Trikkeligaen

Stefan Strandberg kunne spilt igjen i Russland: – Ble ikke vurdert

Stefan Strandberg mener Vålerenga har en lang vei opp til topplagene i Norge. Det har høsten vist. Han ber om mer tøffhet i trening og kamp.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Etter nesten to måneder på sidelinja er Stefan Strandberg tilbake i VIF-laget i årets to siste seriekamper. Hvis det går bra, er han antakelig tilbake i landslaget også.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

32-åringen har sett Vålerengas bratte nedtur etter flotte kamper i august og september. I bortekampen mot Kristiansund 11. september kom nedturen med 2–3 tap og skade på Strandberg, som siden ikke har spilt.

Fikk en tøff debut

– Det er meningen jeg skal spille søndag (mot Haugesund) ja, sier Stefan Strandberg til Dagsavisen der vi setter oss ned på to barstoler i spillerslusa på Intility Arena og tar et lite dypdykk om Vålerengas situasjon, om hva som må forbedres, om Russland, Oslo-fotballen og VM i Qatar.

32-åringen har jo en massiv CV etter at han kom til Vålerenga og debuterte som 18-åring mot Stabæk i juni 2009. Da var Martin Andresen spillende trener og Strandberg skulle slåss om midtstopperjobben sammen med blant andre Andre Muri og Erik Hagen.

Året etter var han med på oppturen som endte med seriesølv, Vålerengas beste prestasjon siden seriegullet i 2005.

– Men fotball er presens, hva har gått galt i høst?

– Jeg fikk mange spørsmål etter at vi slo Lillestrøm om vi nå kunne slåss om medalje. Jeg trodde ikke det. Til det er vi for ustabile. Hele sesongen har vist at det har svingt fra det store til det forferdelige.

Stefan Strandberg har bare spilt fire kamper i VIF-trøya i år.

Mentale utfordringer

– Hvorfor er det blitt slik?

– Det skal vi bruke vinteren på å finne ut av. Men det handler ikke bare om nivåforskjell om det fysiske, det handler om mentale egenskaper når vi møter de beste lagene.

– Mange peker på at VIF har et av de yngste lagene i Eliteserien?

– Ja, men man må ikke gå i den fella og bruke det som en unnskyldning eller bortforklaring. Da jeg kom hit som 18-åring var det ikke spørsmål om alder, men om jeg var god nok. Det skulle leveres resultater.

– Du fikk en tøff start?

– Ja, jeg hadde fått et fristende tilbud fra en topp5-liga i Europa og hadde egentlig bestemt meg for det. Men Vålerenga var spennende og jeg ble overtalt av Martin Andresen. Jeg angrer ikke på det, men det var frustrerende den første sesongen da jeg slet med å få spilletid. Men jeg måtte ta opp den hansken sjøl. Måtte jobbe mentalt og fysisk. Muri og Panzer-Hagen og Martin var tøffe mot oss unggutta, vi fikk ikke noe gratis.

Et mykere samfunn

– Er det annerledes i dag?

– Den nye generasjonen, hele samfunnet er litt softere. Og det må vi eldre spillere innrette oss etter. Det merkes både her og på landslaget. Vi kan ikke behandle unggutta på samme måte nå, vi må følge med i timen. Men man kan ikke slutte å stille krav til dem. Alle har drømmer om å bli gode, vi rutinerte skal hjelpe dem, men de må gjøre jobben sjøl, sier en ivrig Strandberg.

Han tror også kunstgress-invasjonen har hatt noe å si for endringene. Der er han helt enig med Ståle Solbakken som vil ha mer naturgress tilbake. Det er det som gjelder internasjonalt.

– Det blir ikke så mye duellspill på kunstgress, man kan flyte litt rundt hvis du er liten og lett, sier han.

– Hva skal løfte VIF?

– Stammen i laget skal dra lasset. Toppnivået er bra, bunnivået må heves, men stabiliteten må bli mye bedre. Vi må stille høyere krav til hverandre og tørre å stå i de kravene. De levereglene kan vi ikke vike fra. Kvaliteten på trening gjenspeiles over tid.

Kunne spilt i Russland

Stefan Strandberg har spilt fotball i England, Tyskland, Russland og Italia foruten Norge. Han kan sammenligne treningskulturer.

– Det var høyest intensitet i Hannover (2016-2017). “Gegenpress” var stikkordet, det var fullt kjør på treningene og det var ofte slik at jeg følte kampene var roligere enn treningene. Preseason i Russland var også krevende saker. Der ble man målt på antall meter på hver trening og man skulle opp i et visst antall. Norsk fotball har mer å gå på på treningsfeltet.

Stefan Strandberg spilte i fire sesongen i Krasnodar i Russland. Klubben ligger ved Svartehavet, ikke så langt fra OL-byen Sotsji.

Hvis Russland ikke hadde gått til krig mot Ukraina, kunne Strandberg spilt der i dag.

– Jeg kunne dratt tilbake i sommer, jeg kunne skrevet en av mine beste kontrakter i karrieren. Men jeg vurderte det overhodet ikke. Det er mange fordommer om russere i Norge, men når ting er blitt som det er blitt, var det umulig å dra tilbake. Man må jo bare ta sterkt avstand fra det som skjer i Ukraina.

– Men din landslagskollega Mathias Normann signerte for CSKA Moskva?

– Ja, det må han svare for sjøl. Jeg ble veldig overrasket.

Mistet VM-sluttspillet

Og det førte som kjent til at Ståle Solbakken utelot Norman fra landslaget.

– Men der er du tilbake nå?

– Nå får vi ta de to kampene mot Haugesund og Molde først, så får vi se. (Norge mløter Irland borte og Finland hjemme 17. og 20. november i privatkamper).

– Du har fått mye ros etter comebacket for Norge også?

– Ja, men jeg opplevde det som en av mine største nedturer i karrieren da vi tapte for Nederland i VM-kvalifiseringen. Det tok jeg ekstremt tungt. Der røk nok min siste sjanse til å spille et VM-sluttspill.

– Skal du se på VM eller boikotte VM i Qatar?

– Jeg skal se på. Jeg må følge med på fotballen, om hva som endrer seg. Vi skal ha Spania i EM-kvalifiseringen. Vi må være faglig oppdatert, sier Strandberg, som i hvert fall har EM i Tyskland i 2024 på radaren.

– Hjem igjen. Vålerenga er eneste Oslo-lag i Eliteserien. KFUM Oslo har sjansen til å rykke opp. Trenger vi flere derbyer?

– Jeg husker jeg var med å slå Lyn da Vålerenga klarte det for første gang på mange år (i 2009). Det er morsomt med slike kamper. Jeg kjenner lite til KFUM, men tabellen lyver aldri. Og jeg har hørt mye ros om trenerkreftene på Ekeberg. Hvis de rykker opp har de fortjent det. Ja, vi trenger flere Oslolag i Eliteserien. Byen ligger langt bak. Men vår og min oppgave er å få Vålerenga til å bli et topplag i Norge, avslutter VIFs midtstopper.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

Stefan Strandberg

32 år gammel fra Lyngdal.

Klubber: Mandalskameratene 2006-09, Vålerenga 09-12, Rosenborg 12-15, Krasnodar 15-19, Hannover (utlån), Ural Jekaterinburg (utlån), Salernitana (21-22), Vålerenga (22-)

27 A-landskamper, har spilt på alle aldersbestemte landslag.

---

Nest siste serierunde (29. runde) spilles slik søndag. Alle kamper starter klokka 17.00:

Bodø/Glimt – Viking, HamKam – Tromsø, Haugesund – Vålerenga, Jerv – Rosenborg, Molde – Sandefjord, Odd – Strømsgodset, Sarpsborg – Kristiansund, Aalesund – Lillestrøm.






Mer fra Dagsavisen