Trikkeligaen

Elise Thorsnes etter 130 kamper og 16 år: - Det er jo veldig trist

Ada Hegerberg kom inn. Da måtte Elise Thorsnes ut. 16 års landslagskarriere er antagelig over. – Jeg aksepterer uttaket, men måten det skjer på er trist, sier VIF-spissen til Dagsavisen.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Vi er framme ved en ny milepæl for kvinnefotballen. På Ullevaal stadion i ettermiddag blir det antakelig satt publikumsrekord for en kvinnekamp i Norge. Privatlandskampen Norge – New Zealand samler kanskje 16.000 tilskuere. Rekorden fra 2000 er på 15.762, som også var en åpningskamp for Norway Cup.

Fredag formiddag var det solgt 15.500 billetter …

Ingen forklaring

Trikkeligaen er en podkast fra Dagsavisen om oslofotball. Den kan høres på Apple Podcasts her, på Spotify her, eller der du vanligvis finner podkaster. I tillegg kan du høre den i spilleren under:

En av aktørene som kunne vært på Ullevaal stadion er toppscoreren i årets Toppserie. Men etter 130 landskamper er det antakelig slutt for Elise Thorsnes (33). Hun var i troppen i februar, men var utelatt da EM-troppen ble offentliggjort.

– Er det så enkelt at comebacket til Ada Hegerberg skjøv deg ut av troppen?

– Ja, jeg tror nok det. Jeg aksepterer uttaket, men jeg synes det er trist måten det skjer på. Ingen forklaring. Jeg får vite via en journalist at Ada skulle tilbake. Jeg fikk spørsmål om jeg ville stå på en reserveliste (i tilfelle koronautbrudd), men det sa jeg nei takk til. Jeg har vært i sju mesterskap tidligere og har sittet nok på benken, sier Elise Thorsnes i dette intervjuet som opprinnelig er en samtale i podkasten Trikkeligaen, som Dagsavisen publiserer ukentlig.

Et langt strekk

Elise Thorsnes er millimetre fra å sette ballen bak Rosenborg-keeper Lene Christensen, men returen scorer Rikke Nygard på.

Smak litt på tallene. Hun har vært i landslaget siden debuten 10. mai 2006. Sist tatt ut i februar 2022, et strekk på seksten år.

Nå er hun toppscorer i Toppserien med sine 13 scoringer for Vålerenga. Hun er blitt toppscorer tre ganger tidligere: I 2006, 2011 og 2013.

Når man da blir vraket på landslaget etter så lang tjeneste, hadde man fortjent en samtale, selv om årsaken er ganske åpenbar.

– Ja, det er det som er veldig trist. Man fortjener en forklaring. Men samtidig mener jeg er i mitt livs form. Og det er spisser i troppen som aldri har vært der før. Jeg skjønner at de vil satse på yngre krefter, men vi kunne gjerne tatt en prat om det, sier hun.

Vi rakk ikke å spørre landslagssjef Martin Sjögren om dette fredag, men i forbindelse med uttaket av troppen forklarte han vrakingen av Thorsnes med Ada Hegerbergs retur og valget om å satse på yngre krefter.

Reiser til EM for NRK

Vi trekker parallellen til dagens fotballpresident Lise Klaveness, som opplevde noe lignende da hun nesten tilfeldig fikk vite at hun ikke ble satset på lengre etter OL i Beijing i 2008.

Nå skal Elise Thorsnes uansett til EM i England. Hun er engasjert som ekspertkommentator i NRK i forbindelse med tre kamper: Norges andre kamp i gruppespillet mot England, en av kvartfinale og finalen på Wembley 31. juli.

Ved siden av det kan hun nyte noe så sjeldent som en ferie.

– Jeg har ikke hatt sommerferie på 16 år, så det gleder jeg meg til.

Når det butter mot England, kan jo ekspertkommentatoren peke på at hun selv burde spilt?

196 scoringer

En uke etter det fortsetter serien her hjemme der det gjenstår fire kamper i grunnserien i Toppserien før sluttspillet begynner. Der ligger VIF nå på tredjeplass bak Brann og Rosenborg.

Elise Thorsnes står med 196 scoringer. Hun er mestscorende i Norge. Og kan altså nå 200 mål i løpet av høsten.

– Hvilket mål husker du best av de 196?

– Jeg husker kanskje best det som ikke ble godkjent. Et brassespark mot Sandviken (nå Brann) da jeg spilte for Avaldsnes. Det kom et innlegg inn i feltet som jeg brassesparket i mål fra om lag elleve meter. Det ble dømt frispark imot på grunn av høyt spark. Jeg syntes det var helt feil. Det brassesparket skulle jeg gjerne hatt. Jeg ville byttet ut femti av scoringene mot det brassesparket.

– Men 200 mål. Da blir det feiring med T-skjorte under drakta?

– Kanskje det. Jeg er jo en beskjeden person som har fått melding fra mine lagvenninner om at jeg må bli flinkere til å feire.

– Men da vil du få gult kort for å ta av deg drakta?

– Det tåler jeg. Jeg fikk ingen gule kort i fjor, og har ingen i år!

Ti år for tidlig

Elise Thorsnes opplever at kvinnefotballen nå er i ferd med å eksplodere både når det gjelder oppmerksomhet, interesse og kommersiell verdi.

Kanskje hun var litt for tidlig ute.

– Ja, jeg skulle gjerne forskjøvet karrieren min med ti år. Det er jo fantastisk det som skjer ute i Europa. Jeg har jo spilt sammen med Caro (Caroline Graham Hansen) som nå opplever å spille for over 90.000 tilskuere i Barcelona. Det er fantastisk det som skjer.

I podkasten er vi innom mange temaer som det interne livet i VIF, hennes praktiske ferdigheter som er interessant for alle som er opptatt av oppussing, friidrettstalentet, hennes verdensomspennende karriere og hvilke klubber hun angrer på at hun sa nei takk til. Og hennes trener-ambisjoner.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

Elise Thorsnes

Født: 14. august 1988 (33 år) i Leikanger.

Klubber: Kaupanger, Arna-Bjørnar, Røa, Stabæk, Avaldsnes, Canberra United, Utah Royals, LSK Kvinner, Canberra, Avaldsnes, Vålerenga.

Toppscorer i Toppserien i 2006 (19 mål), 2011 (27), 2013 (19). Mestscorende i Toppserien med 196 mål.

Aktuell: Er toppscorer i VIF og Toppserien i år med 13 mål. Skal kommentere EM i England for NRK.


Nyeste fra Dagsavisen.no: