Kommentar

Lyn konkurs? Neida, men det gjenspeiler klubbens mange ansikter

Er Lyn på konkursens rand igjen? Nei. Og kanskje ja. Det kommer an på hvem i denne store klubben du spør.

KOMMENTAR

Lyns ferske 2. divisjonslag er i gang med en ny emisjon og har allerede passert en million kroner i ferske midler. Men det hjelper ikke Lyn Fotball. Forvirret?

For folk som ikke holder til i Lyn-land på Kringsjå og Nordberg, er Lyn Lyn. En tradisjonsrik klubb med massiv historie i fotball og ski. Klubben som skapte Norges Fotballforbund og fikk bygget Ullevaal stadion. Som har to av verdens beste langrennsløpere i Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund. Klubben som hadde kong Olav som medlem og har flere OL-gull i medaljesamlingen.

Men Lyn er ikke bare Lyn. De om lag 6000 medlemmene er administrativt fordelt i tre klubber: Lyn Fotball, Lyn 1896 FK og Lyn Ski. Hver klubb har sine egne styrer og egen administrasjon. Allianseidrettslaget, eller paraplyen over disse heter Ski- og Fotballklubben Lyn (SFK). Den har ansvaret for å drifte og videreutvikle klubbens anlegg på Kringsjå, der klubbhuset, kunstgressbaner og skiparken ligger. I Nordmarka har de også den attraktive Lynhytta.

Denne uka var det Lyn Fotball som slo alarm. Den klubben inkluderer damelaget i Toppserien (som gjorde sin beste sesong i år) og breddefotballen for begge kjønn. Økonomien er bunnskrapt på grunn av økte strømutgifter, kritiske baneforhold på Kringsjå (som Oslo kommune har ansvaret for) som har gjort at lagene har måttet leie andre baner rundt i byen. Dessuten har lange sykefravær i administrasjonen hatt negativ effekt. Denne delen av klubben må ha økonomisk nødhjelp innen årets utgang.

Lyn 1896 FK handler om A-laget for menn, som i år rykket opp til 2. divisjon, rekruttlaget og fra nyttår også gutte- og juniorlagene. 1896 viser til stiftelsesåret fra den gang Ski- og Fotballklubben Lyn bare ble kalt Lyn. Og var en klubb. Lyn 1896 hentet inn ti millioner kroner i en emisjon i fjor og er i gang med en ny en nå. Årets opprykk kostet om lag fire millioner kroner, litt mer enn budsjettert.

Hans Christer Holund (t.v.) og Simen Hegstad Krüger er Lyns største internasjonale skinavn.

Lyn Ski er landets største og for tiden beste skiklubb. Den er ubekreftet også verdens største skiklubb (med forbehold om lokale idrettslag i Kina). Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund har hanket inn OL- og VM-gull til klubben som tidligere har OL-mestrene Alf Andersen (hopp) og Ivar Formo (langrenn) på gullista. Her betaler medlemmene alt fra 1200 til 5700 kroner i treningsavgift i året, avhengig av alder og satsingsnivå. Bekymringen akkurat nå er hvordan snøproduksjonen skal løses med mildvær og uforutsigbare strømpriser.

Lyn er en ressurssterk klubb totalt sett og ligger i et område der snittlønningene er høye. Men A-laget gikk konkurs i 2010, blant annet fordi det ikke var midler å hente i andre deler av klubben. Langrenn sponser ikke fotballen. Men man hentet altså inn ti millioner kroner i løpet av få uker da man satte i gang en emisjon i fjor. Nå er det økonomiske bildet annerledes, men den første millionen har allerede kommet inn få dager etter at årets aksjon startet i forrige uke.

Nå har klubben utlyst en ny stilling som felles daglig leder for paraplyklubben SFK samt Lyn Fotball. Fordi det er breddeklubben som primært bruker anleggene på Kringsjå der laget har kommet i den utrolige situasjonen at ingen av lagets to kunstgressbaner er godkjent til bruk. Her har ikke minst Bymiljøetaten i Oslo kommune en jobb å gjøre.

Men med felles lederfunksjon nærmer man seg kanskje bedre samarbeid over de interne klubbgrensene. For utad er Lyn forvirrende. Lyn Damer spiller på Kringsjå, Lyn menn spiller på Bislett. Lyn menn drømmer til og med om en ny stadion lenger fram i tid. Lyn Damer vi få inn mer penger gjennom en bedre medieavtale for toppfotballen fra neste år. Men den skal ikke gutta nyte godt av.

For oss utenfor klubblokalene er Lyn Lyn. Økonomien totalt sett er ganske god. Den er omringet av møblerte hjem. Så det overordnede svaret er: Nei, Lyn går ikke konkurs.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen