Trikkeligaen

Jobber med å endre et sluttspill ingen vil ha: – Kan ikke drite i resten av Toppserien

Verken spillere eller støtteapparat i Vålerenga tror dagens sluttspillmodell vil vare, men nå som sluttspillet først er her, synes de det er trist at supporterne velger å boikotte de kommende kampene der det skal deles ut gull og plass i Europa.

Det mye omtalte sluttspillet i Toppserien starter i helga, der Brann, Vålerenga, Rosenborg og Stabæk skal kjempe om seriegull og de to øverste plassene som gir innpass i Champions League. Spydspiss Elise Thorsnes tror det blir mange gode oppgjør, og gleder seg til å spille cupfinaler hver helg i jakten på edelt metall.

– Nå blir det seks kamper der vi møter motstandere på et høyt nivå, og for å vinne gull til slutt blir det nesten som cupfinaler å regne hver eneste kamp. Det å spille sånne toppkamper av betydning hver helg er jo det man ønsker, så det blir veldig mange kjekke kamper fremover, sier Thorsnes til Dagsavisen og fortsetter:

– For oss i toppgruppa er det bra å få god matching, men det er selvsagt ikke sånn jeg ønsker å ha det fremover. For meg er en serie noe som går over én sesong og som avgjøres etter at to runder er gjennomført mellom alle lagene. Personlig er jeg ingen fan av dagens system, forteller Thorsnes.

Storscorer Elise Thorsnes er tre mål unna å sette scoringsrekord, og selv om det ikke er det viktigste for henne i sluttspillet, tar hun med seg den rekorden om den kommer.

Vil ha mye lengre sesong

Det er nemlig ingen tvil om at sluttspillstrukturen, som også har gjort at de fleste supportergrupperingene inkludert Klanen har valgt å boikotte de kommende kampene, ikke er videre populær i Vålerenga heller.

– Jeg synes først og fremst det er synd at fansen ikke kommer. Sportslig sett tror jeg det blir mange fine kamper, og et spennende sluttspill der både seriegullet og europacupplassene er i spill helt til det siste. Spillerne fortjener at fansen møter opp, da det betyr mye for dem, så det er synd hvis de ikke møter opp, sier VIF-trener Nils Lexerød.

Han er ganske sikker på at vi ikke ser dagens sluttspill til neste år, men håper at det blir erstattet av noen bedre enn den 22 kampers-ligaen man forlot.

– Vi må for alt i verden ikke tilbake til det systemet der vi hadde 12 lag og spilte 22 kamper i sesongen. Den strukturen var med på å gjøre at vi havnet på etterskudd mot resten av Europa. Vi må spille mer enn 22 kamper, og må få flere kamper mellom de beste enn to seriekamper. Vi bør ligge på mellom 26 og 30 kamper, og en ny struktur bør vektlegge de to tingene, sier han og fortsetter:

– Slik det er lagt opp nå konkurrere vi bare i 6,5 måned, mens det er 5,5 måned der vi gjør alt annet enn å konkurrere. Vi er nødt til å ha en serieordning som starter i mars og går ut november, slik at vi konkurrerer i ni måneder og ikke 6,5, mener Lexerød.

Hovedtrener Nils Lexerød har planen klar for hvordan de skal slå Brann i den første sluttspillkampen på Intility søndag.

Går for publikumsrekord – uten Klanen

Mediesjef Jens August Dalsegg sier at Vålerenga som klubb har kommet med innspill til å forbedre dagens struktur, og at de ikke ønsker at sesongen avsluttes med et sluttspill i det hele tatt.

– Vi tar med oss innspill fra supporterne når vi jobber med å endre seriesystemet slik det er nå. Fotball er for supporterne, og derfor må vi klare å ha et system som folk forstår, og som er tydelig. Vi er opptatt av at det er nok kamper og nok gode kamper, slik at nivået blir bedre. Vi trenger bedre matching både på klubb og landslag, for å unngå å havne enda lenger bak, men vi må også ha med oss de mindre lagene og fansen, sier Dalsegg som også er kritisk til TV-avtalen som bare viser én kamp per runde.

– For topp fire-lagene er det levelig, men det er selvsagt kjipt at det ikke blir flere kamper, som det har vært lovet. Nå går vi snart inn i en ny TV-avtale, og da må vi sørge for at det blir bedre. Samtidig har jeg lært meg etter fem år i damefotballen at det er mange lovnader, men ikke alt som blir holdt. Hvis motivasjonen daler hos de andre klubbene, mister fotballen sin verdi. Vi kan ikke bare fokusere på topp fire og drite i resten, for da blir ikke Toppserien bærekraftig, forteller Dalsegg.

Til tross for den planlagte publikumsboikotten mot Brann, håper mediesjefen likevel på publikumsrekord på søndag.

– Vi har snakket med Klanen, og de har hatt en kjerne fra 15 til 50 supportere som sier at de i all hovedsak ikke vil komme. Det må vi forholde oss til, selv om det er kjedelig. Vi har forståelse for synspunktene de har, men skulle ønske at de kom for å støtte oss i viktige kamper. Når de ikke gjør det har vi henvendte oss til andre for å få folk på tribunen, og sammen med DNB har vi en kampanje som heter «Jenter på kamp» der DNB spanderer billettene til kamp for jentelag. Der er det nå hentet ut cirka 950 billetter, og rekorden på Intility i år er på 1200, så vi håper vi kan ta den, sier han.

Det kan bli like glissent på tribunen i sluttspillet, som det var på fredagens trening. Klanen er blant flere supportergrupperinger i Norge som har varslet boikott på grunn av sluttspillstrukturen.

Stort sett skadefri tropp

Uansett hvem som kommer, og at sluttspillstrukturen er som den er, så er første motstander i sluttspillet grunnspillets beste lag i Brann. De tar med seg seks poeng inn i sluttspillet, og ligger med det fire poeng foran Vålerenga, som tok med seg to poeng.

– Vi er bedre nå enn det vi var da vi møtte dem i Bergen, så jeg tror vi har alle muligheter til å vinne. Her på Intility har vi en seier og en uavgjort mot dem så langt i år, og jeg forventer en ny tett og spennende kamp mot dem på søndag. Med unntak av Guro Pettersen er alle spillerne skadefrie, og sånn så det ikke ut for 3–4 uker siden, så her har alle spillerne og støtteapparatet gjort en god jobb, forteller Lexerød som opplyser at det kanskje går opp mot 14 dager før Pettersen er tilbake i trening.

Han, så vel som Elise Thorsnes og Dejana Stefanovic, sier at det ikke er noen tvil om at de er topp motivert for sluttspillet.

– Det er selvfølgelig veldig kjedelig hvis ikke fansen kommer for å se på oss i sluttspillet, da vi ikke er noe uten dem. Samtidig har vi fortsatt muligheten til å ta seriegull, og komme oss til Europa, og det kommer til å bli veldig gøy, sier Vålerengas serbiske midtbanemotor som synes oppsettet er urettferdig.

– Hvis jeg hadde spilt i en av klubbene som var i det andre sluttspillet, ville jeg ikke vært fornøyd. Du spiller fotball for å kjempe i toppen, og prøve å vinne noe, og uten det blir det meningsløst. . Det er ikke slik sesongen skal avgjøres, så det må endres på, mener Stefanovic.

---

Toppseriens to sluttspill

Mesterskapsligaen: 1–4. plass i Toppserien. Disse spiller et sluttspill i dobbel serie. Nummer en starter på 6 poeng, nummer to med 4 poeng, nummer tre med 2 poeng og nummer fire med 0 poeng. Målforskjellen nulles ut. Vinneren er seriemester. De to beste lagene til Mesterligaen.

Kvalifiseringsligaen: 5–10. plass i Toppserien + 1–2. plass i 1. divisjon, totalt åtte lag. Disse spiller enkel serie. De fem beste holder plassen i Toppserien, nummer seks spiller kvalifisering, mens de to siste lagene rykker ned. Alle starter med 0 poeng og 0–0 i målforskjell.

---