INTILITY ARENA (Dagsavisen): 26-åringen fra Sarpsborg har jobbet som mentaltrener i klubben i snart to uker, og er tydelig fornøyd med å være på plass i Oslo og Vålerenga.
– Jeg er fortsatt veldig ny her, men det er en fantastisk gruppe å komme inn i. Alle har tatt meg veldig godt imot, sier VIFs nye mentaltrener til Dagsavisen.
Som eneste kvinne i Vålerengas trenerteam skal hun ha samtaler med hver enkelt spiller, og bidra med sin kompetanse for å få spillerne til å yte bedre én og én.
– Mentaltrening handler om å få mer ut av eget potensial, og min jobb går hovedsakelig ut på å snakke med spillerne. Det er veldig individuelt når det kommer til hva som skal til for å øke det potensialet, så derfor jobber vi én og én. Med det forsøker vi å øke både spillerens personlige potensial, men også gruppa som helhet.
Imponert av spillergruppa
Den unge mentaltreneren har jobbet i bransjen i fem år, og har vært innom idretter som langrenn, ishockey og fotball tidligere. Allerede som 22-åring fikk Gamlesanne samme jobb hos Kongsvingers herrelag.
Hun har lagt merke til profesjonaliteten hos sin nye arbeidsgiver, og lar seg imponere av at spillergruppa ikke har hengt med hodet til tross for en svak, sportslig periode.
– Det er en veldig hardtarbeidende gjeng her. De er proffe i alt de gjør, synes jeg. Og etter de månedene de har hatt nå er det naturlig at man mister troa og blir prega av resultatene, men jeg ser en gruppe her som har hatt fokus på de riktige tingene, sier Gamlesanne og fortsetter:
– De har ikke lagt seg ned, men har fokus på det som kommer, bretter opp ermene og legger ned den ekstra innsatsen.
Fremover skal hun evaluere VIF-spillernes prestasjoner.
– Da skal vi gå igjennom hva som fungerte og hva som var bra. Samtidig ser vi på hvor det er forbedringsområder, og hvordan vi da kan trene og forbedre det.
– Så er det viktig å presisere at det er mentale faktorer vi går igjennom. Det kan for eksempel være raskere refokusering eller å sette inn det lille ekstra støtet, legger hun til.
[ Tre nye fjes i Vålerenga-stallen ]
Psykisk helse
Gamlesanne har også psykologiutdanning.
– I jobben jeg gjør setter jeg idrettspsykologi sammen med alle andre retninger innenfor psykologi. En ting er at det er lurt å sette spesifikke mål for å øke motivasjon, men hva som motiverer er veldig individuelt.
Hun er opptatt av spillernes psykiske helse, slik at de skal ha det beste mulige utgangspunktet for gode prestasjoner.
– Jo bedre man har det psykisk, jo bedre presterer man. Spillernes psykiske helse er også veldig viktig. Jeg er veldig overbevist om at alt påvirker alt. Så det å se fotballspilleren som et helt menneske, og ikke bare prestasjonene han leverer, er avgjørende.
– Det viktigste å huske på er at alle individene i et lag har en psykisk helse, og jo bedre man har det innvendig, jo enklere blir det å få ut det beste av en selv, poengterer hun.
Hovedtrener Dag-Eilev Fagermo er godt fornøyd med å ha på plass Gamlesanne i Vålerenga. Dette er første gang Fagermo har en mentaltrener i trenerteamet.
– Jeg har kanskje vært litt gammeldags på det området i og med at jeg ikke har gjort det før, men foreløpig virker det veldig bra. Jeg tror spillerne synes det også. Å kunne tilføye mentale muskler i gruppa tror jeg er veldig positivt, sier VIF-treneren og legger til:
– Nå skal vi prøve det en periode, og så tar vi en vurdering når vi har fått brukt henne litt lengre.
[ Rent bur i debuten: – Hvor sterk han er mentalt, får vi svaret på nå ]
Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!