Trikkeligaen

VIF-profilen: – Det er ikke en tanke i mitt hode om at dette skal være karrieretruende

Christian Dahle Borchgrevink måtte bite i det sure eplet og gjennomgå en ny kneoperasjon. Men backen har aldri fryktet for fotballkarrieren.

GRÜNERLØKKA (Dagsavisen): 23 år gamle Borchgrevink har ikke spilt eliteseriefotball siden 12. desember 2021, da Vålerenga tapte 1-2 borte mot Kristiansund. Siden har han kjempet mot en utfordrende bruskskade i kneet. I august måtte han innse at et 2022-comeback var umulig, og for seks uker siden gikk backen gjennom et omfattende inngrep i sitt høyre kne.

Dagsavisen møter den sympatiske VIF-profilen til en kaffekopp på Løkka i Oslo.

– Jeg tror faktisk ikke så mange har fått med seg at jeg har hatt et nytt inngrep. Og det har egentlig vært litt digg, sier han smilende, mens krykkene legges til side.

– Da dette løpet startet på nyåret, visste jeg at det var sannsynlig med en mer omfattende operasjon. Jeg prøvde å unngå det med en enklere operasjon i april. Håpet var at det skulle holde, men det lyktes ikke, forklarer han.

– Det så lovende ut først. Kirurgene gikk inn i kneet og fant noe som kunne være en årsak. Men så var det ikke det, da. Så nå har de gjort større inngrep, som innebærer halvt års tid med rehabilitering, fortsetter Borchgrevink.

Les alt om Vålerenga her!

Må trene styrke

– Er det sikkert at legene har kommet til bunns i problemet denne gangen?

– Spør du en lege om han er helt sikker, vil han aldri si ja. Men de er i hvert fall veldig positive nå.

– Hvordan har løpet vært etter operasjonen, og hvordan blir det framover?

Borchgrevink smiler oppgitt over kaffekoppen. Livet etter en omfattende kneoperasjon kan være utfordrende.

– De siste ukene har egentlig vært beinharde. Å bo alene med krykker og holde på med alt det hverdagslige ... Jeg var klar over at det skulle bli ille, men visste ikke at det skulle være ille. Det går ut over hverdagen. Bare de små tingene, som det å skulle prøve å lage middag, for eksempel. Man skal bære ting fra kjøkkenet til stuebordet eller sofaen, men så har man ikke hender nok.

Christian Dahle Borchgrevink på Vålerengas padel-økt i Portugal lørdag.

Krykkene kan heldigvis snart kastes, røper han.

– Den siste tiden har det først og fremst gått ut på å hvile. Det er avlastning som gjelder når man går på krykker i startfasen. Av øvelser til nå, har det kun vært litt lett sykling for å få i gang sirkulasjon i kneet. Det går på bevegelighet. Så går jeg over til mer styrke nå. Det som er spennende er at nå skal jeg begynne å gå og å gjøre andre øvelser. Det blir interessant å se hvordan kneet reagerer på det. Jeg skal bygge opp litt muskelmasse på høyresiden, for det er naturlig nok litt forskjell på venstre og høyre kne der nå.

Blir forbannet av spørsmål

– Du har jo dessverre erfaring med å være ute med skade. Hjelper det deg i en slik prosess?

– Ja. Forskjellen fra tidligere, er usikkerheten. Dét har vært det vanskeligste i året som gikk. Det å starte med «om en måned, så ...». Så har man sagt det samme måned etter måned. Og så har det vært inngrep. Jeg har på en måte hele tiden møtt veggen, etter å ha tenkt at det kom til å bli bra om en stund. Så selv om det ble et brutalt inngrep nå, med et halvt år ute som konsekvens, så har jeg i hvert fall noe å forholde meg til, svarer han og fortsetter:

– For meg var dette nesten en lettelse. Det er et langt, vanskelig løp, men det er i hvert fall noe å forholde meg til. Det er en trapp jeg skal gå. Og jeg ser toppen av den.

– Hva tenker du om dem som spør om ting som «må han legge opp?» og «hva skjer hvis opptreningen ikke går som den skal?»

– Det skjønner jeg jo, for jeg har vært ute lenge. Men for min del blir jeg mest forbannet når jeg hører det. Det er min karriere det er snakk om. Men jeg er fortsatt positiv, jeg. Det er ikke en tanke i mitt hode om at dette skal være karrieretruende. Det er en alvorlig skade, klart, men jeg har vært i det samme løpet hele tiden. Det er en komplisert skade. Ryker du et korsbånd, er det veldig lett å vite hva du skal gjøre. Men med denne skaden er det litt vanskelig å vite hvor man skal starte. Du begynner med å prøve de mest enkle løsningene, og så bygger du på til du eventuelt må opereres.

Haugesund 20200829. 
Vålerengas Christian Dahle Borchgrevink i eliteseriekampen i fotball mellom FK Haugesund og Vålerenga på Haugesund stadion.
Foto: Jan Kåre Ness / NTB

– Når kan du trene med ball igjen?

– Det er vel i april, tror jeg, hvis alt går etter planen. Men med et halvt års skade, må man ha litt slingringsmonn også. Så la oss si april eller mai. Så har jeg jo ikke spilt fotball på fryktelig lenge. Jeg må bygge stein på stein, forklarer han.

Vålerenga-backen ser mot sommeren

En lang skadeperiode har ført til mange, mange spørsmål om når han er tilbake på banen. Både fra mediene, venner og familie.

– Jeg har ikke så lyst til å spekulere i en returdato. Er det noe jeg har lært, er det at man kan få slag i trynet når man setter opp et konkret tidspunkt. Dét er irriterende, så jeg prøver å ikke sette noen dato. Men det eneste folk spør om, er jo «når?». Så hvis jeg skal være snill og svare, er mitt mål å kanskje være tilbake til sommeren. Men jeg vet ikke. Hvis alt går kjempebra, er jeg tilbake til sommeren, gjentar han.

– Hvor mange ganger har du blitt spurt om dette?

– Det er jo hele tiden. Det er vanskelig å skjule det (temaet) også, når du er fotballspiller og går på krykker.

– Blir man lei?

– På dårlige dager blir man veldig lei av spørsmålene. Men heldigvis har det ikke vært altfor mange av dem, sier en smilende Christian Dahle Borchgrevink.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

---

Fakta om Christian Dahle Borchgrevink

  • Født: 11.5.1999 i Oslo
  • Klubb: Vålerenga
  • Posisjon: Høyreback
  • Tidligere klubber: Lille Tøyen, HamKam (lån), Notodden (lån).
  • U-landskamper for Norge: 44
  • Har kontrakt med Vålerenga ut 2023.

Kilder: VIF, altomfotball.no og fotball.no

---


Mer fra Dagsavisen