Trikkeligaen

Duket for opprykksfinale på Bjølsen: – Lover at det kommer til å koste

Der KFUM-rekruttene legger presset på seg selv, henter Gamle Oslo motivasjon fra alle som peker på Kåffa som soleklare favoritter til opprykk. I kveld kan opprykkskampen i 4. divisjon langt på vei avgjøres i slaget på Bjølsen.

Scenen er satt for en opprykksfinale i ordets beste forstand, når Gamle Oslo tar imot KFUM-rekruttene på Bjølsen Kunstgress tirsdag kveld. Tre poeng skiller lagene med fire kamper igjen å spille, så med seier tar Gamle Oslo et langt steg mot opprykk og deltakelse i det vi kan håpe også blir en trikkeliga neste sesong.

KFUM 2 må vinne med minimum fire mål for å overta tabelltoppen, og på Ekeberg betrakter man kampen som en ren opprykksfinale som vil bevise om rekruttlaget fortjener å ta steget opp eller ikke.

– Bestillingen var klar da jeg tok over rekruttlaget. Målet var opprykk, slik at vi kan krympe nivåforskjellen mellom førstelaget og rekruttlaget som nå er litt for stor. For KFUM Oslo som klubb er det ekstremt viktig at rekruttlaget rykker opp, slik at de yngre spillerne våre får en bedre utviklingsarena, forteller Anders Lübeck til Dagsavisen.

– Ingenting annet enn tre poeng er godt nok

Årets KFUM-rekrutter har stort sett hatt den samme stammen, bestående av et juniorlag som er på vei til å rykke opp til Interkrets A og de yngste spillerne på A-laget.

– Rekruttlaget skal være et sted der fremtidens A-lagsspillere kan vise seg fram og ta nye steg, og det er vanskelig i 4. divisjon. Vi sviktet i hjemmekampen mot Gamle Oslo, og nå er det opp til den nye generasjonen å vise at de hører hjemme i 3. divisjon. Hvis vi ikke klarer å vinne, fortjener vi heller ikke å rykke opp, sier Lübeck og fortsetter:

– De siste årene har vi tatt store steg som klubb, og posisjonert oss som nest best i Oslo. Da har vi passert klubber som Skeid, Grorud og Kjelsås, og det har vi også gjort på juniorsiden. Men på rekruttsiden taper vi terreng, siden de har rekruttlag i 3. divisjon, og derfor må vi komme oss opp slik at vi kan bli mer konkurransedyktige også der, forteller Lübeck.

Også hovedtrener Jørgen Isnes sier at andrelagets avgjørende kamp mot Gamle Oslo er ekstremt viktig for klubben som helhet.

– Vinner Gamle Oslo kan vi se langt etter det opprykket, mens det vil leve helt inn om vi tar det. For å utvikle spillerne i vårt eget akademi trenger vi at spillerne får en matcharena over lengre tid som holder et høyere nivå enn 4. divisjon. Med et opprykk til divisjonen over vil vi også være mer attraktive i spillermarkedet, og det vil høyne spillerutviklingsmodellen vår. Så ingenting annet enn tre poeng er godt nok for oss, sier A-lagstrener Isnes.

Tidligere denne sesongen var Adam Larsen Kwarasey og Gamle Oslo verter for KFUMs A-lag i en cupkamp. Tirsdag er det KFUMs rekruttlag som kommer på besøk, til en vaskekte opprykksfinale.

Lover at det skal koste krefter

Der KFUM Oslo legger voldsomt mye press på egne skuldre, er motstandertrener Adam Larsen Kwarasey i Gamle Oslo egentlig av stikk motsatt oppfatning når det kommer til eget lag.

– KFUM har allerede fra dag 1 sagt at de skal rykke opp, og de har press på seg for å klare det. For dem er opprykk noe de MÅ ha, mens vi selvsagt også har lyst til å rykke opp. Men for en klubb som egentlig bare har satset i fem-seks år, er ikke opprykket til 3. divisjon noe klubben MÅ ha for å ta det neste steget, forteller Kwarasey til Dagsavisen.

Det betyr ikke at Gamle Oslo på noen som helst måte kommer til å ta lett på kampen, eller gi noe som helst gratis.

– Det er klart at vi ønsker det opprykket her, og én ting kan jeg love. Uansett hvilke spillere KFUM Oslo kommer med, så kommer de til å merke at det skal spilles kamp. Kåffa har kanskje større budsjett, kan fylle på med spillere fra A-stallen, trener hver dag og har fasiliteter med styrkerom og alt det der. Men nå skal det spilles en enkelt kamp over 90 minutter, som starter på 0-0, og jeg lover at vi skal legge igjen alt vi kan på banen, så får vi se om det holder, sier Kwarasey.

Har brukt Kåffas opprykksmål som motivasjon

Gamle Oslo-treneren sier at de har brukt Kåffas mål om opprykk, og alle spådommene om at de skulle cruise gjennom avdelingen, som motivasjon gjennom sesongen.

– Vi har lyst til å vise at vi er et godt fotballag, og at KFUM Oslo ikke skal få det så lett som alle har ment. Både før sesongen, men også gjennom sesongen har alle sagt at Kåffa rykker opp hvis de vil. For oss er det gøy at vi har vist at det ikke har vært sånn, og når de så tydelig har kommunisert at de skal rykke opp, har det hjulpet oss med å heve vårt spill og det vi har lagt ned i sesongen, forklarer Kwarasey.

Gamle Oslo har scoret hele 31 mål de siste fem kampene, og har ikke tapt siden april i ligaen. Anført av avdelingens suverene toppscorer i Sverin Sørlie, som har scoret 26 mål på 18 kamper, har laget noe Kåffa-rekruttene ikke har.

– Jeg tror det blir en veldig morsom fotballkamp mellom to lag som er klare for kamp. Vi har flere spillere som har vært med på å spille viktigere kamper enn det her før, slik at vi har den erfaringen som skal til for å vinne. Ivar (Furu) spilte i Eliteserien så sent som i fjor vår, og holder et høyt nivå. Vi har mange spillere som vet hva de går til, og som virkelig er i form, så KFUM møter et vinnerlag som vet hvordan de skal vinne, lover Kwarasey.

Gamle Oslo-trener Adam Larsen Kwarasey sier at gutta på laget har blitt motivert av å høre at KFUM Oslo rykker opp uansett. Nå er det de som er i førersetet i kampen om opprykk.

– Må finne fram vinnerskallene

Selv med en stamme bestående av yngre spillere uten den helt samme erfaringen, forteller Lübeck at de også på andrelaget har tatt store steg i profesjonaliseringen.

– Da jeg kom til Kåffa i 2016, og skulle spille en kamp for andrelaget var det ingen andre som ville være med fordi de skulle se Champions League. Så rekruttlaget har vært et litt oppsamlingsheat tidligere med yngre spillere og spillere på A-laget som trenger kamptrening. I år har vi fått inn mye mer kontinuitet, og stort sett spilt med samme lag. Hvis du skal bli en toppspiller må du finne fram vinnerskallen når det trengs som mest, og det gjør det i denne kampen, forteller Lübeck.

Han forteller at de har sett fram til denne kampen ganske lenge, og at de har fulgt med på Gamle Oslos resultater gjennom sesongen.

– Det har vært litt sånn at det første mange av spillerne har gjort etter de har spilt sin egen kamp, er å sjekke hvordan det har gått med Gamle Oslo. Som fotballspiller elsker man å spille de avgjørende kampene, og opprykksfinaler som den her kan trigge selv de som har vært med på langt større ting enn å rykke opp til 3. divisjon, sier Lübeck og fortsetter:

– Jeg har sett dem i flere kamper i år, og kjenner til mange av spillerne deres, så vi vet hva de kommer med. Vi kjenner styrkene til Sørlie, som scorer målene deres, og vi kjenner til stopperparet som er svære og fæle. Vi kjenner til de gamle Kåffa-heltene de har, som Dennis Obeng, og vi vet at de har spillere som er kyniske og flinke til å spille på resultat, forteller Lübeck.

Gamle Oslo har en drøm

Kåffa-treneren beskriver Gamle Oslo som et godt tilskudd til Oslo-fotballen, og skryter av prosjektet deres, men sier at de gjerne kan holde seg i 4. divisjon ett år til.

– Vi har jobba jevnt og trutt med en tydelig plan på hvordan vi alle skal bli bedre. Nå har jeg ledet laget fra 6. divisjon til en opprykksfinale der vi kan rykke opp til 3. divisjon, og jeg må innrømme at det nok har fått raskere enn vi hadde forventet. Vi får stadig henvendelser fra interesserte spillere som holder bra nivå som ønsker å spille for oss, så det har vært veldig kjekt, sier Kwarasey som gleder seg veldig.

– Jeg tror det blir en veldig gøy kamp, og uansett er det en bekreftelse på at vi har gjort noe riktig de siste årene. Personlig har jeg deltatt i større kamper, slik at jeg ikke er voldsomt nervøs, men det er veldig kult at vi kjemper om opprykk med et lag og en tropp som tjener nøyaktig 0 kroner på å spille fotball. At vi har klart å komme dit vi har med å bygge klubb, og er i den situasjonen vi er, synes jeg vi alle fortjener et klapp på skuldra for, sier den tidligere Vålerenga-keeperen.

Uansett hvordan det går i tirsdagens kamp, har han en drøm for Gamle Oslos fortsettelse, uavhengig av nivå.

– Det hadde vært veldig kjekt hvis vi kunne komme oss inn på et anlegg. Det hadde vært en drøm å få egne lokaler og et sted å spille, slik at vi kan fortsette å bidra til Oslo-fotballen og lokalsamfunnet der vi er fra som vi ønsker, avslutter han.


Mer fra Dagsavisen