige historie og 90 år etter sin cupdebut, har laget fra Oslos tak avansert til cupens kvartfinale og semifinale. Det er en seier fra cupfinale på Ullevaal!

En kjent, tidligere landslagstrener har sagt at en skal være forsiktig med å undervurdere tilfeldighetenes betydning i fotball. Det gjelder nok også i dette tilfellet, men om ikke annet er det litt gøy å merke seg at Kjelsås slår til med cupbragd hvert 12. år.

Ei legendarisk reise

Før vi går nærmere inn på det, begynner vi med begynnelsen.

Den var i 1933, da slapp Kjelsås til i cupen for første gang. Det gikk dårlig, helt til 1938. Da kom laget seg gjennom to kvalikkamper og 1. runde. Det var klart for 2. runde. Og langtur. Motstander var Braatt i Kristiansund. Hjemmelaget var storfavoritt, men ble slått ut. Historien om historien om bragden er minst like morsom som bragden sjøl; den kom på trykk i klubbavisa sju år og en verdenskrig seinere. Over ni sider – stort sett på rim.

Slo ut Vålerenga

Bortsett fra 1946, da Kjelsås kom til 3. runde, hvor det ble tap for Voss – mens spillerne reiste med tog, satt supporterne på lasteplanet til handelsmannen Kvam’ern fram og tilbake! – var cupinnsatsen ikke mye å skryte av før i 1987. Da ble Vålerenga slått ut i 2. runde og det som den gang var hardtsatsende Drøbak/Frogn i runden etter.

Kjelsås var for første gang for 4. runde. Hjemme mot Bodø/Glimt. Der ble det tap 3–5. Med «cupsuksess» menes her å slå ut Vålerenga og/eller å avansere til 4. runde.

– Hadde det ikke vært for sommerferien hadde vi tatt dem, sa trener Ole Bjørn Edner som mente det var vanskelig å kombinere cupsuksess og sommerferie.

Så gikk det 12 år.

Tre ganger kom Kjelsås til 3. runde, de andre åra tok eventyret slutt før. Men i 1999 spilte Kjelsås sin andre sesong i 1. divisjon, nivå 2, og nådde 4. runde igjen. I et gjørmeslag på eget gress tapte laget for Andreas Lund. Tanksenteren fra Sørlandet scora alle målene da Molde vant 3–2 til tross for at Kjelsås hadde klart flest sjanser. Game over.

Så gikk det 12 år.

Slo ut Vålerenga igjen

11. mai 2011, kom «Oslos stolthet» og Klanen på nytt besøk. I 2. runde. På Kjelsås var man livredde for at den slitne tribunen skulle rase sammen når Klanen kom og begynte å hoppe i takt. Men Klanen hadde ikke så mye å hoppe for og tribunen overlevde.

Superoptimistene på Kjelsås fikk rett. Sjøl om laget ikke hadde vunnet én eneste av de sju første seriekampene (fem uavgjorte), drømte optimistene om ønskereprise. Og de ble bønnhørt!

På Grefsen stadion fikk Vålerengas cupeventyr en brå slutt. Kjelsås, som ikke har tapt for VIF i cupen siden 1960, vant igjen. 2250 tilskuere så Martin Andresens stjerner bli slått 2–1.

Martin Sandell (midten) jubler sammen med Abdi Hassan (t.h.) mens André Muri (bak t.h.) og Mohammed Fellah er lite fornøyd med det VIF leverer.

– Kjelsås var bedre enn oss og vant fortjent, sa Martin sportslig.

På skjenkestedet på Grefsenplatået ble det solgt 564 halvlitere på jubelkvelden. Bedre omsetning det året var det visstnok bare lille julaften.

I 3. runde kom et nytt Tippeliga-lag, Sarpsborg 08, på besøk. 1549 betalte for å se hjemmelaget gjøre som for 12 og 24 år siden. Men historien gjentok seg ikke. Gjestene vant og eventyret, for et eventyr var det, tok slutt i 3. runde. Men VIF-skalpen ble tatt.

Så gikk det 12 år.

Endelig – klar for kvartfinale

I fjor var det over og ut på straffekonk mot Skeid i 3.runde, men i år er Kjelsås ute på et nytt cupeventyr, 12 år etter det forrige. I sitt tredje forsøk klarte laget å komme gjennom 4. runde og – for første gang til semifinale. Det er ett av fire lag igjen i årets Norgesmesterskap. De andre er Bodø/Glimt, Molde og Vålerenga. På papiret er Kjelsås klart dårligst.

Men ingen fotballkamper avgjøres på papiret. Det er ikke sikkert Kjelsås’ cupeventyr tar slutt i semifinalen...

Og så hadde det ikke gjort om det går mindre enn 12 år til neste kapittel i cupeventyret på Oslos tak.

Rasmus Vinge leverte nok en solid forestilling hjemme mot Jerv, og er blant den nye generasjonen av unge, talentfulle Kjelsås-spillere som har forynget laget.

Også Kjelsås’ første semifinale skal spilles på Grefsens plastgress. Der, på den lille og humpete banen som ikke har vanningsanlegg og derfor er trå som ei skiløype når termometeret viser 20 blå, er Kjelsås ubeseiret i cupen i år.

Artikkelforfatteren har blant annet skrevet Kjelsås Idrettslag jubileumsbok “Dobbelttak og langpasninger”, som kom ut til klubbens 100-årsjubileum i 2013.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

---

FAKTA

Semifinalene i cupen 2023 spilles slik:

Onsdag 16.00: Kjelsås – Molde på Grefsen stadion.

Torsdag 19.00: Vålerenga – Bodø/Glimt på Intility arena.

Vinnerne møtes i cupfinalen på Ullevaal lørdag 9. desember.

---


Mer fra Dagsavisen