Trikkeligaen

Fredheim Holm før byderbyet: – Historien skrives nå

Den tidligere Vålerenga-kapteinen har lagt skoene på hylla, men har fortsatt i fotballbransjen i flere roller. Nå vil han bidra til at KFUM havner i Eliteserien, som andre Oslo-lag på øverste nivå.

Daniel Fredheim Holm dro fra VIF til KFUM Oslo etter 2018-sesongen, og ble spillende assistenttrener i Kåffa. Senest i desember i fjor satt han på benken da KFUM spilte kvalikkamper til Eliteserien, men nå er spillerkarrieren over.

– Det er jeg ferdig med. Jeg spilte vel 20 minutter totalt i fjor.

– Er det kroppen som har sagt ifra?

– Jeg tenker vel at jeg hadde spilt et par år til hvis jeg kunne, men jeg var faktisk med på en trening for første gang på et år i går. Vi vant 7-1, smiler Daniel Fredheim Holm i ukas episode av “Trikkeligaen”, Dagsavisens podkast om Oslo-fotball.

– Det gikk fint da, men jeg kjenner i dag at jeg spilte fotball i går.

Den tidligere Skeid- og VIF spillerens rolle i Kåffa har gått fra spillende assistenttrener og idrettssekretær til en mer sportssjefslignende rolle.

– Jeg er mer inne i spillerlogistikk og sånne ting, men jeg er på treningsfeltet hvis det trengs. Egentlig er assistenttrenerbiten ute, mens jeg jobber mer med kontrakter og spillere på vei inn og ut, og så videre.

Et nytt hatoppgjør?

Nå venter et Oslo-derby for Fredheim Holm, når Grorud tar imot Kåffa på søndag. Hjemmelaget har ennå ikke vunnet en kamp i OBOS-ligaen denne sesongen, men var nærmest mot nettopp KFUM i serieåpningen i våres. Kampen endte 2–2.

Grorud hadde ledelsen fram til fem minutter på overtid, og Kåffa utlignet helt på tampen etter en spinnvill fotballkamp med høy temperatur.

– Lokaloppgjørene skal ha noe ekstra. Jeg har spilt sånne kamper tidligere, og tabellposisjonen hadde aldri noe å si. Laget som vant de kampene var de som var klare til å ta den krigen først og best.

Fredheim Holm ønsker enda mer rivaleri og prestisje blant Oslo-klubbene i toppfotballen, og mener at KFUM og Grorud er i ferd med å skape nettopp det.

– Jeg synes det er moro at vi har de kampene i OBOS-ligaen i tillegg til oppgjørene mot Skeid. Det er plass til alle oss her, så skulle jeg gjerne sett at det var et Oslo-lag til i Eliteserien. Men der jobber vi jo med saken.

For å øke entusiasmen og engasjementet i Oslo-fotballen håper han at KFUM nå kan bidra med å skrive historien til fremtidige byderbyer.

– Historien skrives nå. Det er nå vi møtes på nest øverste nivå, og det bygges litt ekstra opp mot disse kampene sånn som nå. Det gjelder hos oss også etter den kampen der, for vi vil ikke spille uavgjort hjemme mot Grorud. Vi vil vise at vi er det beste Oslo-laget i OBOS-ligaen. Ikke bare på tabellen, men også i kampene der vi møtes.

Kunne havnet i Frankrike

I tillegg til serie- og cupgull med Vålerenga etter å ha slått igjennom i Skeid, ble det tre landskamper på Daniel Fredheim Holm. Men at det skulle bli VIF etter Skeid, var ikke en selvfølge.

– Det sto og vippa på den siste kampen til VIF i 2003. Om de hadde tapt mot Sandefjord, hadde jeg blitt i Skeid. Men Daniel Braaten og jeg kunne dratt til Lens i Frankrike. Alt var klart der, men jeg ville ikke.

– Jeg lurer på om det var en “pakkedeal”.

– Så det var begge eller ingen?

– Ja. Det er sikkert noen som kan svare bedre på det enn meg, men vi kunne gått til Lens hvis begge hadde sagt ja.

– Angrer du litt på det?

– Jeg har tenkt litt på det, men det er ganske vanskelig å angre på det når jeg vet hvordan de tre første årene i Vålerenga ble.

For på sine tre første år i VIF ble det både bronse, sølv og gull i det som da het Tippeligaen. Og tre år etter kom cupgullet etter en imponerende og overraskende seier over Stabæk – med to mål og en assist fra Fredheim Holm i finalen som kaptein.

Deretter dro Oslo-gutten til Aalborg og Danmark, før skadeproblemene begynte. Men til tross for skadeplager spilte Fredheim Holm åtte år til i både Rosenborg, Vålerenga og KFUM. I ukas episode forteller han hvorfor han ikke dro tilbake til VIF etter Danmark-oppholdet, om oppsiktsvekkende kontraktsforhandlinger med Kjetil Siem og mye, mye mer.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Nyeste fra Dagsavisen.no: