Trikkeligaen

Tyskland-proffen om Heming-bråket: – Virker veldig dårlig håndtert

Morten Thorsby (26) mener gamleklubben Heming kommer dårlig ut av den pågående A-lagssatsingen i 4. divisjon. Nå inviterer Heming ham til en prat på klubbhuset.

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): Dagsavisens fokus på omveltningene i Heming har vært belastende for mange. Forrige måned skrev vi om at 13 spillere har sluttet i Heming, og at en rekke nye spillere har kommet til. I august fikk Dagsavisen sågar opplyst at flere av spillerne som har blitt signert i forkant av denne sesongen, samt spillerne som kom inn i sommer, tjener flere tusen kroner i måneden for å spille i Heming.

– Sett fra utsiden er det en voldsom satsing. Det er liten tvil om at det må sies å være skuffende om ikke Heming rykker opp når de henter spillere av det kaliberet de gjør nå, sa breddefotball-ekspert Jørgen Tjærnås.

Et opprykk er ikke lenger realistisk – Heming er tabellfirer i 4. divisjon, avdeling 2, tolv poeng bak Ullern 2 på tabelltopp. Kun fem kamper gjenstår.

Union Berlin- og landslagsspiller Morten Thorsby startet karrieren i Heming. Han følger fortsatt med på gamleklubben, og fra utsiden er han kritisk til omveltningene på A-laget.

– Det er mange forskjellige tanker om det. Jeg kjenner jo mange av «gamlegutta» der. Spillere som har vært med lenge, men som har blitt skviset litt ut. Jeg synes det er synd. Hele prosessen virker veldig dårlig håndtert. Kommunikasjonen fra Heming har vært for dårlig. Heming er en klubb som har stått for kule ting hele veien, men nå bør den finne tilbake til røttene, sier Thorsby til Dagsavisen.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Heming svarer Thorsby

– Hva burde ha vært gjort annerledes, slik du ser det?

Tyskland-proffen innleder sitt svar med å understreke at han ikke kjenner saken i detalj fra begge sider.

– Men Heming har vært en spesiell klubb. Gode spillere fra Oslo har spilt der fordi det er en kul klubb å spille for. I denne prosessen synes jeg dét har forsvunnet, svarer han.

Morten Thorsby scoret da Union Berlin slo Schalke lørdag. Foto: Martin Meissner / AP / NTB

Daglig leder Einar Eide-Fredriksen i Heming viser til sportslig leder Julian Madsen for svar på Thorsbys utspill.

– Morten Thorsby er alltid velkommen på Hemingbanen, og vil bli tatt imot som en helt hver gang han kommer på besøk. Han sier selv at han ikke kjenner denne saken i detalj, og han har heller ikke vært i kontakt med noen i klubben. Det er derfor synd at han uttaler seg på grunnlag av et inntrykk av saken utenfra. Om han vil ha en samtale med oss om hvordan vi drifter eller satser så tar vi oss gjerne tid til det, men det gjør vi bedre på klubbhuset enn gjennom Dagsavisen, skriver Madsen i en e-post.

Uenig i at spillere er skvist ut

– Hva tenker du om det Thorsby sier her? Er kritikken noe Heming vil ta til seg, spesielt siden det kommer fra en landslagsprofil som er tidligere Heming-gutt?

– Morten forsvant fra Heming i tidlig ungdomsalder, og satsingen vi har i Heming, som for øvrig omfatter 105 andre barne- og ungdomslag i tillegg til A-laget, handler blant annet om å være attraktive for våre beste ungdomsspillere slik at det ikke er nødvendig å søke seg til andre miljøer mens man fortsatt går på ungdomsskolen, slik det var da Morten gikk til Lyn i sin tid, svarer Madsen og fortsetter:

– Dette er først og fremst viktig fordi vi ser at hele årganger går i oppløsning når stammen i laget bytter ut Heming og kompisene med toppklubbene rundt oss. Skal vi lykkes med det, er vi avhengig av et flaggskip på toppen av pyramiden, altså et A-lag, som har gode holdninger, som er forbilder for klubbens yngre spillere og som matcher våre ungdomslag på seriøsitet og treningsmengde.

Han er uenig i Union Berlin-proffens oppfatning om spillerne som har forlatt Heming.

– Klubben kjenner seg ikke igjen, som vi også tidligere har uttalt, i at spillere har blitt skviset ut. Tvert imot jobbet vi for at de som sluttet skulle fortsette, under forutsetning at de måtte forholde seg til at A-laget er en del av en klubb, og at klubben er sjef. At noen ut fra dette valgte å slutte, var trist, men er noe vi må respektere og forholde oss profesjonelt til, forklarer Madsen.


Nyeste fra Dagsavisen.no: