Lyns flotte punktum, slo Rosenborg begge ganger i år

(Lyn - Rosenborg 2-1) En strålende avslutning på grunnserien. Lyn slo Rosenborg for andre gang denne sesongen. Det holdt ikke til topp fire, men de tar med seg en meget bra prestasjon og mye selvtillit inn i bunnsluttspillet som venter denne høsten.

KRINGSJÅ (Dagsavisen): Det har vært noen svake prestasjoner etter sommerferien, men i dag var det et aggressivt og inspirert Lyn som spilte god fotball, lignende det vi så tidligere i sesongen, blant annet da de slo Rosenborg på bortebane. I dag gjentok de bragden med en gjennomgående god prestasjon, og et flott seiersmål av Julie Jorde på overtid.

Anna Aahjem har utlignet til 1-1

To fornøyde målscorere

– Jeg må nok si prestasjonen, svarer Jorde lattermildt på spørsmål om hun er mest fornøyd med den eller frisparkmålet hennes ett minutt på overtid. – Vi presterer jevnt veldig bra igjennom hele kampen og slår et av de helt klart bedre lagene for andre gang i år. Også er det ikke feil å sette den på slutten der. Det var utrolig deilig, sier Jorde mens hun prøver å få i seg litt brus.

Det var faktisk Jordes aller første mål på seniornivå. En relativt fin timing. – Det var på tide, sier hun selv. En annen som har savnet å være på scoringslista er Lyns toppscorer Anna Aahjem, som puttet for første gang på over to måneder. Utligningen til 1–1 kom på et viktig tidspunkt, med 25 minutter igjen på klokka. Det var en fortjent scoring etter at Lyn skapte flere store sjanser tidligere i kampen.

– Vi har slitt litt med å skape sjanser i det siste, men i dag var det mye bedre. Rosenborg la seg ganske lavt syns jeg, samtidig satt relasjonene våre bedre i dag og vi bruker ballen på en bedre måte enn tidligere. Vi får med Kamilla på høyrekanten utover i andreomgang. Det var en stund siden sist jeg scoret også, så det var deilig at den satt i dag, sier Aahjem.

Aahjem feiret på sitt sedvanlige Ronaldo-vis, mens Jorde kjørte en demonstrativ knyttneve, litt Cantona-inspirert der hun sto og ventet på klemmene?

Hvem har den beste feiringen?

Jeg, svarer Jorde kontant. – Men jeg ble faktisk litt overrasket over at den gikk inn. Også er det best å bare stå der og vente på at jentene kommer til meg, gliser Jorde.

– Jeg vil jo si meg. Det er mange som bare løfter hendene i været. Jeg syns jeg må gjøre noe annet enn det, er Aahjems svar.

– Det er morsomt at hun kjører den. Jeg liker at hun byr på seg selv, sier Emilie Closs om Aahjems feiring. – Jeg syns skuldrene var lavere i dag. Vi hadde ikke så mye å tape, det hjelper nok litt på. Det er utrolig gøy å ta med seg denne gode prestasjonen inn i høsten, sier vingbacken.

Kamilla Melgård herjet som vanlig nedover kanten

Flere muligheter til å feire fremover

Ettersom både Stabæk og Kolbotn vant sine kamper ender Lyn grunnserien på sjetteplass. Det betyr bunnsluttspill mot Kolbotn, LSK, Arna-Bjørnar, Avaldsnes, Røa, TIL 2020 og Åsane. Lyn tar med seg masse selvtillit inn mot de kampene.

– Det er litt surt at vi ikke ender topp fire, spesielt etter en slik prestasjon som i dag. Det viser at vi kunne hatt noe der å gjøre. Samtidig blir det litt andre kampbilder i bunnsluttspillet, forhåpentligvis kan vi styre litt mer. Og det er ingen grunn til at vi ikke skal vinne det, sier Jorde.

Anna Aahjem ser fram til mer angrepsfotball utover høsten.

– Det er antatt dårligere motstand i bunnen selvfølgelig. Det kan åpne seg muligheter for oss. Vi må bare holde det oppe. Vi skal vinne så mange kamper som mulig, sier Aahjem.

Jubilant inn fra start

I Lyns forsvarstrio var Anna Palm inne for Emilie Bølviken. Det er flere måneder siden Tom Stenvoll har gjort forandringer der. Men Anna Palm er blitt en rutinert brikke i Lyn-laget etter at hun har rundet 100 kamper. Hun ble hedret med blomster før kampen.

Lyn var friske i starten, men også usedvanlig heldig da de slapp med skrekken etter sju minutter. Rosenborg spilte seg fri på høyrekanten og inne foran mål fikk Anna Jøsendal to enorme muligheter til å score, men Kirvil Odden Sundsfjord reddet begge gangene. På den siste returen falt ballen til en Emilie Joramo på fullstendig blank kasse fem meter fra mål. Det må være årets miss i Toppserien, hun satt nemlig ballen i tverrligger og ned på streken.

Anna Palm har rundet 100 kamper for Lyn

Rosenborg førte kampen i en periode etter sjansen med et høyt balltempo. Det gjorde at kampbildet likevel ble ganske åpent, men raske Rosenborg-stoppere matchet Anna Aahjem i bakrom på kontringene. Rosenborg skapte ikke sjanser etter den vanvittige missen tidlig i kampen og etter hvert tok Lyn mer initiativ. De kom seg fint igjennom det første pressleddet og da åpner det seg muligheter på kantene, men også sentralt. Kamilla Melgård kom til noen fine innlegg og Selma Hernes på fint skuddleget sentralt i banen.

Store Lyn-sjanser

Lyn spilte på seg selvtillit utover i omgangen. Det ble flere og etter hvert modige initiativ offensivt i banen. Bursdagsbarnet Iselin Sandnes Olsen førte ballen i 40 meter fra stopperposisjon og dro på seg flere motstandere. Hun slapp til Hernes som løftet blikket og fant Melgård til høyre. Vingen satt på farten ned til linja og slo inn der Cathinka Tandberg møtte perfekt. Headingen gikk rett i stolpen! Og i disse minuttene var Lyn gode. Et nytt lignende angrep ble rullet opp, Melgård kom seg til linja og slo inn. Det ble kaos inne i feltet, til slutt falt ballen til Tandberg midt i feltet. Dessverre ble skuddet blokkert, men her hadde Lyn gjestene på gaffelen og kunne fort ha ledet denne kampen til pause.

Kalddusj og nytt stolpetreff

Etter hvilen kom Lyn ut i samme sporet, men så scoret Rosenborg på sin første sjanse. Igjen reddet Kirvil Odden Sundsfjord glimrende på en heading fra kloss hold, men denne gangen tok Rosenborg sjansen på returen. Emilie Nautnes pirket ballen over streken. Sundsfjord ville ha offside, det var det ikke.

Det begynte å se ut som dagen der Lyn hadde marginene på feil side. Ikke mange minuttene etter baklengsmålet ble Sandnes Olsen felt like utenfor sekstenmeterstreken. Julie Jorde svingte ballen over muren og rett i nærmeste stolpe. Det var bare millimeter fra Jordes første scoring i Lyn-drakt. Baklengsmål og uflaksen til tross, Lyn virket ikke veldig preget og spilte seg på imponerende vis inn i kampen igjen.

Emilie Closs var storfornøyd med prestasjonen

Utligning etter RBK-sjanser

På andre siden, Rosenborg kunne fort ha doblet ledelsen. Nautnes brant en stor sjanse på en retur og et langskudd fra Selma Magnusdottir strøk stolpen. Men så skulle lykken snu for Lyn, og det på den mist store sjansen i kampen. Iselin Sandnes Olsen slo et dypt og høyt innlegg. Foran mål viste Anna Aahjem muskler da hun vant duellen med Mali Næss og fra en neiende posisjon stusset ballen via gresset og i lengste hjørne. Spissens første mål på over to måneder og et gledelig gjensyn med den Ronaldo-inspirerte feiringen.

Med spenning i alle kampene der lagene rundt fjerdeplassen er involvert var det duket for hektiske sluttminutter på Kringsjå. En Vålerenga-scoring og en ny Lyn-scoring ville sendt Lyn opp på fjerdeplass. Og med bunnsluttspill ønsker man av økonomiske grunner å havne så høyt som mulig. Samtidig ønsket naturligvis Rosenborg å vinne kampen.

Tom Stenvoll ventet helt til det 85. minuttet med å gjøre et bytte. Forståelig, med tanke på gode prestasjoner fra samtlige på banen. Men Kamilla Melgård dundret stadig nedover høyrekanten, løp seg tom og ble erstattet av Selma Olderheim. Julie Jorde ble flyttet høyere i banen i jakten på et seiersmål. Et mål ville nemlig bety femteplass og 100.000 kroner.

Det fortjente målet

Kristin Holmen spilte en av sine bedre kamper i Lyn-drakten. Hun danset seg inn i banen og ble felt i samme posisjon der Julie Jorde sendte et frispark i stanga tidligere i omgangen. Og det var duket for et nytt forsøk. Denne gangen litt lenger til høyre, og helt perfekt. Rett under tverrligger, borte ved krysset. En svært fortjent scoring av Lyns midtbanejuvel.

Etter målet dunket Lyn unna det som kom og vinner dermed over Rosenborg for andre gang i år. Bare det er en stor prestasjon, som må gi en boost inn i det sluttspillet som venter nå. Det sparkes i gang om to uker. Det er sju kamper på programmet, Lyn får fire bortekamper.