Trikkeligaen

«Gjørmebad» gir full stopp på Skeidbanen etter regnskyllet: – Jeg er drittlei

Kork- og kokosdekket flyter over på Nordre Åsen etter kraftig regnvær. Skeid-leder Daniel Holmeide Strand ber kommunen om å innse at kork ikke fungerer. Byråd Omar Samy Gamal svarer: - Jeg skjønner de blir frustrert.

Saken er oppdatert

Daglig leder Daniel Strand i Skeid fortviler over konsekvensen av regnværet mandag og natt til tirsdag. Han forteller tirsdag formiddag om et skikkelig gjørmebad på Nordre Åsen, Skeids hjemmebane. Kork- og kokosdekket på kunstgresset har nemlig ikke taklet værforholdene, forklarer han til Dagsavisen. På Twitter har Skeid-lederen postet en rekke bilder og videoer av kork som har rent av banen.

– Korken flyter opp og renner av banen, noe som gjør at den tømmes for kork i store områder. Mye har dessuten rent inn i garderoben, så det er gjørmebad der også. Nå må vi vente til det tørker inn – og det skjer neppe i dag – før vi må fordele korken ut på banen igjen.

Les svaret fra idrettsbyråd Omar Samy Gamal (SV) nederst i saken.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Må bruke «lappeteppe»

Fortvilelsen på Nordre Åsen til tross, Strand er ikke overrasket.

– Dette var et varslet problem. Man visste at det kom til å skje. Idrettsbyråden sa til Eurosport at han «hadde tro på banen» da de fikk denne kritikken tidligere. Jeg er litt spent på hvor lenge den troen varer.

– Hva blir konsekvensen av de nyeste problemene?

– Ingen bane for 166 deltakere på fotballskole. Vi må flytte på fotballskolen slik at den spres rundt på andre baner. Blant annet må vi bruke Nordre Åsen 2, som er et hullete lappeteppe av en bane. I tillegg har A-laget avlyst sin trening. Det blir svært amputert.

NB! Dagsavisen snakket med Strand tirsdag formiddag. Senere tirsdag ble det likevel forsøkt fotballspilling på banen, ifølge Avisa Oslo. Men ikke uten problemer.

– De (barna) hopper rundt. Det går jo knapt, sier Strand til avisen.

– Saken om dekket på Nordre Åsen har vart lenge nå. Hvordan oppleves den for deg som daglig leder?

– Jeg er jo drittlei. Uhorvelig mye arbeidstid har gått med til dette. Det er tid som heller kunne vært brukt på konstruktive ting i klubben, sier Skeid-lederen til Dagsavisen.

Må bare vente

Nå er det lite han og Skeid kan gjøre, annet enn å vente, sier Strand.

– Det må tørke først, og så kan vi fordele korken over banen igjen. Prøver vi å dra en «slodd» over banen når korken er våt, vil den klumpe seg, slik vi har forstått det.

Skeid-lederen er klar i talen – han mener det kun er én løsning på baneproblemet.

– Å fjerne kork- og kokosdekket. Vi må få bruke gummidekke, og heller vente på at forskning finner en bedre løsning. For det synes åpenbart at kork er ikke framtida. Skeid kan ikke være en prøvekanin for Oslo kommune, sier Strand.

Kork har funnet veien inn i garderoben på Nordre Åsen.

Han beretter at klubben nå har bedt om et møte med Bymiljøetaten i Oslo kommune.

– Vi venter på svar derfra, og håper å kunne finne en løsning for å få en bane som kan brukes.

Byråden svarer Skeid

Idrettsbyråd Omar Samy Gamal har fullt program under Arendalsuka tirsdag, men svarer på e-post til Dagsavisen.

«Vi har sagt hele veien at vi skal gjøre oss erfaringer med mer miljøvennlig innfyll. Det ser jo ikke bra ut på Nordre Åsen nå, så vi får se hva som har skjedd. Det er generelt problemer mange steder i byen etter ekstremregnet vi har hatt. På kort sikt venter vi til det tørker og raker innfyllet ut på banen igjen. Og så får vi sette oss ned med fagfolkene og se hvilke løsninger vi må finne fremover i dialog med Skeid», sier han og legger til:

«Vi har regnet med at det kan oppstå utfordringer når vi bytter innfyll, men så klart skal det skal gå an å spille på banene i Oslo. Gummigranulat er en av de største forurensningskildene for mikroplast og Oslofjorden er død. Vi kan ikke late som dette problemet ikke finnes. Det er helt feil at jeg ikke bryr meg om Skeid, det er jo nesten dem jeg bruker mest tid på. Jeg skjønner de blir frustrert over baneproblemene».

Byråd for kultur, idrett og frivillighet Omar Samy Gamal (Sv).

– Er det helt garantert at kommunen ikke vil legge gummigranulat på Nordre Åsen?

– Per i dag er det byrådets politikk å fase ut gummigranulat på kommunens baner, og målet vårt er å finne mer miljøvennlige innfyll som fungerer bra.

– Har dette nå blitt en prestisjesak for kommunen/byråden, slik at gummi er uaktuelt uansett hvilke problemer som måtte oppstå med kork- og kokosdekket? Vil det oppleves som et nederlag å snu i denne saken?

– Dette er ikke en prestisjesak, det er en miljøsak. Jeg synes det er synd om vi ikke får til mer miljøvennlige innfyll på banen, og vi skal gjøre en innsats for å lykkes. Vi har tro på innovasjon på dette området. Men så klart må vi følge med på de erfaringene vi gjør oss underveis.

– Hva forventer dere av dialogen med Skeid, og hvilke tanker gjør du deg om at saken med Skeidbanen har vart så lenge? Hva tenker du om reaksjonene som kommer, ikke bare fra Skeid, men også fra andre i lokalfotballen?

– Skeid har hatt veldig uflaks med banen sin, med at leverandøren gjorde feil, og at det har tatt tid å få fikset opp. Jeg skjønner de er lei av baneproblemer, og at tålmodigheten er tynnslitt. Nå må vi sjekke hvorfor vi fikk disse nye problemene etter ekstremt regn og kreve at leverandørene leverer baner som fungerer, sier byråden.

Isnes-støtte

Skeids neste hjemmekamp er lokaloppgjøret mot KFUM 29. august. Skulle det regne i forkant av kampen, må laget flytte til en annen kamparena, sier Skeid-leder Strand til NTB.

– Vi må finne en reservearena som vi kan ha på «stand by» fremover, sier Strand og forteller at de rekker å bytte ut kork og kokos med gummi, dersom de får klarsignal av kommunen.

Slik ser det ut på gulvet i en av Skeids garderober.

Skeid får støtte av divisjonsrivalen i saken.

– Det er fryktelig dårlig håndtert, hvert fall sånn vi ser det utenfra. Man har på forhånd fått advarsler på hva underlaget kan gi av problemer. Man visste om problematikken med kork, så for meg er det ganske utrolig at de har valgt å gå for det. Jeg er helt enig med Skeid og støtter dem hundre prosent, sier Kåffa-trener Jørgen Isnes til Nettavisen.Nyeste fra Dagsavisen.no: