Trikkeligaen

Nesten hele stallen bytta ut siden forrige kvalikmøte med KIL: – Ikke ønskelig

KFUM Oslo spilte for første gang kvalik til Eliteserien i 2019. Også den gang møtte de Kongsvinger på Intility, og siden den seieren er det bare tre spillere igjen i Kåffa. Dermed er det nå et helt nytt lag som skal prøve å overgå 2019-utgaven.

Årets kvalifisering kan nemlig bli helt identisk som opprykkskvalifisering var tilbake i 2019. Også da var Kongsvinger første motstander, «hjemme» på Intility, og som i 2019 kan laget møte Start på Sør-Arena hvis de vinner. I 2019 endte det med 1-0-seier over Kongsvinger, mens det ble 1-0-tap mot Start. Derfor er det et revansjelystent Kåffa-lag som legger ut på årets kvalikrunde tirsdag.

– Det er jo litt artig at kvalifiseringen kan bli identisk som 2019-sesongen, og det gir oss jo en mulighet til å revansjere oppgjørene både tilbake i 2019, men også kampene vi hadde mot dem for ikke så lenge siden. Vi får bruke det som motivasjon, da vi har noe ugjort mot begge lagene, men først må vi konsentrere oss om Kongsvinger her hjemme, sier KFUM-trener Jørgen Isnes tilbake på Intility der Kåffa har for vane å spille sine kvalifiseringskamper på grunn av for dårlig lys på Ekeberg.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Aldri tapt kvalik på Intility

Det trenger på ingen måte å være en ulempe for Kåffa, som aldri har tapt en kvalifiseringskamp på Intility. I det hele tatt er det bare Viking i vårens kvartfinale i cupen som har slått KFUM Oslo i en avgjørende vinn eller forsvinn-kamp på Kåffas reservearena.

– Det er vanskelig å vinne kamper på sånn statistikk alene, så vi skal være forsiktige med å legge for mye vekt på akkurat det. Samtidig kan vi selvsagt dra nytte av at vi har levert mange gode kamper her på Intility, og at vi ofte har gått seirende ut av tette og jevne kamper der det står mye på spill. Det og de gode prestasjonene gir naturligvis en ekstra selvtillit inn mot Kongsvinger-kampen, sier kaptein Jørgen Hammer.

Han er en av bare tre spillere som også spilte forrige gang lagene møttes i kvalifisering, tilbake i 2019. Den gang vant Kåffa 2-0, etter scoringer av Kristian Brix og Lars Olden Larsen. Siden er hele laget skiftet ut, enten gjennom at de har tatt steget opp på et høyere nivå eller byttet ut slik at Kåffa selv har tatt steget opp på et høyere nivå gjennom de tre siste årene.

– Det er klart det har skjedd mye på den tida, selv om det bare er tre år siden. Vi har profesjonalisert og hevet standarden på det vi holder på med enda litt mer siden det, og jeg føler vi er mer klare nå enn vi var i 2019 for å gå inn i en kvalik. Jeg husker den 2019-kampen som en utrolig gøy og morsom opplevelse. Det var vår første kvalikkamp her på Intility, og det å spille her skaper en ramme som jeg tror har bidratt til rekruttering og at flere unge i Kåffa vil bli A-lagsspillere, sier Hammer.

KFUM-kaptein Jørgen Hammer (t.v.) har fått mange nye lagkamerater de siste tre årene. Thomas Klemetsen Jakobsen (t.h.) er en av dem.

– Ikke ønskelig med så store utskiftninger

Ved siden av kaptein Hammer, spilte Dadi Dodou Gaye og Robin Rasch 2019-kampen. Håkon Stavrum var ubenyttet reserve, mens Tore Sørås var langtidsskadet og ikke med i troppen. Daniel Fredheim Holm, kom inn minuttet før slutt.

– Det sier litt om at det vi har levert prestasjonsmessig over de siste årene blir sterkere med så store utskiftninger i troppen. Det er ikke ønskelig at det skal være fullt så store utskiftninger på så kort tid, men likevel har vi fortsatt en fem-seks spillere som har vært med over mange år her som har blitt bærebjelker i mannskapet vårt, sier trener Isnes.

Han peker på at flere av spillerne fra den stallen har tatt steget videre opp, som Sebastian Jarl og Lars Olden Larsen blant annet, men også at laget har blitt gradvis bedre av å skifte ut spillere til fordel for enda bedre spillere og utviklingen av de som har kommet inn.

– Det er naturlig at hvis man presterer godt i Obosligaen vil spillerne ta nye steg. Jarl er nå i KBK, Lars Olden Larsen vant nettopp ligaen i Häcken, og Moses Mawa spiller også i Eliteserien. Sånn er det hvert år, med Jesper Taaje i fjor og Bilal Njie nå sist. Det er litt fotballens dynamikk det, sier Isnes og fortsetter:

– Så må du også ta med hvilket nivå vi har hentet spillere fra, og det er stort sett i andre og tredje divisjon. Der Brann hentet Frederik Børsting fra Brøndby, hentet vi Petter Dahl fra Frigg før sesongen. Vi har hentet Aron Kiil Olsen fra Bærum, Håkon Hoseth fra Ullern og veldig mange av våre spillere er hentet fra mindre klubber og har hatt en god individuell utvikling her de siste årene. Samtidig som laget også har utviklet seg, både med tanke på spillestil, men også prestasjonsmessig.

Vil bruke tidligere erfaringer

Den utviklingen er også noe av det Isnes peker på som grunn til hvorfor det skal gå bedre i kvaliken i år, enn det både gjorde i 2019, men også de andre forsøkene Kåffa har gjort på å rykke opp gjennom kvalifiseringen de siste årene.

– Vi har en del spillere med erfaring fra disse kampene fra før, og en stall som har vært med på å spille kvalifisering tidligere. Den erfaringen er positiv å ta med seg, og vil bli brukt inn mot disse kampene. Sånne kvalikkamper har en tendens til å bli fryktelig jevne, og der har vi også vist at vi er flinke til å vippe de type kampene vår vei, og det gir også en selvtillit inn i gruppa, opplyser Isnes.

Kåffa kommer også fra sin beste sesong i ligaen noensinne, både med tanke på poengrekorden og fjerdeplassen de leverte i det som er den sterkeste Obosligaen noen gang.

– Du kan si at det kanskje er litt skuffende at vi ikke klarte 2. eller 3.-plassen, men vi kjemper mot lag som i utgangspunkter skal ligge foran oss. Uansett hvordan dette går har vi levert en bunnsolid sesong, men vi blir selvsagt veldig skuffa om vi ikke slår Kongsvinger og tar oss videre til kampen mot Start. Vi har kommet såpass langt her i KFUM nå at vi ikke er fornøyd med hederlige tap, sier han.

Legger favorittstempelet over på Kongsvinger

For under to måneder sidene møttes lagene forrige gang, men verken Isnes eller Hammer tar med seg voldsomt mye fra oppgjøret mellom lagene inne i Kongsvingerhallen.

– Det blir en helt annen type kamp her ute på Intility, så vi legger ikke for mye vekt på det. Hver kamp lever sitt eget liv, og vi må være med fra start og møte dem i det tøffe spillet de kommer med. Det taktiske skal vi være godt forberedt på, men det handler om å vinne kampene i kampen og gjøre arbeidsoppgavene våre. Hvis vi alle gjør det, skal vi ha gode muligheter, mener Kåffa-kapteinen.

Isnes velger å legge favorittstempelet over på Kongsvinger, både på grunn av nylig høstform, men også på grunn av at en klubb som Kongsvinger «bør kjenne på at de har et favorittstempel basert på den klubben de er og har vært.»

– Samtidig er det en fordel for oss å spille her på Intility, med de større flatene vi har til rådighet her. Det fordrer at du må være flink til å vurdere når du skal ta overgangene, da du vil få mer plass på sidene. Da vil det også åpne seg opp mer rom inne sentralt, som vi også må passe på. Nøkkelordet når vi er gode er at vi får til både variasjon i presshøyde, men også med det vi gjør med ball, så variasjonen i eget spill blir helt avgjørende, sier KFUM Oslo-trener Jørgen Isnes før reprisen av klubbens første kvalikkamp fra 2019.

Kampstart på Intility på tirsdag er klokken 18.00.

Kåffa-trener Jørgen Isnes tror Kongsvinger-kampen vil bli avgjort av små marginer, og har lagt en plan for hvordan KIL skal slås.

Mer fra Dagsavisen