Trikkeligaen

Danner flertall for å gi Skeid gummi tilbake på Nordre Åsen: – Enorm lettelse

Etter flere års kamp for å få en spillbar bane på grunn av dårlig rehabilitering, har det siste året vært preget av frustrasjon over kork og kokos. Nå har flere partier trolig dannet et flertall, som sikrer at Skeid får lov til å bruke gummi igjen på hovedbanen.

NORDRE ÅSEN (Dagsavisen): Ingen i Skeid ante hvilket eventyr, i negativ forstand, klubben la ut på da de i 2019 startet på et rehabiliteringsprosjekt på Nordre Åsen. Klubben hadde da rykket opp igjen til OBOS-ligaen for første gang på ti år, men da baneproblemene for alvor startet den sommeren ble Nordre Åsen ubrukelig og laget måtte flytte til Intility. Der ble det 0 seiere og til slutt nedrykk, med en bane på Nordre Åsen som bare ble verre og verre.

I flere og har Skeid slitt for å få lagt nytt dekke på hovedbanen sin, og gleden var derfor stor da det var flertall for at Skeid skulle få lov til akkurat det omtrent på denne tiden i fjor. Problemet da var at Oslo kommune har forbud mot gummigranulat på nye baner i Oslo, og dermed ble det bestemt at den nye banen på Nordre Åsen skulle få kork og kokos som innfyll. Det har skapt store problemer, og stor frustrasjon hos Skeid, og daglig leder Daniel Holmeide Strand har daglig oppdatert de dårlige egenskapene til innfyllet.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Daniel Strand, Nordre Åsen. Montasje.

Onsdag ble det klart at det ser ut til å bli et nytt flertall, bestående av blant andre Høyre, Rødt, Frp, Venstre og Folkets Parti som vil be «byrådet åpne for å gi dispensasjon til bruk av gummi på Nordre Åsen 1, i påvente av at et fungerende bioinnfyll som er tilpasset helårsbruk i Norge.» Dermed kan faktisk siste kapittel være skrevet, og sagaen om Nordre Åsen få en lykkelig slutt med Skeid-øyne, med gummi tilbake i banen.

– Skeid har stått i det vi mener er en unødvendig situasjon de siste fire årene, helt siden de første problemene med rehabiliteringen dukket opp i 2019. Vi regner fortsatt at vi holder på med den samme rehabiliteringen, som forhåpentligvis får sitt siste kapittel når vi nå får byttet tilbake til gummi på Nordre Åsen 1. Vi har brukt veldig mye tid, energi, ressurser og arbeidstimer på diverse baneproblemer her, og nå er jeg bare utrolig lettet over at det ser ut til å endelig løse seg, sier Holmeide Strand til Dagsavisen.

Donerer Nordre Åsen 2 til forskning

I forslaget, som vil bli vedtatt på et møte onsdag den 16. november, heter det at «en forutsetning for byttet er at Skeid fotball stiller Nordre Åsen 2 til rådighet for utprøving av miljøvennlig innfyll». Det er noe Holmeide Strand mer enn gjerne deltar i.

– Gummi er ikke fremtidens miljøinnfyll. Det erkjenner også vi i Skeid, selv om det er best for oss akkurat nå. Vi har derfor sagt oss villige til å bruke Nordre Åsen 2 som forsøksbane, når vi nå får lov til å ha gummi på Nordre Åsen 1. Nå skal vi ut og finne entreprenører å bygge den nye banen sammen med i løpet av vinteren, og da er vi nysgjerrige på hvilke typer innfyll det er å forske på. Vi ønsker også å være med på den utviklingen, sier Holmeide Strand.

Skeids daglige leder Daniel Holmeide Strand har etter hvert bygget seg opp en god ekspertise på kunstgressbaner og diverse innfyll. Her holdt han et lite miniforedrag for politikerne som sikret at det blir gummi igjen på Nordre Åsen. Fra venstre:  Siavash Mobasheri (Rødt), Daniel Holmeide Strand (Skeid), Hallstein Bjercke (Venstre), (Høyre) og Camilla Wilhelmsen (Frp.)

Etter planen setter Skeid nemlig spaden i jorda så fort telen har sluppet taket på Nordre Åsen 2, slik at de kan få rehabilitert en bane der dekket nå har rukket å bli gammelt nok til å kjøpe seg whisky på byen. Dekket der er nemlig 22 år gammelt.

– Vi tror man er tjent på å la idrettslagene i større grad bygge og drifte anlegg i Oslo. Vi som klubb er litt tettere på, og bidrar med litt mer oppfølging og tilstedeværelse rundt egne anlegg enn det kommunen klarer. Med hjelp av Obos, som har donert 4,5 millioner, litt spillemidler og egenkapital som ikke hadde vært mulig uten Leif Hagens sjenerøse bidrag til Skeid, får vi finansiert den banen til en rimelig penge for klubbens medlemmer, forteller Holmeide Strand.

Granulatfangere nøkkelen

Rødt var i fjor med på å sikre flertall for å skifte ut banedekket, og er også en del av flertallet i år som gir Skeid dispensasjon til å gå tilbake til gummi på Nordre Åsen.

– Vi i Rødt har som politikk å fase ut bruken av plastholdig granulat på kunstgressbaner. Samtidig ser vi at overgangen krever mye mer utprøving. Nordre Åsen 1 er bygget med granulatfangere, slik at minimalt med gummi havner på avveie fra denne banen. Derfor går vi med på å åpne for dispensasjon til bruk av gummi inntil videre, da Skeid stiller Nordre Åsen 2 til rådighet for utprøving av miljøvennlig innfyll, sier Siavash Mobasheri, som er leder for Rødts bystyregruppe.

Skeids system for å hindre utslipp av gummi, er nemlig et nøkkelpunkt for både Rødt, så vel som Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet.

– Vi ønsker å bli kvitt gummigranulat fra Oslos kunstgressbaner så fort som overhodet mulig. Vi støtter derfor forsøk og testing med miljøvennlig innfyll. Per nå har bare en liten andel av banene i Oslo granulatfangere, men Nordre Åsen 1 har det. Det er også en av få baner som brukes av toppfotballen, og da er det for meg ubegripelig hvorfor kommunen valgte å teste naturinnfyll akkurat her, sier Venstres Hallstein Bjercke og fortsetter:

– Fasit er at kork og kokos ikke har fungert, og at det i perioder gjør det umulig å bruke banen for barn, unge og toppfotballen. Da mener vi det er riktig å la Skeid bytte innfyll, samtidig som utviklingen og testingen av miljøvennlige innfyll fortsetter på bane 2. Samtidig får barn og unge tilbake banen sin, og det er viktig i en tid der ungdom, etter to år med pandemi, trenger å delta i idrett igjen, legger Venstres gruppeleder til.

– Må ikke gå ut over aktiviteten

Skeid-lederens største ønske neste sesong er nå en sesong der banen ikke skaper problemer, og laget finner seg en trygg og god plass sånn høvelig midt på tabellen. Det blir lettere å gjøre med gummi.

– Jeg er veldig glad for at vi nå går sammen på tvers av partier for å sikre at Skeid får orden på hovedbanen sin slik at de ikke risikerer å måtte avlyse seriespill på grunn av baneforholdene. Det er klokt å gå tilbake til gummigranulat her til man har fått mer erfaring med utvikling og utprøving av miljøvennlig innfyll. Slik utprøving vil naturlig nok ta noe tid, og bør ikke gjøres på viktige spillearenaer som Skeids hovedbane, forteller gruppeleder Camilla Wilhelmsen i Oslo Frps bystyregruppe.

Også Høyre peker det å minimere miljøavtrykket fra kunstgressbanene, samtidig som testingen av erstatninger for gummigranulat ikke skal hindrer aktivitet.

– Granulatfanger er uansett en god investering, som gir mindre granulat i naturen og mer på banen. Dersom EU gjør alvor av å kreve at alternativer til gummigranulat skal på plass på alle baner, håper vi det kan føre til at mer miljøvennlig innfyll kan komme på markedet, sier Høyres Anne Rygg og fortsetter:

– Inntil det ønsker vi fortsatt at Oslo skal jobbe for å teste miljøvennlige alternativer som tåler norsk klima, men da må det gjøres sånn at aktiviteten kan holdes i gang, avslutter hun.

Mer fra Dagsavisen