Trikkeligaen

VIFs drømmestart fortsetter – snudde og slo Røa: – Hevet oss da vi trengte det som mest

(Vålerenga – Røa 2-1) Røa kom fra en uhyre sterk seier over Brann på lørdag og rystet serieleder Vålerenga på Intility Arena onsdag. Men VIF beholdt roen, snudde kampen og vant, og har nå seks poengs luke ned til Rosenborg.

Oppdatert med sitater, kl. 21.40

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Det var nemlig Geir Nordby og co. som tok ledelsen på Intility Arena onsdag kveld. Tuva Lotte Espås var heldig med sitt frispark som gikk via et VIF-bein og i mål etter halvtimen.

Men Vålerenga malte på, ble ikke stresset og scoret en gang før pause og en gang etter. 2-1 holdt til tre poeng, som gjør at Nils Lexerød og hans mannskap fortsatt er ubeseiret i Toppserien.

Fasit etter ni kamper er sju seirer og to uavgjorte, og 23 poeng er seks foran Rosenborg, som har en kamp mindre spilt.

– Skal jeg oppsummere de kampene har vi vært gode gjennom 90 minutter i tre av de. Det var mot Brann, RBK og LSK. Så har vi vært for variable i de øvrige seks kampene og svingt for mye spillemessig. Vi må jobbe for å stabilisere prestasjonene våre i de kampene som kommer, sier trener Nils Lexerød til Dagsavisen.

– Men å ha spilt tre gode 90-minuttere og stå med 7-2-0 og 23 poeng – ikke halvgærent det, vel?

– Nei, det er bra, det. Vi har den evnen at vi klarer å bikke de kampene vi ikke presterer topp gjennom 90 minutter i vår favør. Så må vi jobbe på for å bli enda mer stabile i prestasjonene, sier treneren.

– Vi er et godt lag og har jobbet hardt. Vi ser at vi klarer å score ganske mange mål. Selv om vi ikke alltid starter så bra, klarer vi å komme oss tilbake. Det er utrolig viktig og bra. Vi endret taktikk og formasjon, så at vi klarer å hente oss inn igjen, var veldig bra, sier matchvinner Thea Bjelde.

Heldig åpningsmål

I kampen, som er fremskyndet fra 2. september for å tilrettelegge for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen i høst, kom Røa best ut. De var best innledningsvis og tok ledelsen 1-0 etter 27 minutter.

Røa fikk frispark på 20 meter og Tuva Lotte Espås sto ved ballen. Hun fikk ikke noe voldsomt drømmetreff og ballen gikk via et Vålerenga-bein i muren. Men det var nok til å sette Jalen Tompkins ut av spill. Ballen trillet inn bak en utspilt Tompkins og til 1-0 til gjestene.

To minutter senere var Vålerenga nære ved å utligne. Felicia Rogic kom, litt ut av intet, alene med Hildegunn Sævik. Røa-keeperen satte nok Rogic litt ut ved å komme ut på 13-14 meter, og forsøket til den svenske VIF-angriperen gikk til side for mål.

34 minutter var spilt da Røa var farlig frempå igjen. Et innlegg fra Sarah Suphellen havnet i beina på Kristin Haugestad, som prøvde seg på halvvolley. Forsøket var bra, men det gikk to-tre meter over mål.

Nydelig utligning

To minutter før pause var lagene like langt. En herlig stikker på ett-touch fra Janni Thomsen fant Karina Sævik på løp i bakrom. Sævik dro på utsøkt vis av Ida Fjordbakk med en herlig dragning, før hun plasserte ballen i lengste hjørne til 1-1.

Det var Sæviks åttende seriemål for sesongen. Hun deler førsteplassen på toppscorerlista med Anna Aahjem (Lyn). 1-1 var også stillingen til pause.

– I pausen snakket vi om at vi måtte få mer dynamikk i angrepsspillet spillet vårt og finne en bedre balanse mellom det å sette tempo i spill og det å være mer tålmodige. Det fungerte.

Store sjanser og snudd kamp

Vålerenga tok initiativet fra start i 2. omgang og skapte et par farligheter tidlig. Sævik var svært nære ti minutter ut i omgangen da hun kom alene med navnesøster Sævik i Røa-målet. VIF-Sævik fikk til en god avslutning, men Røa-Sævik fikk noen fingertupper på forsøket og slo den ut til corner. En glitrende redning av Røa-keeperen!

Og etter halvspilt 2. omgang fikk Vålerenga betalt for det intense presset. Olaug Tvedten slo en nydelig stikker gjennom til Thea Bjelde, som tidlig så at Røa-Sævik sto langt ute. På iskaldt vis la Bjelde ballen over Røa-målvakten, i en nydelig bue, og i mål til 2-1.

– Det er en helt annen dynamikk på de tre på midten og de på topp i 2. omgang. Det så vi også på scoringen. Vi byttet posisjon på Thea i pausen, og scoringen kommer av at hun, som høyre indreløper, går i bakrom på venstre side. Det er det som avgjør kampen, sier treneren.

– Jeg ser at Olaug har ball og har flyttet meg høyere i banen. Bakrommet var stort, ballen var perfekt og jeg kunne bare chippe på første i hjørnet. Det smakte veldig godt å få den, sier målscoreren.

70 minutter sto på kampuret da det var smått utrolig at det ikke sto 3-1. Ingibjørg Sigurdardottir slo en pen stikker til Janni Thomsen, som fikk ball inne i Røas 16-meter. Hun fant Rogic, som bare skulle sette ballen i det åpne målet fra fire meter, men ballen sleivet av foten til svensken.

Måtte hjelpes av

På tampen måtte VIF-innbytter Mawa Sesay hjelpes av banen etter en duell. Da hadde hun vært på banen i under ti minutter. Det var ubehagelige scener, men det så ut til å gå greit med Sesay.

– Jeg vet ikke siste nytt med Mawa, men vi håper det gikk greit, sier treneren kort tid etter kampslutt.

Røa skapte et par halvfarligheter på tampen, men Vålerenga holdt unna for sesongens syvende seier.

– Vi snakket i garderoben etter kampen om det jeg nevnte, at topplag klarer å komme tilbake i kamper man havner under. Vi hevde oss da vi trengte det, og etter noen justeringer og endringer klarte vi å snu det. Det er veldig sterkt, sier Lexerød.

Lagene skal i aksjon igjen søndag. Da tar VIF-kvinnene imot Lyn til nok et byderby, mens Røa skal til Bergen for å møte tabelljumbo Arna-Bjørnar.

---

Kampfakta:

Toppserien, runde 9

Vålerenga – Røa 2-1 (1-1)

Intility Arena, 454 tilskuere

Mål: 0-1 Tuva Espås (27), 1-1 Karina Sævik (43), 2-1 Thea Bjelde (65).

Dommer: Fatemeh Zangeneh, Nordstrand.

Vålerenga (3-2-3-2): Jalen Tompkins – Ingibjörg Sigurdardóttir, Stine Ballisager, Laura Guldbjerg – Janni Thomsen, Ylinn Tennebø (Andrine Tomter fra 89.) – Stine Brekken, Thea Bjelde (Mawa Sesay fra 80.), Olaug Tvedten – Karina Sævik, Felicia Rogic.

Røa (3-2-3-2): Hildegunn Sævik – Ida Jeanett Fjordbakk (Cassandra Bogere fra 79.), Mia Svendsen, Sarah Suphellen – Anya De Courcy, Solveig Engås – Ragne Svastuen, Kristin Haugstad, Oline Fuglem – Birgitte Bjørlykhaug (Martine Midtbø fra 64.), Tuva Espås.

---

Mer fra Dagsavisen