Knallmål fra Jatta bidro til VIF-seier: – Kjekt å se at han har tatt steg

(Vålerenga – Raufoss 2-1) I årets første kamp på Intility åpnet Vålerenga usedvanlig svakt, men etter 15 fryktelige minutter tok VIF over og snudde kampen. Mye takket være en perlescoring av Seedy Jatta.

Oppdatert med flere bilder og sitater kl. 17.50

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Etter to opphold i Marbella, som har endt med uavgjort mot Århus, tap for Malmö og seier mot Moss, var tiden kommet for årets første kamp på Intility onsdag. I utgangspunktet skulle dagens kamp bli spilt inne i Vallhall, men det milde været de siste dagene gjorde det mulig å legge kampen til Intility, der VIF også trente tirsdag.

Selv om det ikke var mange plussgradene, og et litt kjølig drag i lufta, var det fortsatt en del som la deler av vinterferien innom Intility for å se Vålerenga møte Raufoss. Mye spenning var naturlig nok knyttet til å se Vitinho for første gang i VIF-drakt, men de fremmøtte måtte gå skuffet hjem, da brassen ikke kom lenger enn til oppvarmingen.

Før det var det Moss som kom best i gang etter at dommeren blåste i gang kampen. Først med en corner, som ble skutt utenfor, og i det påfølgende angrepet lagde Brynjar Bjarnason straffe. Nysigneringen Loris Mettler fintet Sjøeng en vei og satte ballen en annen, og scoret i debuten for Raufoss, som han signerte for på mandag.

Raufoss jubler for å ha tatt ledelsen etter kun tre minutter på Intility onsdag.

Jatta tok vare på sjansen med knallmål

Da hadde vi altså spilt i kun tre minutter, og Vålerenga lå allerede under, før laget egentlig kom seg over midten på sin egen hjemmebane i årets første kamp. Straffesparket kom etter et høyt brudd i banen, der en Raufoss-spiller tvang Fredrik Oldrup Jensen til å sende ballen rett til en Raufoss-spiller. Han spilte gjennom en annen Raufoss-spiller, som ble kløppet ned av Brynjar Bjarnason.

Like etter vi nådde ti minutter spilt kom Raufoss igjen på en farlig visitt på VIFs banehalvdel, der Andreas Helmersen fikk skutt. Det skuddet var veldig bra det, og snek seg forbi Sjøeng og rett i stolpen. Raufoss var med det klart best det første kvarteret mot Vålerenga foran ganske mange som hadde tatt turen til Intility denne vinterdagen mot slutten av februar.

– Jeg tenker ikke så mye på det første kvarteret egentlig. Dette er bare en treningskamp, og i dag handlet det om å gi hele laget spilletid. Det er klart at vi må løfte oss prestasjonsmessig, siden det nivået vi viser i dag ikke holder i Eliteserien. Men det er fortsatt seks uker igjen, sier VIF-trener Dag-Eilev Fagermo om den dårlige starten.

Les alt om Vålerenga her!

På Vålerengas første store sjanse i kampen satt utligningen, og den kom etter et strålende hodestøt av Seedy Jatta. Unggutten, som fikk sjansen på topp fra start, knuste til i duell med to Raufoss-stoppere og styrte innlegget fra Leonard Zuta nydelig i hjørnet. Fint innlegg fra VIF som startet med en lang ball fra Bjarnason mot Zuta, som la inn helt fra dødlinjen og ut i feltet der Jatta kom susende.

– Han scoret et lignende mål mot Sarpsborg også, så det er veldig gledelig å se at Seedy har tatt steg inne i boksen og spesielt på hodet. Det var en fin scoring, og veldig positivt å se fra han, skryter Fagermo etter kampen.

Seedy Jatta jubler etter å ha scoret 1-1-målet i kampen mot Raufoss.

Ofkirs første på Intility ga VIF ledelsen

Etter utligningen tok Vålerenga mer og mer kontrollen på kampen, og kombinasjonsspillet satt stadig bedre. Dicko Eng var en stadig trussel på sin side, med sine kjappe føtter og kom seg inn i feltet ved et par anledninger. Byttet side med Ofkir like før halvtimen, som ga umiddelbar uttelling.

Fredrik Oldrup Jensen vant ballen høyt i banen med en god takling, som gjorde at ballen ble liggende i beina på Odin Thiago Holm. Han tok med seg ballen og angrep Raufoss-forsvaret, og slapp ballen i nøyaktig rett tidspunkt. Det satte opp Ofkir én mot én med backen sin, som han utfordret med en høyre-venstre-finte og i samme slengen fikk han Raufoss-keeperen på feil bein og satte inn sitt første mål på Intility som VIF-spiller.

– Det er alltid kult å score, og veldig kjekt å score mitt første mål på Intility, selv om det er i en treningskamp. Jeg satser på at det var det første av mange mål her foran egne fans, sier Ofkir til Dagsavisen om seiersmålet.

Sivert Westerlund fikk en alle tiders mulighet til å utligne for Raufoss sju-åtte minutter før slutt, da han plutselig sto helt alene på bakerste stolpe. Raufoss slo ballen inn i mellomrommet foran VIF-forsvaret, der Mettler hadde kjempestore rom. Raufoss første målscorer chippet ballen på bakerste stolpe, der Westerlund bredsidet ballen utenfor.

Fredrik Oldrup Jensen gratulerer Mohamed Ofkir med hans første mål for VIF på Intility.

Vålerenga kontrollerte etter pause

Flere sjanser ble det ikke før pause, og dermed gikk Vålerenga inn i garderoben med 2-1-ledelse. Fryktelig første 15 minutter ble etterfulgt av 15 minutter der Vålerenga kjempet seg inn i kampen, og 15 minutter der Vålerenga dominerte og var veldig gode. Fortsatt er det imidlertid for lett å skape sjanser på dette Vålerenga-laget.

Vålerenga bytta fire spillere til pause, da Sjøeng, Dicko Eng, Strand og Bjarnason gikk ut for Daniel Håkans, Omar Bully, Aron Kiil Olsen og Jacob Storevik. Om det var byttene som gjorde det eller en tordentale fra Fagermo i pausen vites ikke, men Vålerenga hadde veldig god kontroll på kampen etter pause.

Seedy Jatta fikk en alle tiders mulighet til å bli tomålsscorer da han fikk en mulighet på bakerste stolpe til å heade inn sitt andre mål for dagen. Men denne gang satte Jatta ballen utenfor stolpen, og begravde umiddelbart hendene i hodet etter å ha misbrukt en enorm mulighet.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Mohamed Ofkir fikk også en god mulighet rundt timen spilt, men skrudde skuddet utenfor etter å ha skjært inn fra kanten. Vålerenga gjorde ytterligere bytter etter timen spilt, men fortsatte å skape sjanser og kontrollere kampen.

– Grunnen til at vi kom ut og gjorde det bedre etter pause, var at vi turte å stå høyere. Vi var mer aggressive, og lot dem ikke ha så mye ball, som gjorde at vi måtte jage mye i starten. Når vi selv i stedet klarte å ha mer av ballen kunne vi kontrollere kampen, og da hentet vi oss fint inn etter en dårlig start, sier Ofkir.

Ingen Vitinho på banen

Vålerenga spilte ballen mye ut i korridor på kantspillerne Håkans og El-Abdellaoui det siste kvarteret, uten at de skapte all verdens til farligheter. Nok en gang kom Mathias Emilsen inn på høyrebacken, noe som også i denne kampen så ut som en litt uvant posisjon. Spesielt i posisjoneringen.

I sluttfasen av kampen var det ikke mye som skjedde, før Bully slapp Håkans igjennom alene med keeper. Finnen kom seg rundt keeper, men mange gulkledde kom seg mellom han og målet. Dermed klarte han ikke å tvinge ballen i mål. Det var også det siste som skjedde.

Daniel Håkans fortviler over å ha misbrukt sin gedigne mulighet til å score sitt første VIF-mål like før slutt mot Raufoss.

Dermed ble det ingen Vitinho-debut for de fremmøtte. Neste mulighet for det nå er fredag 3. mars, mot Brann.

– Vi følte at han var klar til å spille, og planla også å gi han spilletid i denne kampen. Men det er noen papirer som ikke har kommet, som gjør at forsikringen ikke er klar. Det fikk jeg beskjed om rett før kampstart, og uten forsikringen i orden er det skummelt både for han og oss at han spilte i dag, forklarer VIF-trener Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen.